Stillwater

                  


Isä matkustaa Oklahomasta Marseilleen Ranskaan auttaakseen vankilaan joutunutta tytärtään, joka vakuuttaa olevansa syytön tyttöystävänsä murhaan. Oscar-voittaja Matt Damon on elokuvan sydän isänä, joka yrittää korjata menneisyyden virheitä, mutta joutuu huomaamaan ettei uusi mahdollisuus ole välttämättä tie onneen.


Ohjaaja: Tom McCarthy

Käsikirjoitus: Tom McCarthy, Marcus Hinchey, Thomas Bidegain

Näyttelijät: Matt Damon, Camille Cottin, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud

Lajityyppi: draama / rikos

Kesto: 2 t 19 min


Bill Baker (Damon) työskentelee rakennusalan hommissa pätkätyöläisenä ja yrittää löytää uuden vakituisen työpaikan. Vaimo on kuollut ja tytär Allison (Breslin) on joutunut vankilaan Ranskassa yhdeksäksi vuodeksi syytettynä tyttöystävänsä Linan murhasta. Bill matkustaa Marseillesiin säännöllisesti tapaamaan Allisonia, huolehtii hänen pyykeistään ja vie tälle tarpeellisia tavaroita. 

Tytär pyytää isäänsä toimittamaan ranskankielisen viestin asianajajalleen, josta ilmenee, että Allison epäilee Akim -nimistä poikaa oikeaksi syylliseksi. Asianajaja ei kuitenkaan ota juttua hoitaakseen kuulopuheisiin perustuvien todisteiden valossa, jolloin Bill lähtee itse etsimään Akimia saattaakseen tämän vastuuseen ja vapauttaakseen tyttärensä vankilasta. Oman käden oikeus lähtee kuitenkin käsistä ja Bill saa huomata, että huonoilla valinnoilla on ikävät seurauksensa. 

Bill tutustuu ranskalaiseen naiseen Virginieen (Cottin) ja tämän tyttäreen Mayaan auttaessaan tyttöä saamaan uuden avainkortin hotellihuoneeseensa. Virginia auttaa vastapalveluna Billiä toimimalla tulkkina ja parin välien lämmetessä suhde muuttuu seurusteluksi. Virginia ja Maya ovat Billille toinen mahdollisuus saada perhe ja toimiva sellainen.Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittajan Tom McCarthyn, joka tunnetaan myös näyttelijänä, tunnetuin teos on ’Spotlight’ vuodelta 2015. Se onkin erinomainen elokuva niin käsikirjoituksen, näyttelijöiden kuin ohjauksen suhteen. ’Stillwater’ ei valitettavasti yllä lähellekään samaa. Elokuvan idea ei ole järin omaperäinen ja juoni on melko ennalta-arvattava. Inspiraationa on käytetty tosielämän tapahtumia eli amerikkalaisen Amanda Knoxin tapausta. Hän oli lähes neljä vuotta vankilassa Italiassa huonetoverinsa Meredith Kercherin murhasta ja ilmeni, että Knox on syytön. Myös hänen poikaystävänsä istui tapauksesta syyttömänä. Murhaajaksi todettiin myöhemmin Rudy Guede.

’Stillwaterin’ tarina harhautuu sivupoluille seuratessaan Billin, Virginian ja Mayan uusioperheen syntymistä murhatapauksen sijaan. Yli kahden tunnin pituus on myös aivan liikaa ja juonen tiivistämistä olisi tarvittu. Matt Damon on ehdottomasti elokuvan parasta antia. Hän näyttäytyy hyvin tavallisena, kovia kokeneena miehenä ja sulautuu rooliinsa hienosti. Toki lippis ja parta piilottavat tehokkaasti, mutta Damonin tietty vähäeleisyys ja jäyhyys oli itselleni uutta ja vaikuttavaa. Naispäärooleissa nähtävät Camille Cottin ja Abigail Breslin tekevät perusvarmat roolisuoritukset ja Breslinin ranskankielen osaaminen on vakuuttavaa.

’Stillwater’ ilmestyi vuonna 2021 ilman suurempaa hypetystä. Siitä jää jälkeen aika keskinkertainen vaikutelma ja tiiviimpää kerrontaa olisin kaivannut, mutta etenkin Matt Damonin tekemät elokuvat kiinnostavat aina eikä hän pettänyt odotuksia tälläkään kertaa.


                                    ⭐️⭐️⭐️

                             Kuvat: imdb.com

                       Tiedot: en.m.wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)