Gosford Park

                         


Downton Abbeyn luojan, käsikirjoittaja Julian Fellowesin  ja ohjaaja Robert Altmanin tyylikäs, Agatha Christie -henkinen murhamysteeri täynnä upeita näyttelijöitä. ’Gosford Park’ vuodelta 2001 oli katsojamenestys ja on edelleen nautittava elokuvaelämys.


Ohjaaja: Robert Altman

Käsikirjoitus: Julian Fellowes

Näyttelijät: Michael Gambon, Helen Mirren, Kristin Scott Thomas, Ryan Philippe, Maggie Smith, Emily Watson, Clive Owen, Stephen Fry, Richard E. Grant, Jeremy Nortman, Kelly Macdonald, Eileen Atkins, Bob Balaban, Alan Bates, Charles Dance, Derek Jacobi  

Lajityyppi: Mysteeri

Kesto: 2 t 17 min


Sateinen ja kolea marraskuu vuonna 1932. Parikymmentä vierasta matkustaa Sir William McCordlen hulppeaan maaseutukartanoon, Gosford Parkiin, osallistuakseen fasaaninmetsästykseen. Illallinen nautitaan pitkän kaavan mukaan ajan hengen mukaisesti parin myöhästyneen vieraan saapuessa paikalle. Miesten vetäytyessä nauttimaan sikareista ja alkoholista huomaa palvelusväki yhden hopeaveitsen kadonneen. 

Pinnan alla kuplii salaisuuksia ja pohdintaa siitä minkälaista väkeä kartanon katon alla majoittuu. Seksuaaliset jännitteet, piikittely ja suhdekiemurat piiloutuvat enemmän ja vähemmän hienostuneen ulkoasun alle. 

Seuraavana aamuna miesväki lähtee ampumaan fasaaneja isäntä McCordlen saadessa nirhauman aseen laukauksesta korvaansa. Tämä indikoi jo tulevia tapahtumia eli illan aikana tehtävää murhaa: isäntä löytyy kirjastohuoneesta kadonnut hopeaveitsi niskassaan. Paikalle saapuvat komisario Thompson ja konstaapeli Dexter tutkimaan henkirikosta ja selvittämään kuka on syyllinen. 

Tapahtumia seurataan sekä arvokkaiden vieraiden ja isäntäväen että alakerran palvelijoiden kautta. Mahdollisia motiivin omaavia syyllisiä riittää eikä kukaan ole aidosti pahoillaan uhrin kuolemasta. ’Gosford Park’ on kuin yhdistelmä Agatha Christien murhamysteeria ja Downton Abbey -sarjaa ja vielä kun mukana on Maggie Smith samantyyppisessä roolissa kuin Lady Violet Crawleyna niin mielleyhtymä on ilmeinen. Elokuva on varmasti toiminut hyvänä harjoituksena englantilaiselle kirjailijalle ja ohjaajalle Julian Fellowesille tämän luodessa huippusarjansa Downton Abbeyn ja hän onkin hyödyntänyt lähes kaikki samat elementit sarjassa murhaa ja tummasävyistä tunnelmaa lukuunottamatta. Fellowes on tehnyt hyvää työtä ja voitti Oscarin juonittelevan herkullisesta käsikirjoituksesta ansaitusti. 

Robert Altmanin ohjaus on väkevää ja lajityypille ominaista. Tarina pääsee oikeuksiinsa ja vaikka mitään hurjan jännittävää ei elokuvassa tapahdu, on ’Gosford Park’ Altmanin kolmanneksi viimeisenä elokuvana nautinto katsella. Pääpaino on henkilöiden välisillä keskusteluilla ja juonittelulla mikä onkin elokuvan suola.
Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin ja mukana on lukuisia tunnettuja kasvoja: pari viikkoa sitten edesmennyt Michael Gambon, huikea Maggie Smith, topakka Helen Mirren ja elegantti Kristin Scott Thomas tekevät suurimman vaikutuksen. Niin sanottuja heikkoja lenkkejä ei näyttelijäkaartista löydy. 

Lavastukseen ja puvustukseen on panostettu huikealla ammattitaidolla. Pakko mainita myös hienot kampaukset ja meikit, jotka kruunaavat tyylikkäät lookit ja toisaalta erottavat selkeästi eri yhteiskuntaluokkien edustajat toisistaan.

’Gosford Park’ on hienostunut rikosdraama, jossa dialogi on pääroolissa ja hiljalleen katsojalle avautuvat salaisuudet paljastavat motiivit kukin hahmon toiminnalle. Tältä teokselta on turha odottaa shokkiefektejä, mutta jos olet Agatha Christien tai Downton Abbeyn ystävä sopii ’Gosford Park’ täydellisesti katseltavaksi. 


                                 ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.orgKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival