The Watchers (2024)

                              


Ishana Night Shyamalanin esikoiselokuva lainaa paljon isänsä M. Night Shyamalanin elokuvista. Mielenkiintoinen alkuasetelma johtaa kohtuullisen turvalliseen kauhuelokuvaan, jonka loppukäänne ei ihan tyydytä. 


Ohjaus: Ishana Night Shyamalan

Käsikirjoitus: Ishana Night Shyamalan

Näyttelijät: Dakota Fanning, Georgina Campbell, Olwen Fouéré, Oliver Finnegan

Lajityyppi: kauhu

Kesto: 1 t 44 min


Amerikkalainen Mina työskentelee eläinkaupassa Irlannissa. Hän on kokenut lapsena järkyttävän trauman äitinsä kuollessa auto-onnettomuudessa, josta Mina syyttää itseään. Hän saa työtehtäväksi kuljettaa arvokkaan linnun asiakkaalle, mutta matkalla pitkin vuoristoteitä Mina päätyy metsään, jossa auto lakkaa yllättäen toimimasta. Lähtiessään etsimään apua hän huomaa metsän siimeksessä valkotukkaisen naisen Madelinen, joka johdattaa Minan lintuineen karun betoniseen taloon, koppiin, jonka suureen ikkunan ääreen Mina, Madeline ja kaksi muuta asukasta Ciara ja Daniel menevät seisomaan. 

Tämä omituinen rituaali toistuu joka ilta, sillä metsässä lasin takana liikkuvat tarkkailijat, olennot, jotka tulevat vahtimaan ja tutkimaan ihmisiä. Kapinallinen Mina yrittää löytää ulospääsyn metsästä, mutta se ei ole mahdollista. Ihmisten pitää noudattaa tiettyjä sääntöjä pysyäkseen elossa keskellä tuntematonta metsää kuten olla sisällä kopissa ennen pimeää ja olla kääntämättä selkäänsä peilille. 

The Watchers-elokuvasta ei halua kertoa enempää, jotta juonen yllättävät käänteet eivät paljastu ja pilaa katselukokemuksen jännitystä. Elokuvan idea eli ulkopuolelta tulevan uhkan pakoilu ja suljetun paikan tematiikka on jo aiemmin moneen kertaan elokuvissa nähty ja mieleen tulevat esimerkiksi Ishanan isän M. Night Shyamalanin The Village (2004) ja John Krasinskin Hiljainen paikka -elokuvat (2018 ja 2020) sekä From -sarja (2022-). Kaikissa näissä joudutaan piilottelemaan oudoilta olioilta eikä asuinpaikoista joko päästä pois tai sitten oliot ovat levittäytyneet kaikkialle. Näin ollen The Watchers ei ole kovin omaperäinen, mutta viehätyin etenkin irlantilaisesta mytologiasta tarinan taustalla. 
Lapsinäyttelijänä uransa aloittanut Dakota Fanning nähdään elokuvan pääroolissa tehden ehkä hieman flegmaattista työtä. Itselleni valovoimaisimpana tähtenä näyttäytyi irlantilainen pitkän linjan näyttelijätär Olwen Fouéré, joka suorastaan loistaa kilpaa valkoisten hiustensa kanssa kaikissa kohtauksissa missä hän on mukana. Fouéré on nähty aiemmin muun muassa elokuvissa The Northman (2022) ja Tarot (2024). 

The Watchersin visuaalinen ilme on hieno ja pidin kovasti erikoistehosteiden laadukkuudesta. Myös Abel Korzeniowskin musiikki oli jylhää kuunneltavaa ja sopi elokuvaan valtavan hyvin. Ylipäänsä sanoisin, että ohjaaja-käsikirjoittaja Ishana Night Shyamalan on panostanut esikoiselokuvaansa kiitettävän paljon. Isänsä kädenjälki näkyy paitsi tyylissä myös siinä, että tämä on mukana tuottajan ominaisuudessa. Olisi kiinnostavaa nähdä mitä Ishana saa aikaiseksi ilman isäänsä ja että hän löytäisi kokonaan oman äänensä. 

Olin jo antamassa elokuvalle neljä tähteä, mutta pitkitetty ja liian onnellinen loppu tiputti yhden tähden pois. Ishana on kopioinut isänsä töistä yllätyskäänne-kuvion, joka toisaalta toimii, mutta on silti jotenkin epätyydyttävä. Kenties kierompi lopetus ja tarinan jäänti kesken olisi ollut toimivampi ratkaisu? Alussa mainitsin, että The Watchers on kohtuuturvallinen kauhuelokuva, jolla tarkoitan sitä ettei se ole kovin pelottava. Pari kertaa taisin hieman säikähtää, mutta muuten katselu oli puhtaasti vain jännittävää. Elokuva jäi mieleen pyörimään vahvan tunnelmansa ansiosta ja uskon, että katson leffan uudestaan!


                                   ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)