I Am: Celine Dion (2024)

                             Yksi maailman upeimmista laulajista kautta aikain, kanadalainen kultakurkku Celine Dion sairastui hyvin harvinaiseen jäykkyysoireyhtymään (Stiff-person-syndrooma), joka oli oireillut jo seitsemäntoista vuoden ajan ennen diagnoosia. Laulajattaresta on nyt tehty paljastava ja hyvin intiimi dokumentti, joka herkistää mutta myös ilahduttaa, sillä olen suurena Celine -fanina kaivannut sympaattista laulajaa kovasti. 

56-vuotias Dion on voittanut urallaan viisi Grammy-palkintoa ja hänen klassikkokappaleensa My Heart Will Go On elokuvasta Titanic sai Oscarin. Laulajan levyjä on myyty yli 250 miljoonaa kappaletta ympäri maailman ja hän on kaikkien aikojen menestynein Las Vegasin kasinoiden residency-esitysten sooloartisti.

Celine Dion on aina ollut avoin paitsi elämänsä iloista myös vaikeuksista kuten haasteista saada lapsia, miehensä syövästä ja kuolemasta ja nyt omasta vakavasta sairastumisestaan. Dokumentin myötä katsoja pääsee näkemään kiinnostavia välähdyksiä Celinen suuresta Las Vegasin kodista, perheestä, hulvattoman kokoisesta vaatevarastosta ja työnteosta niin aktiivisen kuntoutumisen kuin laulamisen osalta. Videopätkät laulajan esiintymisistä pitkän uran ajalta saavat ihon kananlihalle ja toivomaan koko sydämen pohjasta, että Celine tervehtyisi niin, että laulaminen onnistuisi uudestaan missä tahansa mittakaavassa.

Dokumentin ohjannut elokuvantekijä Irene Taylor Brodsky on voittanut palkintoja aiemmista töistään kuten Hear and Now (2007), joka kertoo ohjaajan kuuroista vanhemmista ja Leave No Trace: A Hidden History of the Boy Scouts (2022). Tämä uusin dokumenttielokuva I am: Celine Dion onnistuu esittelemään todella rehdisti sen millainen henkilö kameran edessä on: periksiantamaton, päättäväinen, herkkä ja sydämellinen nainen, joka on paitsi intohimoinen taitelija myös ennen kaikkea äiti. Olisin voinut katsella näin hyvin rakennettua ja rytmitettyä kokonaisuutta toisenkin mokoman.

Pysäyttävin hetki on jätetty dokumentin loppupuolelle, kun Celinen jäykistyneestä jalkaterästä saa alkunsa kouristuskohtaus. Olen iloinen, että kohtaus on päätetty näyttää katsojille epämiellyttävyydestään ja järkyttävyydestään huolimatta, koska viimeistään nyt tulee selväksi millaisesta arvaamattomasta sairaudesta on kysymys. Jäykkyysoireyhtymä ei ole vain vienyt Dionin upeaa ääntä vaan se vaikuttaa liikkumiseen ja ihan kaikkeen elämiseen. Jopa se, että Celine innostuu saa hänen aivonsa ylikuormittumaan mikä taas voi laukaista kohtauksen niin kuin dokumentissa tapahtuu.

I am: Celine Dion on täynnä lämpöä, huumoria ja toiveikkuutta surullisesta pohjavireestään huolimatta. Laulajan valloittava ja kadehdittavan inhimillinen persoona tulee kameran läpi vastaansanomattoman vaivattomasti. Odotin dokumentin julkaisua kuukausia eikä odotus ollut todellakaan turhaa. Elokuva on katsottavissa Prime Video -suoratoistossa.


                                ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)