To Catch a Killer

                  


Uudenvuodenaatto New Yorkissa. Ihmisten juhliessa yhtäkkiä useita laukauksia ja tuloksena 29 uhria vaatinut joukkomurha. Poliisi Eleanor Falco (Shailene Woodley) pääsee tutkimaan tapausta poliisin yhteyshenkilönä yhdessä FBI:n kanssa. Lisää uhreja on luvassa ennen kuin tekijä löytyy. 


Ohjaaja: Damián Szifron

Käsikirjoitus: Damián Szifron ja Jonathan Wakeham

Näyttelijät: Shailene Woodley, Ben Mendelsohn, Jovan Adepo, Ralph Ineson

Lajityyppi: Rikos/trilleri

Kesto: 1 t 54 min


Argentiinalaisen ohjaajan Damián Szifronin tunnetuin ohjaustyö on tv-sarja ’Los  Simuladores’ (2002-2004), joka on maan historian menestynein televisio-ohjelma. ’To Catch a Killer’ on Szifronin ensimmäinen englanninkielinen elokuva, neljä kuukautta sitten huhtikuussa ilmestynyt rikostarina, jonka alku lyö katsojalta ilmat pihalle, mutta jonka intensiteetti ei aivan kestä loppuun saakka. 

Elokuva esittelee äärimmäisen taitavan ampujan, joka saa yhdellä laukauksella uhrinsa päiviltä. Uuden vuoden hurjat tapahtumat ovat vasta alkusoittoa tuleville kauheuksille, joita vielä kohtuullisen kokematon ja menneisyytensä ongelmien piinaama poliisi Eleanor Falco pääsee tutkimaan FBI:n kanssa. Päätutkija Lammark (Ben Mendelsohn) huomaa Eleanorin kyvyt ja pyytää häntä auttamaan rikollisen profiilin rakentamisessa ja tarkka-ampujan kiinnisaamisessa. Uhreja tulee valitettavasti paljon lisää ennen kuin Falco ja Lammark pääsevät tekijän jäljille. Loppukohtaus on hieman antikliimaksi muuten kiinnostavalle tarinalle.

Eleanor Falco on rinnastettavissa legendaariseen FBI-agenttiin Clarice Starlingiin eli ’Uhrilampaat’ -elokuvan naispäähahmoon, joka selvittää useiden naisten surmaajan henkilöllisyyttä sarjamurhaaja Hannibal Lecterin avustuksella. Näen myös Falcon hahmossa samoja piirteitä kuin Angelina Jolien esittämässä konstaapeli Amelia Donaghyssa, joka päätyy kuuluisan rikostutkijan avuksi elokuvassa ’Luunkerääjä’. Kaikkia näitä naispoliiseja yhdistää lapsuuden demonit, jotka herkistävät heitä ymmärtämään rikollismieltä syvällisemmin. ’To Catch a Killer’ on ohjaajan ja vasta uransa alussa olevan Jonathan Wakehamin käsikirjoittama. Tarina on lopulta melko ennalta-arvattava ja perinteinen rikollisen pysäyttämisen juonikuvio. Mieheni sanoja mukaillen: ”Kyllä tämän kerran katsoi”. Lähinnä ällistyin tappajan tehokkuudesta ja tarkkuudesta massasurmien toteuttamisessa eli uhreja kyllä saatiin enemmän kuin monissa rikoselokuvissa yleensä. Määrä ei silti korvaa laatua tässäkään tapauksessa shokkiefektistä huolimatta. 

Shailene Woodleyn paras roolisuoritus on elokuvassa ’The Descendants’ (2011). Siinä hän onnistuu naulan kantaan nuoren kipuilevan teinin roolissa. Tuntuu, että Shailene on jäänyt junnaamaan urallaan b-luokan tuotantoihin eikä hän vaikuta kovin moniulotteiselta tekijältä. Poliisiroolissa hän on mukiinmenevä, tosin kaukana Jodie Fosterin tai Angelina Jolien osaamisesta vastaavanlaisissa rooleissa. Eittämättä Szifronin elokuva ei anna hänellä juurikaan mahdollisuuksia syventää Eleanorin hahmoa, mutta jonkinlaista vakuuttavuutta ja ilmeikkyyttä jäin kaipaamaan.

Monista tv-sarjoista ja elokuvista tuttu Ben Mendelsohn (Bloodline, The Outsider, Star Wars) on luonteva kovanaamaisena FBI:n päätutkijana. Hänelle on tosin myös kirjoitettu kiinnostavampi ja antoisampi rooli kuin Eleanorille. Esimerkiksi puhe, jonka Lammark pitää poliiseille liittyen sarjamurhaajan profiiliin on oikein henkeä nostattava ja kiihkeä monologi.

’To Catch a Killer’ on varma tekele, mutta jää kerta katsonnan tasolle. Periaatteessa kaikki toimii, mutta elokuva jää valjuksi ja hukkaa potentiaalinsa käsikirjoituksen puutteiden vuoksi. 


                                             ⭐️⭐️

                             Kuvat ja tiedot: imdb.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival