Under the Bridge -sarja (2024)

                             Tositapahtumiin perustuva, synkkä ja ahdistava tarina 14-vuotiaasta kadonneesta tytöstä perustuu edesmenneen Rebecca Godfreyn kirjaan vuodelta 2005. Quinn Shepardin luoma ja ohjaama kahdeksanosainen minisarja käsittelee muun muassa kiusaamista, rasismia ja ihmisen tarvetta tulla hyväksytyksi ja kuulua joukkoon. 

Tarina sijoittuu 1990-luvun Kanadaan, yhteen sen provinsseista, Brittiläiseen Kolumbiaan, ja erityisesti sen esikaupunkialueeseen nimeltä Saanich. Intialais-kanadalainen Reena Virk ajautuu mukaan pahamaineiseen tyttöporukkaan, joka asuu Seven Oaksin sijaiskodissa. Teinityttöjen omaa mafiaa, CMC:tä, pyörittävä Josephine Bell on varsinainen kovis, joka kyykyttää muita omien mielitekojensa mukaisesti. 

Reena kipuilee perhetaustansa ja ulkonäkönsä vuoksi ja epätoivoinen yritys saada CMC:n tytöistä ystäviä kääntyy Reenaa vastaan. Hän ei pääse osaksi mafiaa ihailevan Josephinen porukkaa ennen kuin syyttää isäänsä perusteettomasti seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja väkivallasta. Reenan elämä päättyy lopulta hirveällä tavalla eikä syyllisen löytäminen ole ongelmatonta. 

Under the Bridge eli vapaasti suomennettu Sillan alla laittaa tytöt ja naiset valokeilaan. Tarina valottaa teinityttöjen herkkää, raakaa ja paineiden sävyttämää ikävaihetta samaistuttavasti. Reenan epävarmuus, kaipuu kuulua joukkoon ja olla osa porukkaa kouraisee itseäni syvältä, sillä nuo tunteet olivat osa omaa yläasteikäisen elämääni niin kuin varmasti monella muullakin. Lisäksi olin suunnilleen Reenan ikäinen samoihin aikoihin kuin mihin tarina sijoittuu eli 1990-luvun lopulla. Sekin lisää kontekstin ymmärrettävyyttä. Eivät kyllä sarjan naishahmotkaan Cam ja Rebecca pääse helpolla, sillä molempia kalvaa syyllisyys, epävarmuus ja vaikeus löytää omaa paikkaansa yhteisössä ja elämässä. Etenkin molempien hahmojen vanhempien puolelta tulevat epäilykset ja tunnekylmyys aiheuttavat turhautumista.

Ehkä sarja tuntui niin kiehtovalta juuri aikakauden vuoksi. Ysärin henki on saavutettu hyvin vaatteita ja meikkityylejä myöden. Räp-musiikki ja muut tunnistettavat kappaleet tuolta ajalta ovat olennainen osa tarinaa ja tukevat muutenkin tärkeällä tavalla 90-luvun ajankuvan rakentumista. 

Reena Virkin tapaus on järkyttävä ja sitä katsoessa tulee ahdistunut olo jo nuorena ilmenevästä pahuudesta. Viidennen jakson kohdalla tuntui, että miten tarinaa riittää vielä kolmeen jaksoon ja tahti on ylipäänsä juonen etenemisen suhteen melko hidas, mutta oikeudenkäynnin ja Rebeccan tapahtuneesta kirjoittaman kirjan edistymisessä riittää käänteitä ja ihmeteltävää.

Päärooleissa nähdään kovassa nosteessa olevat Riley Keough ja Oscar-ehdokas Lily Gladstone. On kiinnostavaa nähdä nämä kaksi lahjakasta naista synkän true crime -sarjan tähtinä. Gladstone on kerännyt kehuja ja kiitosta roolistaan Mollie Kylena Martin Scorcesen Killers of the Flower Moon -elokuvassa (2023) ja Keough, Lisa Marie Presleyn tytär, roolistaan sarjassa Daisy Jones & The Six. Gladstone jatkaa vähäilmeistä näyttelemistään poliisi Cam Bentlandina ja Keoughin tulkitsema kirjailija Rebecca Godfrey tuo tyyliltään mieleen Twin Peaksin Sherilyn Fennin tummine hiuksineen ja huulipunineen. Myös Reena Virkin roolissa nähtävä nuori lupaus Vritika Gupta osoittaa lahjakkuutensa. 

Under the Bridge on aiheltaan kammottava, mutta laadukkaasti toteutettu sarja, jossa on paljon hyvää kuten näyttelijät, kuvaus ja tunnelma. Odotin sarjan saapumista Suomeen useamman kuukauden eikä odotus ollut turhaa. Under the Bridge on katsottavissa Disney +-palvelussa. 


                                  ⭐️⭐️⭐️⭐️

        Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


Kommentit

  1. Elvis Presleyn tyttären (Lisa Marie) tytär Riley Keough tekee taas hyvää työtä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)