Safe

                     


Kotirouva Carol sairastuu mystiseen tautiin, joka diagnosoidaan ensin stressin aiheuttamaksi sairaudeksi. Pikkuhiljaa käy ilmi, että kyseessä on yliherkkyys kemikaaleille, mikä johtaa Carolin eristäymiseen perheestään ja kodistaan erityiseen henkisen kasvun asumiskeskukseen Wrenwoodiin.  


Ohjaaja: Todd Haynes

Käsikirjoittaja: Todd Haynes

Näyttelijät: Julianne Moore, Peter Friedman, Xander Berkeley, Susan Norman, Kate McGregor-Stewart, James LeGros

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 59 min


Vuosi 1987 San Fernando Valleyssa. Kaunis ja huoliteltu kotirouva Carol sisustaa valtavaa luksuskotiaan, huolehtii puutarhasta, käy jumpassa, lounastaa muiden kotirouvien kanssa ja suorittaa rooliaan ja elämäänsä hillityn täydellisesti. Hän on samalla myös äitipuoli miehensä Gregin pojalle Rorylle. Elämä toistuu samalla monitonisella kaavalla viikosta toiseen.

Carol aloittaa ystävänsä kanssa hedelmädieetin, jonka jälkeen alkavat terveydelliset huolet. Carolia väsyttää kovasti ja pikkuhiljaa oireet pahenevat muun muassa vakavaksi hengenahdistukseksi ja verenvuodoksi. Lääkärintutkimuksissa ja laboratoriokokeissa ei kuitenkaan löydy selitystä ongelmaan mikä ahdistaa Carolia entisestään. Hänet passitetaan keskustelemaan psykiatrin kanssa mikä osoittautuu kiusalliseksi kokemukseksi. Carol löytää jumppapaikan ilmoitustaululta mainoksen, jonka siivittämänä hän päätyy infotilaisuuteen kuuntelemaan tietoa ympäristön aiheuttamista sairauksista ja yliherkkyyksistä. 

Carol ottaa aktiivisen roolin saadakseen apua ja päätyykin asukkaaksi Wrenwoodiin, yhteiskunnasta eristäytyneeseen paikkaan erämaassa, jossa valikoitu määrä samassa tilanteessa olevia ihmisiä asuu turvahuoneissaan hoivaamassa itseään. Wrenwood perustuu ajatukseen siitä, että muuttamalla negatiiviset ajatukset rakastaviin ihminen parantaa oman immuunijärjestelmänsä ja sitä kautta itsensä. Carol kamppailee hoitoon liittyvien epäilyksien kanssa ja hänen terveydentilansa näyttää pikemminkin huononevan. Eristäytyminen lisääntyessä Carol muuttaa asumaan hyvin askeettiseen igluun. Oman aviomiehen kosketuskin aiheuttaa lopulta allergisen reaktion. Elokuva päättyy arvoitukselliseen kuvaan Carolista katsomassa suoraan kameraan ja sanomassa itselleen: Minä rakastan sinua. Elokuva jättää ilmaan valtavan määrän kysymyksiä, mutta ei niinkään vastauksia. Eniten jäin miettimään miksi ja mihin Carol lopulta sairastui? Carolin keho ikään kuin hyökkää itseään vastaan ja vaikka esimerkiksi maito on ollut hänen lempijuomansa niin yhtäkkiä hän saakin siitä vakavan allergisen reaktion. Onko ylipäänsä mahdollista, että ihminen muuttuu yllättäen ympäristölleen yliherkäksi? Elokuvan alussa Carolin mies kysyy miten tämän poskiontelot voivat mikä vihjaa, että Carolilla on jonkinlaista herkkyyttä reagoida nenän limakalvoilla viruksiin ja bakteereihin. Perinteinen lääketiede ei kykene selittämään Carolin oireita ja vointia paitsi allergiatesti, jossa ilmenee voimakas henkeäuhkaava reaktio maidolle. Elokuva jättää katsojan hämmentävään epätietoisuuteen siitä onko kyseessä oikeasti fyysinen sairaus, psyykkinen reaktio vai kenties luulosairaus? Onko Carolin tylsistyminen yksitoikkoiseen elämäänsä aiheuttanut oireilun ja ilmentääkö sairastuminen tarvetta kontrolloida omaa elämää? 

Koin elokuvan todella kauhistuttavana ja se muistutti vahvasti korona-aikaa, jolloin vahdittiin erilaisia oireita ja jouduttiin eristäytymään muista ihmisistä pysyäksemme terveinä ja elossa. Kaikki eivät välttämättä ole toipuneet täysin tuon ajanjakson aiheuttamasta ahdistuksesta itseni mukaan lukien ja ymmärrän hyvin Carolin valinnan lähteä kauas ihmismassoista helpommin hallittavaan ympäristöön. 

’Safe’ on vuodelta 1995, muutama vuosi ennen milleniumia, joten ehkä se kuvaa ihmisten pelkoa uutta vuosituhatta kohtaan ja mitä uhkia se mahdollisesti tuo tullessaan? ’Safe’ on pelottavan ajankohtainen elokuva vielä melkein kolmekymmentä vuotta ilmestymisestään, sillä edelleen rahastetaan ihmisten terveydentilaan liittyvällä ahdistuksella ja elokuvassa esitetty ajatus siitä, että ihminen sairastuttaa itse itsensä negatiivisilla ajatuksilla, on teesinä monissa vaihtoehtoisissa hoitomuodoissa ja self help -kirjallisuudessa. Elokuvassa Carol haluaa uskoa muutoksen tapahtuvan itsesuggestion voimalla, mutta hänestä on nähtävissä selvä epäilys ajatusta kohtaan. 

Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Todd Haynes on ollut aikaansa edellä ja vaikka hän on tehnyt elokuvia viidellä vuosikymmenellä on Haynesin tuotanto yllättävän vähäinen vaikkakin hieno. Ohjaaja on itse todennut ’Safe’ -elokuvasta kymmenen vuotta sitten sen teemojen - taudit ja immuniteetti ja kuinka parantuminen on usein sairastuneen harteille laskettu taakka -olevan jopa enemmän relevantteja kuin elokuvan ilmestyessä. 

Mielenkiintoinen yksityiskohta elokuvassa on se, kun Carol kävelee miehensä kanssa ulkona Wrenwoodin asumisalueella ja Greg ihmettelee kallion huipulla näkyvää loisteliasta huvilaa, joka osoittautuu paikan perustajan Peter Dunningin kodiksi. Dunning on luonut selvästi menestyksekkään kultin, jonka avulla pääsee käsiksi rikkauksiin. Carol on siis ikään kuin vaihtanut aviomiehensä kontrolloitavana ja täydellisenä vaimona olemisen toisen miehen alaisuuteen. Onko elokuva siis jossain määrin feministinen ja naisen vapautumiseen liittyvä kannanotto? 

Julianne Moore loistaa pääroolissa ja tuo elokuvaan juuri sopivan haurauden ja vähäeleisen herkkyyden mitä Carolin hahmo tarvitsee. ’Safe’ on kauhuelokuvamaisen pelottava ja mieleenpainuva elokuva, jonka soisi näkyvän televisiossa tai suoratoistopalvelussa. Itse löysin sen vihdoin dvd:nä leffadivarista. Huikea elokuva!


                           ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.orgKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival