Pain Hustlers

                    Tänään 27.10.2023 ensi-iltansa saanut Netflix -elokuva on tositapahtumien inspiroima tarina sinnikkäästä Liza Drakesta ja Lonafen -nimisen lääkkeen myynnistä liittyen Amerikan karmivaan opioidikriisiin. Ahneus ja turhamaisuus toisen hengen kustannuksella on elokuvan kantavia teemoja.


Ohjaaja: David Yates

Käsikirjoitus: Wells Tower

Näyttelijät: Emily Blunt, Chris Evans, Catharine O’Hara, Andy Garcia, Chloe Coleman, Jay Duplass, Brian d’Arcy James, Amit Shah, Aubrey Dollar, Willie Raysor

Lajityyppi: rikos/draama

Kesto: 2 t 2 min


Liza Drake, yksinhuoltaja ja lukion keskeyttänyt paremmasta elävästä unelmoiva nainen joutuu muuttamaan tyttärensä Phoeben kanssa motelliin siskonsa kyllästyttyä majoittamaan heitä autotallissaan. Liza kohtaa tulevassa entisessä työpaikassaan strippibaarissa Zanna -lääkefirman Pete Brennerin, joka tarjoaa tälle töitä. Rahapulassaan Liza päätyy myyntiedustajaksi firmaan ja saa viikon aikaa löytää lääkäri, joka antaa syöpäpotilaalleen Lonafen -nimistä läpilyöntikipuun tarkoitettua lääkettä. Liza onnistuu tehtävässä, pelastaa firman ja etenee urallaan raketin lailla markkinointijohtajaksi. Hän tuo myös äitinsä Jackien myyntiedustajaksi Zannaan mikä osoittautuu myöhemmin onnekkaaksi päätökseksi. 

Liza saa kuitenkin huomata kuinka raha tuo lisää ongelmia ja firmaa syytetään lopulta rikollisesta toiminnasta. Mikä pahinta lääkettä käyttäneitä potilaita kuolee tai kärsii yliannostuksista. Zannan johtoporras tuomitaan vankilaan Liza Drakea myöden vaikkakin hän saa lyhyimmän tuomion paljastettuaan viranomaisille firman tekemiä rikoksia. 

Evan Hughesin samannimiseen romaaniin pohjautuva tarina linkittyy Amerikkaa riivaavaan opioidikriisiin. Tällä kertaa ei kuitenkaan käsitellä Sacklerin perheen ahneita edesottamuksia Oxycontin -opioidin muodossa vaikkakin sama rahanhimo ajaa Liza Drakea ja Zannan johtohahmoja edustajineen. Tosin Lizaa ei oikeasti ole olemassa vaan kirja perustuu Insys -lääkefirman ja sen perustajan John Kapoorin tarinaan. 1990-luvulla perustetun yhtiön päätuote oli fentanyylilääke Subsys. Insys hakeutui konkurssiin kymmenen päivää sen jälkeen, kun se suostui maksamaan yli 200 miljoonaa dollaria sopiakseen saamansa lahjus -ja petossyytteet. 

Liza Draken erottaa Sacklerin perheestä omatunto. Vaikka raha mahdollistaa hulppean elämän kokee Liza painavaa syyllisyyttä Lonafen -lääkkeen käytön vuoksi kuolleista ihmisistä. Onko tosielämän John Kapoor kokenut minkäänlaista huonoa omaatuntoa? Sacklerit tunnetusti eivät ole. Vai onko Liza kirjoitettu empaattisemmaksi henkilöksi vähemmän armottoman lopputuloksen aikaansaamiseksi? Yhtä kaikki ’Pain Hustlers’ haluaa nostaa esille lääkefirmojen pöyristyttävän rahanhimoisen ja ihmishengistä piittaamattoman toiminnan. 
Emily Blunt on perusvarma Liza Drakena, mutta elokuva tuntuu olevan hänen katalogissaan välityö. Hän on selvästi karismaattisin ja lahjakkain näyttelijä porukassa, jossa on mukana muun muassa Chris Evans ja kokeneet tekijät Catharine O’Hara ja Andy Garcia. Harmillisesti vaikuttaa siltä kuin Bluntille olisi suoritettu jonkinlainen kauneusoperaatio, sillä hänen kasvonsa ilmeet ovat paikoitellen muovisen oloiset. Elokuva kadottaa nimekkäiden näyttelijöiden potentiaalin keskinkertaisuudellaan ja erityisen paljon harmittaa huikeassa nosteessa olevan O’Haran puolesta, joka ei saa kovin kummoista roolia esittääkseen. 

’Pain Hustlers’ soljuu hyvin eteenpäin olematta tylsä muttei se kyllä herätä myöskään mitään tunteita. Se on kovin kepeä ja humoristinen versio opioidikriisistä kertovista tuotannoista, joista minisarja ’Dopesick’ vuodelta 2021 on kirkkaasti paras.  Se onnistuu näyttämään karulla tavalla opioidiriippuvuuden vaikutukset yksilöiden ja yhteisöjen elämään ja Sacklerin perheen masinoiman häikäilemättömän lääkkeiden markkinoinnin ja myynnin.  

David Yates on kunnostautunut muun muassa Harry Pottereiden ja Fantastic Beasts -trilogian ohjaajana ja näyttää nyt osaamistaan draaman puolella. Hänen tähtensä on ollut laskeva eikä tämä elokuva tuo kovinkaan suurta nostetta uralle. ’Pain Hustlers’ on loistotekijöiden työnäyte, josta jää puuttumaan syvyyttä. Lopun Insys ja John Kapoor -linkitys on epäselvyyttä herättävä, sillä jos en olisi tutkinut jo aiemmin onko Liza Drake tosielämän henkilö, olisin ollut hämmentynyt miksi elokuvan lopussa kerrotaan Kapoorin saamasta tuomiosta. Tällainen loppuratkaisu tai selitys ei ollut toimivin tällä kertaa. 


                                     ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)