Murtumaton (2014)

                     Minulle kehuttiin kovasti Angelina Jolien toista ohjaustyötä eli elokuvaa Murtumaton (alkup. Unbroken) ja päätin ottaa sen katseluun. Tämä on innoittava tositarina olympiajuoksija Louis ”Louie” Zamperinista, joka selviytyi japanilaisten vankileireiltä vuosuen pakkotyön ja sadistisen rankaisemisen jälkeen.


Ohjaus: Angelina Jolie

Käsikirjoitus: Coenin veljekset, Richard LaGravenese, William Nicholson

Näyttelijät: Jack O’Donnell, Domhnall Gleeson, Miyavi, Garrett Hedlund, Finn Wittrock

Lajityyppi:

Kesto: 2 t 17 min


Italialais-amerikkalaisen Louis ”Louie” Zamperinin lahjakkuus juoksemiseen ilmeni jo lapsena ja lukioikäisenä Zamperini juoksi kahdeksanneksi Berliinin olympialaisissa vuonna 1936. Sitten alkoi toinen maailmansota ja vesitti juoksu-uran. Zamperinin ollessa mukana japanilaisten hallitseman Nauru-saaren pommituksessa, kone vaurioitui ja joutui tekemään  pakkolaskun saarelle. Joukko selviytyneitä päätti kuitenkin lähteä sinnikkäästi matkaan vanhalla koneella, joka syöksyi epäonnisesti mereen moottorivian vuoksi. Louisin lisäksi kaksi miestä, Phil ja Mac, selviytyivät. 

Kolmikko kohtasi hurjan selviytymishaasteen yrittäessään pysyä elossa pelastusveneissä armottoman kuuman auringon paahtaessa, haiden saartamana ja ilman ruokaa. 47 päivää myöhemmin eloonjääneet joutuivat japanilaisten sotavangeiksi, kuullusteltaviksi ja pakkotyöhön. Vankileirillä Zamperini päätyi järjestystä ylläpitävän korpraali Mutsuhiro Watanaben silmätikuksi. Tämä sadistinen mies pieksi juoksijalahjakkuuden useita kertoja, mutta Louis ei luovuttanut vaan päinvastoin sisuuntui entisestään. 

Lopulta sota päättyi ja Zamperini pääsi takaisin kotiin. Juoksijaa hänestä ei enää erinäisten vammojensa vuoksi tullut, mutta on liikuttava hetki nähdä mies 80-vuotiaana juoksemassa ja sytyttämässä olympiatulen Japanissa Naganon talviolympialaisissa vuonna 1998. Tosielämän kuvamateriaali Louis Zamperinista sykähdyttää elokuvassa ehdottomasti eniten. Mies eli lopulta pitkän ja kunnioitettavan elämän kuollen 97-vuotiaana.

Elokuvan näyttävä alku tuo vahvasti mieleen Masters of the Air -sarjan (2024) ja vuoden 1936 Berliinin olympialaisten juoksukilpailu Tulivaunut -elokuvan (1981). Myös rinnastus vuoden 1983 Merry Christmas, Mr. Lawrence -elokuvaan on ilmeinen. Vertailukohtia Jolien elokuvaan siis löytyy. Murtumaton on vaikuttava ja etenkin tekniseltä toteutukseltaan vakuuttava sotaleffa, mutta ei nouse mestariteosten tasolle.  Olen positiivisesti yllättynyt näyttelijänä ja nyttemmin myös Broadway-tuottajana tunnetun Angelina Jolien ohjauksesta, sillä se on hyvin varmaotteista. Zamperinin tarinassa on monia erilaisia vaiheita, jotka kerrotaan sopivalla tempolla ja joiden tunnelmat saavutetaan vaivatta. Joliella on ollut taitava käsikirjoittajatiimi taustalla eli Coenin veljekset Ethan ja Joel, Richard LaGravenese ja William Nicholson. He ovat tiivistäneet hienosti Zamperinin sisukkaan tarinan Laura Hillebrandin Murtumaton -kirjan pohjalta.

Se miksi en kokenut elokuvaa viiden tähden mestariteokseksi johtuu kenties syvemmän tunnetason vajaavuudesta eli vaikka mukana on koskettavia ja ahdistavia hetkiä jäi tunnelataus minun osaltani riittämättömäksi. Kaikki on elokuvassa periaatteessa hyvin, mutta silti jotain jää puuttumaan. Myös näyttelijäntyö on korkeintaan kohtalaista eli pääroolissa nähtävä Jack O’Donnell erottuu muista selvästi elokuvan ykköstähtenä, muttei hänenkään roolisuoritus painu kummemmin mieleen. 

Elokuvan vahvuus piilee sen sijaan teknisissä ominaisuuksissa. Kuvauksesta on vastannut legendaarinen Oscar-voittaja Roger Deakins, jonka käsialaa ovat muun muassa Rita Hayworth -Avain pakoon (1994), 007 Skyfall (2012) ja Sicario (2015). Murtumattoman paras elementti on nimenomaan kuvaus eikä ihme Deakinsin kokemuksen ja huikean osaamisen huomioiden. Erikoistehosteet ovat myös laadukkaat ja äänimaailma upea. Sen sijaan Alexandre Desplatin musiikki ei jätä mitään muistijälkiä ja on harmillisen mitäänsanomatonta. 

Murtumaton kiinnosti selvästi yleisöä ilmestyessään, sillä se oli kassamagneetti lähes 164 miljoonan dollarin lipputuloilla. Jatko-osa Zamperinin tarinalle, Unbroken: Path to Redemption, ilmestyi vuonna 2018, mutta elokuva saavutti vain niukasti budjettiansa vastaavat tuotot. Miksi jatko-osa on edes tehty voi ihmetellä.

Zamperinin usko, vahvuus ja kertakaikkinen sisukkuus tekevät väistämättä vaikutuksen ja toimii esimerkkinä meille kaikille. Tämä periksiantamattomuuden sanoma välittyy hyvin tehokkaasti ja selkeästi Jolien varman ja uljaan elokuvan myötä. 


                                  ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)