Auschwitzin tatuoija -sarja (2024)

                          


Tämä on rakkaustarina toteaa päähenkilö Lali Sokolov kirjailija Heather Morrisin vuoden 2018 samannimiseen esikoisromaaniin pohjautuvan minisarjan alussa. Auschwitzin tatuoija on laadukas ja koskettava historiallinen draama, joka jatkaa Schindlerin lista (1993) ja The Zone of Interest (2023) -elokuvien avaamaa maailmaa toisen maailmansodan pahamaineisimman keskitys- ja tuhoamisleirin Auschwitz-Birkenaun kauhuista ja selviytymisistä. 

Muistojen ja menneisyyden haamujen riivaaman slovakialaisen Sokolovin matkaa Puolaan Auschwitziin ja sieltä pois Melbourneen Australiaan seurataan kahdessa aikatasossa eli nuoren ja vanhan Ludwig Eisenbergin tai kuten häntä myöhemmin kutsuttiin Lali tai Lale Sokolovin, näkökulmasta. Iäkäs Lali kertoo kolmen vuoden ajan elämäntarinaansa kirjailijantyöstä haaveilevalle sosiaalityöntekijälle Heather Morrisille, joka haluaa päättäväisesti kirjoittaa Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin päätatuoijana työskennelleen Sokolovin muistelmat. Lali on löytänyt rakkauden leirillä Gitasta, tatuoimastaan naisesta, jonka kanssa aloitettu salasuhde johti onnekkaasti 55 vuotta kestäneeseen avioliittoon. 

En ole harmikseni lukenut Morrisin kirjaa, sillä olisi ollut mielenkiintoista vertailla kuinka hyvin sarja tavoittaa kirjan tunnelman ja kuinka uskollisesti tarina on kerrottu sarjassa. Toki on mahdollista tehdä vertailu tällä kertaa toisinpäin, sillä eittämättä kirjan rakenne ja kerronnan tyyli kiinnostavat kovasti. 

Auschwitzin tatuoija -sarjan tarinaa on vaivatonta seurata runsaista takaumista huolimatta ja Lalin kokema tuska välittyy riipaisevasti katsojalle. Näyttelijät puhuvat pääosin englantia mikä häiritsee autenttisuuden kannalta yllättävän vähän. Sarjan on ohjannut Tali Shalom Ezer, israelilainen elokuvantekijä ja käsikirjoituksesta vastaavat Jacquelin Perske, Evan Placey ja Gabbie Asher. Lisäksi on mainittava musiikin säveltäneet Oscar-voittaja Hans Zimmer ja Kara Talve. Musiikki luo taidokkaasti herkän ja aavemaisen tunnelman. Kaiken huipuksi legenda ja moniosaaja, Oscar-voittaja Barbra Streisand esittää sarjan kauniin alkuperäiskappaleen ’Love Will Survive’, joka kuullaan sarjan päätösmusiikkina. Kuusiosainen Auschwitzin tatuoija on kokonaisuutena kauhistuttava, tunteikas, raskaan surumielinen, mutta myös inhimillinen, toiveikas ja mukaansa tempaavasti kerrottu.

Päärooleissa nähdään veteraaninäyttelijä Harvey Keitel (Taxi Driver, Smoke) vanhana Lalina ja nuorempana versiona Jonah Hauer-King (The Little Mermaid). Tämän rakkauden kohdetta tulkitsee Anna Próchniak (The Innocents, Baptiste) ja Heather Morrisia pitkän linjan näyttelijä Melanie Lynskey (Heavenly Creatures, Yellowjackets). Näyttelijäntyö on erittäin vakuuttavaa ja etenkin nuoret pääosanäyttelijät Hauer-King ja Próchniak tavoittavat hahmojensa haavoittuvuuden hienosti ja heidän välisensä kemia on ilahduttavan vahvaa. 

SkyShowtime-suoratoistopalvelussa katsottavissa oleva sarja ei jätä kylmäksi ja herättää kunnioitusta kaikilla osa-alueilla ja etenkin tuotantosuunnittelullaan. Lämmin katselusuositus selviytymis -ja rakkaustarinalle, joka jättää jäljen sydämeen. 


                                 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

       Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.orgKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival