Vuori välissämme

                     


Kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä joutuu lento-onnettomuuden jälkeen selviytymään yhdessä vuoriston vaarallisista tilanteista löytääkseen apua ja päästäkseen takaisin kotiin. Mutta onko koti enää sama kuin ennen onnettomuutta? Vuonna 2017 ilmestynyt ’Vuori välissämme’ (alkup. The Mountain Between Us) on tarina sisukkuudesta, hengissä pysymisestä ja rakkaudesta. 


Ohjaaja: Hany Abu-Assad

Käsikirjoittaja: Chris Weitz, J. Mills Goodloe

Näyttelijät: Kate Winslet, Idris Elba, Dermot Mulroney, Beau Bridges

Lajityyppi: seikkailu/ trilleri

Kesto: 1 t 52 min


Alex Martin, valokuvaaja (Winslet) ja Ben Bass, neurokirurgi (Elba) ovat jääneet tuhansien muiden tavoin lentokentälle jumiin myrskyn vuoksi. Lentojen peruunnuttua neuvokas Alex palkkaa yksityislentäjä Walterin (Bridges) kuljettamaan heidät Idahosta Denveriin, jotta Alex ehtisi häihinsä New Yorkiin ja Ben tekemään tärkeän leikkauksen Baltimoreen. Yllättäen Walter saa sairauskohtauksen kesken lennon ja kone tekee hätälaskun vuoristoon. Alex, Ben ja Walterin eloonjäänyt koira kohtaavat monia vaaroja yrittäessään selvitä hengissä ja etsiessään apua. Samalla Alex ja Ben lähentyvät huomaamattaan ja rakastuvat toisiinsa. 

Monien vaiheiden jälkeen kolmikko pelastuu, mutta elämä ei enää tunnu samalta kuin ennen onnettomuutta. Uskaltavatko Alex ja Ben ottaa riskin ja aloittaa uuden elämän yhdessä?’Vuori välissämme’ perustuu Charles Martinin samannimiseen romaaniin. Elokuvassa on uskomattomia tapahtumia, ehkä jopa liiankin, mutta suotakoon se tämän seikkailugenren edustajalle. On myös sangen kätevää, että Ben sattuu olemaan lääkäri, koska muuten kumpikaan heistä ei olisi todennäköisesti selvinnyt hengissä. Näiden elementtien vuoksi elokuva kärsii tavallista enemmän epäuskottavuudesta ja asiat tuntuvat menevän liian hyvin. Toisaalta on toki rentouttavampaa katsoa elokuvaa, kun tietää ettei päähahmoille tapahdu mitään fataalia. Elokuva on muuten toteutukseltaan laadukas ja uskottavasti tehty esimerkiksi tehosteiden osalta. Se on kuvattu suurimmaksi osaksi Kanadassa oikeasti kylmissä olosuhteissa mikä lisää elokuvan autenttisuutta. 

Pääosanäyttelijöiden suhteen tapahtui lukuisia muutoksia ennen kuvausten alkamista. Esimerkiksi Beniksi kaavailtiin alun perin Michael Fassbenderia ja Alexia piti esittää Margot Robbie. On todettava, että Kate Winslet ja Idris Elba tekevät takuuvarmaa työtä ja etenkin Winslet, joka on superammattitaitoinen, saa kanssanäyttelijänsä nostamaan tasoaan. On myös kiinnostavaa nähdä Elbasta herkempi puoli, sillä hänen toimintaosaamisensa kyllä tiedetään esimerkiksi Luther -sarjan perusteella. Sitä paitsi näiden kahden näyttelijän kemia toimii mikä on plussaa. Winsletin ja Elban valinta oli siis loistoratkaisu. 

Elokuvassa on läsnä koko ajan tietty melankolisuus ja etenkin loppupuolella korostuu hahmojen rikkinäisyys ja epävarmuus elämänsä ja toistensa suhteen. Loppukohtaus on liikuttava kaikessa siirappisuudessaankin ja katsoja on onnellinen yhteisen trauman kokeneiden puolesta. 

’Vuori välissämme’ ansaitsi lähes tuplaten lipputuloja suhteessa budjettiin eli pärjäsi hyvin suhteellisen vaatimattoman 35 miljoonan dollarin panostuksen huomioiden. Elokuva on viihdyttävä ja paikoitellen myös jännittävä. Itseäni kiinnosti ehkä eniten tarinan loppuosa eli se miten Alex ja Ben pääsivät takaisin ns. normielämään onnettomuuden jälkeen. ’Vuori välissämme’ on katsottavissa ainakin Disney +-suoratoistopalvelussa. 


                                ⭐️⭐️⭐️ 

                          Kuvat: imdb.com

       Tiedot: imdb.com ja en.m.wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival