Kuukausileffa: October Sky

                          Inspiroiva elokuva unelmista ja niiden tavoittelusta. 17-vuotias Homer Hickam Jr. innostuu rakentamaan oman raketin nähtyään venäläisten Sputnik-satelliitin lokakuisella taivaalla vuonna 1957. Jake Gyllenhaal ja Laura Dern tähdittävät laadukasta tositapahtumiin perustuvaa draamaelokuvaa vuodelta 1999.


Ohjaaja: Joe Johnston

Käsikirjoitus: Lewis Colick

Näyttelijät: Jake Gyllenhaal, Laura Dern, Chris Cooper, Chris Owen, William Lee Scott, Chad Lindberg, Natalie Canerday, Elya Baskin, Chris Ellis

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 46 min


4.10.1957 on historiallisesti merkittävä päivä, sillä venäläiset lähettävät avaruuteen Sputnik -satelliitin aiheuttaen ihmisissä paitsi pelkoa myös innostusta kuten kävi Homer Hickam Jr. kohdalla. Hickamin perhe asustaa Coalwoodissa, Länsi-Virginiassa, joka tunnetaan kaivoskaupunkina. Paikkana, jossa poikien odotetaan koulujen päätyttyä seuraavan isiensä perässä kaivokselle töihin loppuelämänsä ajaksi. Homerin isä on yksi kaivoksen tärkeistä työntekijöistä ja kasvattaa vaimonsa kanssa kahta poikaansa tiukalla ja vaativalla otteella. 

Homerin välit isäänsä ovat vaikeat ja vaikka perheenpää pitää poikansa raketti-intoilua turhana haihatteluna, hän hiljaisesti hyväksyy Homerin harrastuksen. Homer ja kolme muuta koulukaveria lähtevät tavoittelemaan tiedekilpailun voittoa omalla raketillaan saaden kaupunginväeltä apua esimerkiksi materiaalien hankinnassa ja osien valmistuksessa. Cape Coalwood, Homerin ristimä raketinlaukaisupaikka toimii tärkeänä tukikohtana heidän testatessaan rakettejaan. Piakkoin he saavat paikalle myös kaupunkilaisia yleisöksi todistamaan onnistuneita lentoja vaan ei Homerin isää, joka asettaa työnsä poikansa edelle. 

Rakettipoikien opettaja neiti Riley on ehdottoman tärkeä kannustaja, joka kertoo pojille koulun tiedekilpailun palkinnosta eli voittaja pääsee edustamaan Indianapolisiin kansallisille tiedemessuille, joissa paras keksintö palkitaan stipendillä jatko-opintoihin. Matkan varrella tulee luonnollisesti kaikenlaisia haasteita muun muassa kaivoksella tapahtuvan tapaturman muodossa ja poikia syytetään metsäpalon sytyttämisestä raketin lennätyksen yhteydessä. ’October Sky’ on kuitenkin hyvän mielen elokuva, jossa kaikki käy lopulta hyvin. Ja Homerille erityisesti, sillä hänen vankkumaton uskonsa unelmaansa johdattaa hänet lopulta NASA:n kouluttajaksi. Ja kyseessä on siis tositarina.
Elokuva pohjautuu Homer Hickamin kirjoittamaan muistelmateokseen ja bestselleriin ’Rocketboys’. Tarina on hyvin innoittava ja loppua kohden liikutuksen määrä vaan lisääntyy. ’October Sky’ eli suomeksi Lokakuun taivas on helposti ennakoitavissa juonen käänteiden osalta ja loppuosa on kyllä melkoisen siirappista katsottavaa, mutta en voi kieltää ettenkö nauttinut joka hetkestä. Oikeastaan ihmettelin miksen ollut nähnyt elokuvaa jo aiemmin. 

Ohjaajan paikalla häärii Joe Johnston, jonka teoskatalogissa komeilevat muun muassa ’Kultsi, kutistin kakarat’, ’Jumanji’, ’Jurassic Park III’ ja ’The Wolfman’. Hänellä on myös osaamista erikoistehosteiden puolella, joista saikin Oscar-voiton yhdessä parin kollegan kanssa vuonna 1982. Elokuva oli ’Kadonneen aarteen metsästäjät’. Johnston on ollut lisäksi johtamassa erikoistehosteiden osastoa Tähtien sota -elokuvissa. ’October Sky’ on hänen ansioluettelossaan yllättävä valinta edustaessaan perinteistä draamaelokuvaa. Tästä elokuvasta kun ei erikoistehosteita löydy saati suuren luokan seikkailua, mutta Johnstonilta onnistuu myös tämä lajityyppi. 

Näyttelijät ovat huippuluokkaa nuoresta uraansa aloittelevasta Jake Gyllenhaalista kokeneempiin Laura Derniin ja Chris Cooperiin, joista etenkin jälkimmäinen on loistava ankarana ja tunnekylmänä isänä. Nuorten näyttelijöiden innokkuus ja haavoittuvuus välittyy hienosti kameran toiselle puolelle ja kannattelee samalla vahvasti koko elokuvaa.

’October Sky’ on klassinen ”kärsimysten kautta tähtiin” -kertomus, joka saa katsojan elämään mukana jännittävissä, surullisissa ja riemukkaissa vaiheissa. Liian pienelle huomiolle jäänyt Homer Hickamin peräänantamattomuuden tarina on opiksi meille kaikille.                                ⭐️⭐️⭐️⭐️

                     Kuvat ja tiedot: imdb.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival