Andra Akten -toinen näytös

                 


Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa elämistä! Iltapäivänäytöksessä eläkeläiset ja minä nautimme hurmaavasta, varttuneemmalle yleisölle kohdennetusta Andra Akten -toinen näytös -elokuvasta, jonka pääosapari on erinomainen ja sydämellinen tarina suomalaista käsialaa.


Ohjaaja: Mårten Klingberg

Käsikirjoitus: Anna Heinämaa ja Vera Kiiskinen

Nätttelijät: Lena Olin, Rolf Lassgård, Anneli Martini, Lars Väringer, Charlie Gustafsson

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 54 min


Andra Akten on kahden yksinäisen ja elämän kolhuja saaneen aikuisen tarina. Harald Skoog (Lassgård) on kuuluisa näyttelijä, joka saa teatteriesityksensä jälkeen aivoinfarktin ja lyyhistyy kadulle. Eva Söderberg  (Olin) jää eläkkeelle sairaalasta fysioterapeutin  työstä huomatakseen, että hänen elämänsä ammottaa tyhjyyttään: sekä entisellä aviomiehellä että aikuisella pojalla on parisuhde eikä Evaa tarvita enää huolehtimaan heistä. Niinpä hän tarttuu työtarjoukseen kuntouttaakseen hankalaksi kutsuttua potilasta, Haraldia, tämän kotona.

Eva kesyttää Haraldin ennätysajassa ja toisinpäin. Kaksikko sparraa toisiaan lähentyen niin, että sopivat treffit, mutta luvassa on pettymyksiä ja omien rajojen etsimistä. Haraldin ja Evan rakkaustarina saa eräänlaisen täyttymyksensä, mutta Eva, joka on aina luopunut unelmistaan elämänsä miesten vuoksi, joutuu tekemään valinnan: Harald vai vuosia haaveiltu ja suunniteltu interrailmatka? 

Haraldin ja Evan tarinan lisäksi seurataan Evan pojan itsenäistymistä, Evan ex-miehen parisuhteen vakavoitumista, Haraldia tavoittelemassa roolia Cyrano de Berceracina ja Evan tutustumista yllättäen ihmisiin, joista hän saa uuden ystäväporukan. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat suomalaiset Anna Heinämaa ja Vera Kiiskinen, jotka kertoivat Helsingin Sanomille tarjonneensa teostaan ulkomaille käsikirjoittajien ahdingon takia (HS 28.2.2023). Mitä ilmeisemmin ratkaisu oli kannattava ja etenkin kun päärooleihin saatiin näin taitavat ja tunnetut tähdet. Heinämaa on käsikirjoittanut ohjaaja Klaus Härön elokuvat ’Miekkailija’ (2015) ja ’Tuntematon mestari’ (2018), Kiiskinen taas tunnetaan näyttelijänä, mutta on myös käsikirjoittanut tv-sarjan ’Kaikki kunnossa’ (2007). ’Andra Akten -toinen näytös’ -elokuvan tarina on lämminhenkinen ja tunteikas. Kovin yllättävä se ei ole vaan katsoja tietää tai ainakin aavistaa mitä on odotettavissa. Huolimatta ennalta-arvattavuudestaan viihdyin elokuvan parissa ja liikutuksen kyyneliä irtosi sekä minulta että kanssakatsojilta. Mieleeni jäi erityisesti Evan mielenkiintoinen ratkaisu, kun hän huomaa unohtaneensa kotiavaimet kotiin ja yläkerran ikkuna on auki. 

Elokuvan ohjannut Mårten Klingberg on tehnyt aiemmin tv-tuotantoja ja muun muassa ’Isäni Marianne’ -elokuvan vuonna 2020, jonka miespääroolissa nähdään myös Lassgård. ’Andra Akten’ on varma ja sujuva ohjaustyö ja pääosien esittäjät saavat loistaa. 

Lena Olin, joka on nähty muun muassa elokuvissa ’Pieni suklaapuoti’ ja ’Yhdeksäs portti’ sekä tv-sarjassa ’Alias’, lumoaa katsojat Evana. Hän on äärimmäisen luonteva ja valaisee jokaisen kuvan missä on mukana. Rolf Lassgård sirrisilmineen on loistava vastapari, jolta löytyy äreyden lisäksi herkkyyttä. Hänet voi nähdä esimerkiksi Ovena elokuvassa ’Mies, joka rakasti järjestystä’. Kaksikko nostaa elokuvan tason keskinkertaisesta hyvä plussan puolelle. 

’Andra Akten -toinen näytös’ on samalla rivillä kanssani istuneen vanhemman rouvan arvion mukaan ”ihan katsottava elokuva”. Ainakin nenäliinalla oli hänen kohdallaan käyttöä eli meni niin sanotusti tunteisiin. Tärkeää sanottavaa tuntui elokuvassa riittävän ja jos sitä yrittäisi summata yhteen niin toteaisin: tartu hetkeen, toteuta unelmiasi niin ei tarvitse kuolinvuoteella katua ja jokainen on omansa onnensa seppä. 


                                    ⭐️⭐️⭐️


                   Kuvat: imdb.com ja finnkino.fi

                       Tiedot: imdb.com, hs.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival