What’s Love Got to Do With It? (2022)

        


Miten löytää tosirakkaus nykymaailmassa? Deittisovelluksen vai järjestetyn avioliiton kautta? Maaliskuussa 2023 Suomen ensi-iltansa saanut romanttinen komedia seuraa lapsuudenystävien Zoen ja Kazimin dokumenttiprojektia, jonka lopputulos yllättää molemmat.


Ohjaaja: Shekhar Kapur

Käsikirjoitus: Jemima Khan

Näyttelijät: Lily James, Shazad Latif, Shabana Axli, Sajal Ali ja Emma Thompson

Lajityyppi: romanttinen komedia

Kesto: 1 t 48 min


Zoe Stevenson (Lily James) on palkittu dokumentaristi, joka deittailee satunnaisia miehiä höpsön wannabe-pakistanilaisen äitinsä Cathin (Emma Thompson) harmiksi. Zoen naapuri ja lapsuudenystävän Kazim (Shazad Latif), komea lääkäri, on päätynyt järjestettyyn liittoon, joten Zoe anelee tätä suostumaan dokumentin tekoon. Hän kun on aiemmissa töissään keskittynyt vakavampiin teemoihin kunnes päätyy nurkkaan ahdistettuna ehdottamaan seuraavan elokuvansa aiheeksi avustettua avioliittoa niin kuin järjestelyä nykyään kutsutaan.

Kazimille löytyy kaunis puoliso Maymona (Sajal Ali), kiitos Mo the Matchmakerin, jonka kanssa vietetään muslimihäät Pakistanissa perinteisin menoin Zoen kuvatessa herkeämättä tapahtumia. Zoe ja Kazim huomaavat kuitenkin tahoillaan, että heillä on tunteita toisiaan kohtaan, mutta kumpikaan ei ota asiaa puheeksi. Kazim vihitään ja Zoe alkaa seurustella mukavan, mutta liian turvallisen tuntuisen eläinlääkärin kanssa, joka näkee tyttöystävänsä todelliset tunteet ystäväänsä kohtaan. Uskaltavatko Zoe ja Kazim kohdata toisensa muussakin mielessä kuin ystävinä? 
Intialainen elokuvaohjaaja Shekhar Kapur on ohjannut aiemmin esimerkiksi Cate Blanchettin tähdittämät ’Elisabet’ ja ’Elisabet -kultainen aikakausi’ -elokuvat. Onnistuneista historiallisista draamoista romanttiseen komediaan ’What’s Love Got to Do With It?’, joka jää tyydyttävän tekeleen asteelle. Sopivan kumppanin tai sen oikean löytäminen on vakioaihe tämän genren elokuvissa, mutta nyt mukaan on otettu kulttuuristen erojen, länsimaat vrs. Pakistan, näkökulma. Se on sinänsä mielenkiintoinen idea. Avustettu avioliitto näinä aikoina kuulostaa vanhoilliselta ja epäuskottavalta ratkaisulta ainakin Kazimin lähtökohdat huomioiden. Kuinka yleistä avustettu liitto on nykyään jäin miettimään. Elokuvan toteutus on myös melkoista höttöä ja enemmän kiinnostuin Kazimin siskon tilanteesta. Perhe kun hylkäsi hänet tämän valittua puolisokseen valkoisen miehen eivätkä isovanhemmat ole edes nähneet lapsenlastaan. Tämä sivujuonne on koskettava ja aidompi kuin Zoen ja Kazimin tarina. 

Tarvitseeko hyvään ja toimivaan liittoon välttämättä rakkautta? Elokuvan perusteella vastaan kyllä. Olisivatko Zoe ja Kazim löytäneet toisensa romanttisessa mielessä ilman dokumentin tekoa? Ei välttämättä ja koin, että näiden kahden suhde ei tunnu riittävän intohimoiselta tällaiseen elokuvaan. Sen vuoksi elokuvasta jää uupumaan tunnetta. 

Zoen hahmoa näyttelevä Lily James (tuttu mm. Downton Abbeysta ja Cinderella-elokuvasta) sopii selvästi myös komedioihin ja hänessä on kaunista herkkyyttä. Kemia vastanäyttelijä Shazad Latifin kanssa on mukiinmenevää, mutta enemmän kaverillista laatua. Latif on brittinäyttelijä, jolla on skotlantilais-pakistanilaiset juuret. Häntä on nähty muun muassa Star Trek: Discovery -sarjassa. Emma Thompsonin rooli elokuvassa tuntuu turhalta ja lähinnä siltä, että mukaan on pitänyt vain saada tunnettu nimi. Thompson saa hörhöillä pääosin koko elokuvan ajan ja vasta loppupuolella nähtävä puheenvuoro tyttärelle liikuttaa ja tuo hänen näyttelijän taitonsa esille.
’What’s Love Got to Do With It?’ ei ole kovin hauska elokuva eikä oikeastaan onnistu romanttisuudessakaan. Pakistanilainen kulttuuri, perinteet ja tavat, ovat kiinnostavinta sisältöä. Tosin en osaa arvioida kuinka todenmukaisesti niitä esitellään. Elokuvan nimi on myös erikoinen valinta, kun se linkittyy niin vahvasti Tina Turnerista kertovaan samannimiseen elämäkertaelokuvaan vuodelta 1993. Kertakatselun kestävä ’What’s Love Got to Do With It?’ ei tuo lopulta mitään uutta genreen, mutta on harmiton tapaus ja onneksi loppu edes herättää tunteita. 


                                     ⭐️⭐️

                     Kuvat ja tiedot: imdb.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival