Seinen syvyyksissä (2024)

                         


Tappajahai-elokuvan ja Pariisin fanina kiinnostuin katsomaan Netflixin suositun uutuusleffan Seinen syvyyksissä (alkup. Under Paris), jossa jättiläishai ilmestyy Seine -joelle ja pistää hulinaksi. 


Ohjaus: Xavier Gens

Käsikirjoitus: Yannick Dahan, Maud Heywang, Xavier Gens

Näyttelijät: Bérénice Bejon, Nassim Lyes

Lajityyppi: kauhu/toiminta

Kesto: 1 t 41 min


Elokuva alkaa rytinällä, sillä Tyynenmeren pohjoisosassa seilaavan tutkimusaluksen miehistölle sattuu tragedia, kun kuollutta kaskelotinpoikasta tutkimassa oleva porukka joutuu jättihain uhriksi. He ovat aiemmin asentaneet lähettimen numero 7 Lilith-nimiseen haihin, mutta nyt hai on kasvanut 2,5 metristä seitsemän metriseksi tappokoneeksi minkä ei pitäisi olla mahdollista. Kyseessä on Ocean Origins-mission evoluutio-projekti, jota johtaa tutkija Sophia Assalas, mutta muun miehistön kuollessa hän päätyy Pariisiin toipumaan karmeasta kokemuksestaan.  

Kolme vuotta myöhemmin Sophian työskennellessä Pariisissa häneen ottaa yhteyttä nuori ympäristöaktivisti Mika, joka kertoo jättimäisen hain uivan syvällä Seinessä. Sophia ei tietenkään halua traagisten tapahtumien toistuvan, joten hän lyöttäytyy yhteen Mikan ja jokipoliisi Adil Fazelin kanssa. Käy ilmi, että haita onkin kaksi, sillä Lilith on saanut poikasen. Ponnisteluista huolimatta uhreja tulee eikä asiaa auta se, että Seinen triathlonkisat ovat juuri alkamassa eikä niitä olla valmiita perumaan, kun hait ovat ihmisille täysin vaarattomia kaupungin pormestarin mukaan. Sophia, Adil ja muu jokipoliisin porukka aloittaa salaa vaarallisen hainmetsästysprojektin, jossa otetaan ihmisestä ja haista mittaa.  Seinen syvyydessä ei ole niin huono elokuva kuin pelkäsin. Erikoistehosteet ovat ehdottomasti sen heikoin lenkki minkä vuoksi jättihai on surkeampi näky kuin 1970-luvun Steven Spielbergin Tappajahai, joka oli sentään mekaaninen rakennelma. Muuten  elokuva onnistuu olemaan yllättävän viihdyttävä ja suorastaan yksi parhaista haileffoista mitä olen nähnyt. Tarina ei perustu todellisiin tapahtumiin, mutta hait saattavat ajautua outoihin paikkoihin johtuen ympäristötekijöistä ja saasteista, joten Seinen syvyydessä -elokuva leikittelee tällä skenaariolla sangen oivallisesti. 

Juonellisesti leffa on aika perusmeininkiä onnistuen kuitenkin tihentämään tunnelmaa kohti loppuhuipennusta, Sophian ja hai-Lilithin kohtaamista ja taistelua siitä kumpi selviytyy. Elokuva on muuten loistavasti ajoitettu ilmestymään reilu kuukausi ennen Pariisin olympialaisia ja upea Ranskan pääkaupunki saa kauniine maisemineen ”hyvää” mainosta. 

Ohjaaja Xavier Gens on tehnyt paitsi elokuvia myös ohjannut jaksoja tv-sarjoihin kuten Gangs of London ja yhteen suosikeistani Lupin, joka on todella vetävä herrasmieshuijaritarina. Ei siis ihme, että Gens on saanut Seinen syvyydessä -leffasta mielenkiintoa ylläpitävän kokonaisuuden.  

Lisäksi etenkin naispääosatähti Bérénice Bejon sopii kuin nenä päähän Sophian rooliin. Bejon sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta naissivuosasta elokuvassa The Artist vuonna 2011. Sen jälkeen en ole hänestä kuullut kuin vasta nyt, mutta sitäkin enemmän ilahtuneena. Häneltä luonnistuu selvästi toimintagenre ja mainiota, että hän saa taas näkyvyyttä, sillä Seinen syvyydessä on tällä hetkellä Netflixin katsotuin leffa ainakin Suomessa.Jos et ole kovin heikkohermoinen ja haileffat ylipäänsä kiinnostaa niin kyllä tässä elokuvassa on ainekset ihan pätevään leffakokemukseen. Kestokin on sopiva eli puolisentoista tuntia. Hurjia haihetkiä! 


                                   ⭐️⭐️⭐️

                    Kuvat ja tiedot: imdb.com  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival