Pieces of a Woman

                     

Nuoren pariskunnan valitsema kotisynnytys päättyy traagisesti. Shokeeraavasta alusta tunnettu elokuva seuraa miten ihmisen on mahdollista selviytyä traumasta. Vuonna 2020 ilmestynyt Netflix -elokuva on pääosanäyttelijä Vanessa Kirbyn taidonnäyte. 


Ohjaaja: Kornél Mundruczó

Käsikirjoitus: Kata Wéber ja Kornél Mundruczó

Näyttelijät: Vanessa Kirby, Shia LeBeouf, Ellen Burstyn, Sarah Snook, Molly Parker, Benny Safdie, Jimmie Fails, Iliza Shlesinger

Lajityyppi: draama

Kesto: 2 t 8 min


Bostonilaiset Martha ja Sean valmistautuvat ensimmäisen lapsensa syntymään muun muassa hankkimalla perheauton Marthan äidin toimiessa päällepäsmäröivänä maksajana. He ovat valinneet kotisynnytyksen kätilön avustuksella, mutta tilanne ei etene odotetulla tavalla suunnitellun kätilön vaihtuessa toiseen. Synnytyksessä ilmenee ongelmia ja se päättyy äärimmäisen surulliseen lopputulokseen. 

Martha ja Sean jatkavat elämäänsä näennäisen normaalisti samalla kun tapahtunutta tutkitaan ja kätilöä uhkaa vankeustuomio. Marthan surua ja sen ilmentymää ei ymmärretä ja hän etääntyy miehestään ja perheestään. 

Sean on töissä siltatyömaalla ja toivoo tyttärensä olevan ensimmäinen henkilö, joka ylittää sillan. Elokuvan aikajana seuraa sillan valmistumista ja on samalla symboli Marthan ja Seanin yhteiselle surulle. Siinä vaiheessa, kun silta on valmis Martha ja Sean ripottelevat tyttärensä tuhkat jokeen ja pariskunta on ajautunut erilleen. 

Vuosia myöhemmin Martha katselee tyttärensä Luciannan (nimi merkitsee valoa) kiipeilevän omenapuussa ja elämä on alkanut uudestaan. Elokuva on hyvin raskas kokemus, se jättää jäljen, josta toipuminen vie aikaa. Oman lapsen menetys on niin väärin, luonnonvastaista ja äärimmäisen traagista ja syöksee ihmisen surun labyrinttiin ilman varmuutta ulospääsystä. Martha saa huomata miten ihmiset odottavat suremisen etenevän tietyllä tapaa vaikka tilannetta ei voi ymmärtää jos ei ole kokenut itse vastaavaa. 

’Pieces of a Woman’ perustuu samannimiseen Kata Wéberin ja  elokuvan ohjaajan Kornél Mundruczón näytelmään, jonka he yhdessä sovittivat elokuvakäsikirjoitukseksi. Elokuva vavahduttaa ja järkyttää, mutta myös herättää katsojan tiedostamaan sen tosiasian, että kuolema on osa elämää ja kamalia asioita tapahtuu. Miten surun kanssa pystyy elämään on lopulta suurin haaste.

Elokuvan tunnetuin kohtaus on sen 24 minuutin pituinen synnytyskohtaus, joka on kuvattu yhdellä otoksella. On varmasti ollut melkoinen koettelemus kuvata se kuusi kertaa kahden päivän aikana. Elokuvassa käytettiin neljättä otosta, koska ohjaajan mielestä se oli eniten elävän oloinen. Kohtaus vie katsojalta ilmat pihalle, mutta arvostan tekijöiden ratkaisua näyttää traumaattinen tilanne niin kuin näytelmään on alunperin kirjoitettu. 

’Pieces of a Woman’ keskittyy etenkin äidin kokemukseen lapsen menetyksestä, sillä hän on se kenen sisällä vauva on kasvanut ja joka kokee fyysiset muutokset vielä synnytyksen jälkeen. Martha puolustaa oikeuttaan päättää lapseensa liittyvistä asioista ihmissuhteiden kärjistymisen uhallakin. Hän joutuu kohtaamaan syyllistämistä, pakottamista ja arvostelua osoittaen rohkeutta pitää puolensa. Elokuvan jumalaisen kauniin musiikin on säveltänyt Oscar-voittaja Howard Shore, jonka lukuisten töiden kruununjalokivi on Lord of the Rings -elokuvasaagan score. ’Pieces of a Woman’ sisältää pianolle ja jousille sävellettyä, hillittyä, mutta pakahduttavaa musiikkia, joka ei sorru ylidramaattisuuteen. Shore onnistuu tavoittamaan lamaannuttavan surun sävelet vähäeleisen koskettavasti ja elokuvan tunnuskappale kuulostaa siltä kuin jouset itkisivät. 

Vanessa Kirby tekee hurjan hienon ja koskettavan naispääosaroolin. Muun muassa Volpi Cupin voitto Venetsian elokuvajuhlilla oli kerrassaan ansaittu ja Oscar-ehdokkuus tuli odotetusti. Shia LeBeouf on yllättävän onnistunut valinta miespääosaan ja Ellen Burstyn tekee aina yhtä vaikuttavaa työtä ja sai myös useita palkintoehdokkuuksia kontrolloivan suorapuheisena äitihahmona.

Elokuvan rohkea aihevalinta on kunnioitettavaa ja vaikka ’Pieces of a Woman’ on rankka katselukokemus on se myös armollinen ja lohdullinen etenkin elokuvan lopun ansiosta. 


                                  ⭐️⭐️⭐️⭐️

     Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival