Kulkuset kulkuset

                      


Oli jo pakko päästä fiilistelemään joulua ja valitsin katsottavakseni kotimaisen komedian vuodelta 2022. Kaksi toisilleen vierasta perhettä kokoontuu viettämään yhteistä ja yllätyksellistä joulua eikä mikään mene suunnitelmien mukaan.


Ohjaaja: Taru Mäkelä

Käsikirjoitus: Kristofer Gummerus ja Taru Mäkelä

Näyttelijät: Christoffer Sandberg, Martti Suosalo, Eeva Litmanen, Ali Jahangiri, Pirkko Hämäläinen, Sari Siikander, Antti Tuomas Heikkinen, Kreeta Salminen, Sonja Salminen, Alex Anton

Lajityyppi: komedia

Kesto: 1 t 38 min


Joona ja Oskari järjestävät uudessa kodissaan perheilleen ensimmäisen yhteisen jouluaatonvieton mikä totisesti hermostuttaa pariskuntaa. Paikalle saapuvat kummankin vanhemmat ja sisarukset sekä yksi mummi ja raskaana oleva ystävä, jolla on yllätys vieraille: Silja odottaa Joonan ja Oskarin lasta. Jouluaaton suunnitelmat menevät joka kohdassa hieman uusiksi, kun vieraat pitävät tiukasti kiinni omista jouluperinteistään isäntäväen yrittäessä luoda uusia omia tapojaan. 

Illan kuluessa tunnelma äityy riitaisaksi, kun suut puhutaan puhtaaksi ja ihmisten väliset suhteet kiristyvät. Joulupukkejakin saapuu paikalle kaksi ja illan kruunaa äkillinen joulun lapsen syntymä. Sateenkaarijoulu ravistelee ja herättelee ihmisiä tunnistamaan mikä on oikeasti tärkeää elämässä. 

’Kulkuset kulkuset’ on tarina suvaitsevaisuudesta, muutoksen hyväksymisestä ja rakkaudesta. Ohjaaja Taru Mäkelä on jo aiemmin tehnyt jouluteemaisen ’Täydellinen joulu’ -elokuvan vuonna 2019, jota en ole nähnyt, mutta jonka juonikuviot vaikuttavat samanlaisilta kuin tässä uusimmassa komediassa. Mäkelän muita teoksia ovat muun muassa elokuvat ’Varasto’ ja sen jatko-osa sekä ’Sairaan kaunis maailma’. 

Uusin komedia muistuttaa amerikkalaista jouluelokuvaa ’Perheen jalokivi’ (The Family Stone) vuodelta 2005, jossa on myös homopari, (joka tosin adoptoi vauvan) vieraita, jotka osallistuvat perheen joulunviettoon ensimmäistä kertaa ja ristiriitoja kaikkien henkilöiden kesken, jotka selvitetään joulun aikana. Sama erilaisuuden hyväksymisen ja rakkauden tematiikka on läsnä. Pakko todeta, että omaan makuuni amerikkalainen vertailukohta toimii paljon paremmin kuin kotimainen ollen kaikin puolin aidompi ja koskettavampi. 

Mäkelän elokuvan henkilöhahmot edustavat eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä mikä luo sinänsä herkullisen asetelman. Harmi kyllä hahmot jäävät kovin pinnallisiksi ja kaiken sähellyksen alle.  ’Kulkuset kulkuset’ sortuu liialliseen räyhäämiseen eikä ole yksinkertaisesti hauska. Perinteinen viinalla läträäminen on tylsä ratkaisu ja Martti Suosalon patoutumien purkamismonologi on lähinnä nolo. Silti hänen hahmonsa, Oskarin isä, on parasta elokuvassa tarkkana lakimiehenä. Konkarikomedienne Eeva Litmaselle olisin suonut enemmän aikaa ja roolia valkokankaalla, koska hänen olemuksensa ja tapansa näytellä on kerrassaan mainio. Nyt hän jäi vain höpsöksi mummoksi taustalla. Christoffer Sandberg pääroolissa kiinnosti kovasti, mutta hän sortui ylinäyttelemiseen vai liekö se hänen tyylinsä?

Elokuva ei varsinaisesti levitä ympärilleen joulumieltä kuin vasta lopussa ja eittämättä Tapio Liinojan kätilönä toimiminen on hupaisa hetki. Raamatulliset viittaukset ovat selkeästi nähtävissä etenkin loppuratkaisussa, jossa koetaan lapsen syntymä kuin Jeesuksen konsanaan.  

’Kulkuset kulkuset’ tuotti pettymyksen ja pääsin joulufiilikseen lähinnä joululaulujen myötä. Muuten käteen jäi monimuotoisuutta syleilevä sähellys. 


                                       ⭐️⭐️

Kuvat ja tiedot: imdb.com, finnkino.fi ja wikipedia.orgKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)