Rustin

                     


17.11.2023 julkaistu ’Rustin’ kertoo tositarinan Bayard Rustinista, joka auttoi Martin Luther King Junioria järjestämään marssin ja mielenosoituksen Washingtoniin vuonna 1963. Elokuvan tuottaneen yhtiön Higher Groundin omistaa Barack ja Michelle Obama eli elokuvan taustalla on arvovaltaisia henkilöitä. 


Ohjaaja: George C. Wolfe

Käsikirjoitus: Julian Breece, Dustin Lance Black

Näyttelijät: Colman Domingo, Chris Rock, Jeffrey Wright, Audra McDonald, Da’Vine Joh Randolph

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 48 min


Vaikka rotuerottelu määriteltiin lainvastaiseksi USA:ssa vuonna 1954 eivät asiat muuttuneet parempaan suuntaan tummaihoisille. Inspiroiva ja intohimoinen Bayard Rustin joutuu erotetuksi afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajavasta liikkeestä eli NAACP:sta ja hänen välinsä Martin Luther King Jr.:n kanssa viilenevät. Vuosia myöhemmin Rustin löytää elämänsä tarkoituksen uudelleen ja yrittää mobilisoida marssin sekä jättimielenosoituksen Washingtoniin parantaakseen tummaihoisten asemaa yhteiskunnassa. NAACP kieltäytyy aluksi osallistumasta tapahtuman järjestämiseen, jolloin Rustinin on pakko unohtaa vanha kaunansa Martinia kohtaan ja pyytää häntä yhdistämään voimansa kanssaan. 

Rustin on paitsi periksiantamaton vaikuttaja myös salassa homoseksuaali mikä luo tilanteeseen omat haasteensa ja vaaransa. Hänet yritetään sysätä maineeseensa vedoten pois marssin organisoimisesta, mutta onneksi Rustinilla on hyviä ystäviä, jotka saavat tämän pidettyä johdossa. Ylemmät tahot heittävät kapuloita rattaisiin ja yrittävät supistaa tapahtuman merkittävästi pienemmäksi ja vähemmän vaikuttavaksi kuin suunniteltu.

Kuitenkin 28.3.1963 250000 henkeä osallistui tähän mennessä suurimpaan rauhanomaiseen mielenosoitukseen maailmassa. Yhdeksän kuukauden päästä kongressi hyväksyi kansalaisoikeuslain, joka kielsi syrjinnän ja viisikymmentä vuotta marssin jälkeen Bayard Rustinille myönnettiin postuumisti presidentin vapaudenmitali.’Rustin’ on pala afroamerikkalaisten rankkaa historiaa Yhdysvalloissa ja elokuvan on tarkoitus lisätä ymmärrystä ja tietoa siitä miten tummaihoiset ovat taistelleet oikeuksiensa puolesta ja sitä kautta elokuva toimii myös voimaannuttavana teoksena. Se kannustaa ottamaan vastuun omasta voimastaan ja olemaan luovuttamatta vastoinkäymisten edessä. Elokuvan poliittisiin kuvioihin on sekoitettu myös uskontoa, jazzia, gospelia ja rakkaussuhteiden kiemuroita. Käsikirjoitus pohjautuu Julian Breecen kirjoittamaan tarinaan. 

Ohjaaja George C. Wolfe onnistui upeasti edellisen ’Ma Rainey’s Black Bottom’ -elokuvansa kanssa ja se ansaitsi saamansa Oscar -ehdokkuudet voittaen parhaan puvustuksen ja maskeerauksen palkinnot. ’Rustin’ on tositarina, joka esitetään melkoisen kiiltokuvamaisesti ja jonka päähahmon esittäjä Colman Domingo on parasta mitä elokuva tarjoaa. Tarina on itsessään historiallisesti merkittävä ja kiinnostava, mutta toteutus jää laimeaksi ja on oudon hajuton ja mauton. ’Rustin’ on samalla myös henkilökuva, joka jää paremmin mieleen kuin itse elokuvan päätapahtuma, joka esitetään yllättävän lyhyesti loppuhuipennuksena. Toisaalta vältetään liika sentimentaalisuus, mutta silti jäin kaipaamaan enemmän hengenpaloa. 

’Rustin’ saattaa kuitenkin saada Oscar -ehdokkuuksia ensi vuonna, joten se oli yksi tärkeä vaikutin siihen miksi halusin katsoa elokuvan. Elokuva on katsottavissa Netflixistä. 


                                   ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival