Fast Charlie (2023)

                       


Charmikas Pierce Brosnan, viimeisen roolinsa tehnyt, vuonna 2022 edesmennyt James Caan ja muun muassa Deadpool-elokuvista ja Homeland-sarjasta tuttu Morena Baccarin tähdittävät ruumiita pursuavaa kostoleffaa. 


Ohjaus: Phillip Noyce

Käsikirjoitus: Richard Wenk

Näyttelijät: Pierce Brosnan, Morena Baccarin, Gbenga Akinnagbe, Toby Huss, Jacob Grodbik, Sharon Gless, James Caan

Lajityyppi: toiminta

Kesto: 1 t 30 min


Victor Gischlerin vuoden 2001 romaaniin Gun Monkeys perustuva toimintaelokuva on tyylikäs kuin julisteessa nähtävä kuva, mutta lisäksi verinen ja virkistävän humoristinen. Sinänsä melko perinteisen kaavan mukaan etenevä kostoleffa kevyellä romanttisella mausteella höystettynä onnistuu viihdyttämään ja liekö tuo ihme, kun pääroolin esittää neljä kertaa James Bondia näytellyt hurmuri Pierce Brosnan, joka on tehnyt muitakin hyviä rooleja kuten miljardööri Crownin elokuvassa Seikkailija Thomas Crown (1999) ja Britannian ex-pääministerin Adam Langin Roman Polanskin The Ghost Writer -elokuvassa (2010). 

Elokuva esittelee Charlie Swiftin, vuosikymmenten kokemuksen omaavan, kovanaamaisen, mutta herrasmiesmäisen  palkkamurhaajan, joka lähtee kostoretkelle pomonsa ja ystävänsä Stan Mullenin tiimeineen jouduttua murhatuiksi. Lempinimeltään Fast Charlie yhdistää voimansa Marcie Kramerin kanssa, jonka rikollisessa toiminnassa  mukana ollut ex-mies on päässyt hengestään Charlien avustajan Bladen käsittelyssä. Kaksikko kohtaa vaarallisia tilanteita selviten niistä hengissä. Lopussa nähdään tyydyttävä yllätyskäänne, josta en paljasta tässä sen enempää. 

Erityisen ilahduttavaa on katsella James Caanin viimeiseksi jäänyttä roolityötä, sillä hän menehtyi kesäkuussa 2022 vain kuukausi kuvausten päättymisen jälkeen. Vaikka Caan näyttää kovin hauraalta istuessaan pyörätuolissa on hänen tulkintansa Stan Mullenina täyttä terästä. Naisenergiaa tuova Morena Baccarin tasapainottaa muuten melkoisen machoa meininkiä ilahduttavan luontevasti. 

Ohjaaja Phillip Noyce, vuonna 1950 syntynyt australialainen elokuvantekijä on tehnyt monipuolisesti eri genren leffoja kuten draaman Rabbit-Proof Fence (2002), trillerit Rasvatyyni (1989) ja Luunkerääjä (1999) ja toimintarainat Pyhimys (1997) ja Salt (2010). Fast Charlie ei yllä Noycen parhaimmiston tasolle, mutta on keskivertoa piirun verran parempi elokuva. Ohjaaja osaa käyttää tehokkaasti 90 minuuttia niin, että katsojan mielenkiinto pysyy yllä ja mukaan mahtuu muutama yllätyskin. Juoni etenee kuin luotijuna ilman tyhjiä hetkiä eikä romanttinen pohjevire kaikesta yrityksestä huolimatta äidy edes lähelle imelää. Hämmästyin elokuvasta aidon positiivisesti ja kun sai vielä kaupan päällisiksi huvittua pariin otteeseen ja ehkä hieman liikuttuakin niin kyllä tämä katselukokemus jäi selkeästi plussan puolelle. 


Viimeksi arvioin Cash Out -toimintaleffan ja täytyy sanoa, että Fast Charlie on näistä kahdesta selkeästi onnistuneempi. Tällä hetkellä Fast Charlie on Prime Video-suoratoistopalvelun katsotuin elokuva ja saa lämpimän suosituksen minulta. Leffa ei kenties tuo uusia ideoita toimintagenreen, mutta jotain vanhan ajan hyvästä meiningistä on tarttunut mukaan.  

        
                                     ⭐️⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival