Sarjasuositus: The English

                          


Westernaiheiset tv-sarjat ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja ja tässä yksi loistava kuusiosainen minisarja lisää niiden joukkoon. Upea yhdysvaltalais-brittinäyttelijätär Emily Blunt nähdään pääroolissa Hugo Blickin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa kostoa tihkuvassa ’The English’ -sarjassa (suom. Englantilainen). 

Lady Cornelia Locke (Blunt) matkustaa Kansasiin vuonna 1890 kostaakseen poikansa kuoleman. Hän etsii syyllistä miestä yhdessä Eli Whippin (Chaske Spencer), entisen ratsuväen tiedustelijan ja Pawnee-heimon jäsenen kanssa. Matkallaan he kohtaavat yllättäviä tilanteita ja jännittäviä hahmoja westerneille tuttuun tapaan. Sarjan juoni tiivistyy viimeistä jaksoa kohti, jolloin selittyvät loputkin tarinan aukot. 

Brittiläinen käsikirjoittaja-ohjaaja Hugo Blick on tunnettu muun muassa ’The Honourable Woman’ -minisarjasta, josta sen naispääosanäyttelijä Maggie Gyllenhaal voitti Golden Globe -palkinnon. ’The English’ on perinteinen lännenkertomus, jossa on mukana väkivaltaa ja taisteluita, machoilua, valkoisen miehen ylimielistä omistushalua ja alkuperäisväestön alistamista, mutta naispääosasankaritar Locke tuo tarinaan virkistävää uutta näkökulmaa ja naisesta tulee aktiivinen toimija mikä ei ole westernperinteelle tyypillistä. Naisen kosto on pidätelty, mutta voimakas.  Sarja on liikuttavan hieno ja moderni kunnianosoitus tälle klassiselle lajityypille. 

             


Ensimmäisenä kiinnitin huomioni sarjan kuvaukseen, sillä se on ensiluokkaista työtä. Näyttäviä kuvakulmia, rikkaita värejä ja kuvasuhde 2:1 (Superscope, univisium) eli niin sanottu laajakangaselokuvaformaatti. Kuvaaja Arnau Valls Colomer on luonut vanhan ajan lännenkuvaa vakuuttavasti uudella teknologialla. Ihan kuin jokainen kuva olisi taideteos, jonka voisi ripustaa seinälle ihasteltavaksi. 

Federico Jusidin säveltämä musiikki on odotetun jylhää ja kaunista. Paikoitellen kyllä sorrutaan ylidramaattisuuden puolelle ja musiikki sopisi ennemmin melodraamaan. Sarjassa kuullaan myös yksittäisiä teemaa ja tunnelmaa myötäileviä lauluja.

Myös sarjan puvustus teki vaikutuksen etenkin Cornelia Locken värikkäiden ja aristokraattisten asujen suhteen. Onpahan Emily Bluntin posket myös punattu sävy sävyyn pukujen värin mukaan.

                 


Pääosatähdet Blunt ja Spencer ovat toimiva pari. Etenkin Emily Blunt tekee jälleen kerran erinomaista työtä. Sivuosissa on varmaa osaamista ja ensimmäisen jakson alussa nähtävää pahista esittävä Ciarán Hinds on huippu lyhyessä mutta ytimekkäässä roolissaan. Myös Rafe Spall onnistuu vastenmielisenä luihuna ja on selvästi perinyt isänsä Timothy Spallin näyttelijänlahjat.  

’The English’ on tyylikäs kokonaisuus ja tehty pieteetillä ja rakkaudella genreä kohtaan. Sarja on katsottavissa Amazon Prime Video -suoratoistopalvelussa. 


                                      ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

            


                          Kuvat ja tiedot: imdb.com
                          Traileri: youtube.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival