Top 10 Halloween leffat


Halloween lähestyy ja tästä vinkkejä teemaan sopivista elokuvista, jotka sisältävät kurpitsajuhlan tuttua kuvastoa eli kummituksia, noitia, hämähäkkejä jne. Toki yksi nimensä puolesta teemaan vahvasti liittyvä kauhuelokuva on myös päässyt mukaan:) 1990-luku on vahvasti edustettuna ja mukana on myös pari uudempaa teosta. Hurjan Hupaisia Halloweenhetkiä! 
1. Kuka pelkää noitia? (The Witches) (1990)

Tämä Roahl Dahlin filmatisoitu klassikko suorastaan räjäytti tajuntani lapsena ja oli jotain ennennäkemätöntä ja pelottavaa. Ajatus ympärillämme piileskelevistä ja naamioituneista noidista, jotka hävittävät lapsia on edelleen karmiva. Erikoistehosteet eivät ihan ole kestäneet aikaa, mutta riittävän hyvin silti ja Angelica Huston noitien johtajana on täydellinen roolissaan. Elokuvasta vuonna 2020 ilmestynyt uusintaversio on mitäänsanomaton ja turha tekele, mutta alkuperäinen kannattaa katsoa jos ei ole sitä vielä nähnyt!  
2. Päätön ratsumies (Sleepy Hollow) (1999)

Tim Burton on omaperäinen elokuvantekijä ja Päätön ratsumies on suosikkini hänen tuotannostaan. Johnny Depp yhdessä muiden loistonäyttelijöiden kanssa huikean hämyisessä goottitunnelmaisessa kauhuleffassa, jossa kohdataan noituutta ja pelottava kummitus, päätön ratsastaja, joka katkoo uhriensa kaulat. Visuaalinen ja tarinallinen elämys, johon ei kyllästy. 
3. Araknofobia (1990)

Lapsuuteni elokuva, joka aiheutti ahdistusta Etelä-Amerikan viidakosta karanneella hämähäkillä. Kyseessä on jännittävä pelkonsa voittamisesta kertova tarina, jossa Jeff Daniels ja John Goodman muodostavat taisteluparin hämähäkkiyhdyskuntaa vastaan. Aika on hieman kullannut muistot eikä leffa pelota lähellekään samalla tavalla kuin 90-luvulla, mutta viihdyttää kyllä. Saa nähdä toteutuuko huhuttu uusintaversio.
4. Ghostbusters -haamujengi (1984)

Tämä kasariklassikko on mitä mainiointa kummitusviihdettä. Hienot erikoistehosteet, jotka ovat vakuuttavat yhä, huumoria pursuava dialogi, huippunäyttelijät ja tarttuva tunnusbiisi. Nerokas idea tiedemiehistä metsästämässä yliluonnollisia olioita on toteutettu mieleenpainuvasti. Myös elokuvan saama kakkososa on suosikkejani. 
5. Halloween -naamioiden yö (1978)

Jamie Lee Curtisin elämäntyö murhaajaveljeään vastaan taistelevana Laurie Strodena tuli päätökseensä vasta viime vuonna. Kauhistuttava naamioon sonnustautunut Michael Myers on varsinainen tappokone John Carpenterin aloittamassa elokuvasaagassa, joka koostuu peräti 13:sta leffasta. Halloweenyö ei ole koskaan ollut karmivampi ja verisempi. 
6. Veren vangit (Interview with the Vampire) (1994)

Ysärin ykkösmiehet eli näyttelijät Tom Cruise ja Brad Pitt tähdittävät elokuvaa, joka kertoo vampyyriksi muutetun Louisin tarinan haastattelun muodossa. Myös 11-vuotias Kirsten Dunst ja Antonio Banderas esiintyvät vampyyreina. Elokuva sai väkivaltaisuutensa vuoksi ristiriitaisen vastaanoton, mutta se on yhtä kaikki viihdyttävä ja erityisen nautittava juuri Cruisen ja Pittin tähtikarisman vuoksi. 
7. Hokkus Pokkus 1 (1993) & 2 (2022)

Sandersonin noitasiskokset hurmasivat 90-luvulla ja tekivät näyttävän paluun viime vuonna lähes kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Jatko-osa oli omaan makuuni onnistunut ja molemmissa elokuvissa nähdään värikkyyttä, huumoria, musiikkia ja viettelevän herkullinen näyttelijätrio eli Bette Midler, Sarah Jessica Parker ja Kathy Najimy. 
8. Venetsian aaveet (Haunting in Venice) (2023)

Uusin Kenneth Branaghin Hercule Poirot -filmatisointi sijoittuu Halloweenin aikaan Venetsiassa, jossa otetaan yhteyttä henkimaailmaan ja ratkotaan murhia. Tarina pohjautuu Kurpitsajuhla -romaaniin sisältäen kauhuelementtejä. Tyylikäs murhamysteeri taidokkaasti toteutettuna. Tarkemman arvion voit lukea https://www.leffahammas.com/2023/09/venetsian-aaveet.html
9. Bram Stokerin Dracula (1992)

Legendaarinen goottihenkinen rakkaustarina kreivi Draculasta, joka luulee löytäneensä uudestisyntyneen vaimonsa satojen vuosien jälkeen Lontoosta. Näyttävä kolmen Oscar -palkinnon elokuva pursuaa huippunäyttelijöitä kuten Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder ja Anthony Hopkins. Erityisesti lavastus, puvustus ja maskeeraus tekevät vaikutuksen.  
10. Ihmissusi Lontoossa (An American Werewolf in London) (1981)

Amerikkalaiset turistikaverukset matkaavat Euroopassa ja Englannin maaseudulla kohtaavat varoituksia uhmaten ihmissuden. Tällä on kohtalokkaat seuraukset ja toisen kaveruksen muuttuessa ihmissudeksi on vaarassa koko Lontoo. Elokuva on aivan huippu ja Rick Baker sai ansaitusti Oscarin parhaasta maskeerauksesta. Herra pääsi pari vuotta myöhemmin tekemään yhteistyötä Michael Jacksonin kanssa ’Thriller’ -musiikkivideon parissa.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival