Nyad

                      


Huikean mukaansa tempaava tositarina uimari Diana Nyadista, joka päättää uida 60-vuotiaana Kuubasta Floridaan ilman haihäkkiä. Unelma, joka ei toteutunut reilut kolmekymmentä vuotta aiemmin. Perjantaina 3.11.2023 ensi-iltansa saaneen Netflix -elokuvan pääosissa loistavat upeat Annette Bening ja Jodie Foster. 


Ohjaajat: Jimmy Chin ja Elizabeth Chai Vasarhelyi

Käsikirjoitus: Julia Cox

Pääosissa: Anette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans

Lajityyppi: draama

Kesto: 2 t


Diana Nyad, jonka sukunimi tarkoittaa vesinymfiä, osoitti jo lapsena poikkeuksellista lahjakkuutta uimista kohtaan. 26-vuotiaana hän ui Manhattanin ympäri alle kahdeksassa tunnissa ja 30-vuotiaana löi sekä naisten että miesten maailmanennätyksen avomerellä uituaan Bahamasaarilta Floridaan 27,5 tunnissa. 

Täytettyään 60 vuotta Diana päättää uusivansa kolmekymmentä vuotta aiemmin epäonnistuneen uintinsa Kuubasta Floridaan vedoten kohtaloonsa. Hän pyytää parhaan ystävänsä Bonnien valmentajakseen, joka onkin erinomainen tasapainottaja itseriittoisen sisukkaalle Dianalle.

Takaumien kautta päästään kurkistamaan Nyadin menneisyyden onnistumisiin muun muassa kiinnostavan arkistomateriaalin kautta ja kuullaan kuinka hän joutui 14-vuotiaana valmentajansa hyväksikäyttämäksi. Tuo järkyttävä kokemus ei murtanut Dianaa vaan päinvastoin vahvisti häntä entisestään. 
Diana saa yrittää peräti viidesti ennen kuin onnistuu 64-vuotiaana tavoitteessaan uida Kuubasta Floridaan Key Westiin. Matka päämäärään ei ole helppo ja sen aikana tapahtuu hengenvaarallisia asioita haiden ja meduusojen muodossa, mutta tässä tarinassa on mieltä kohottavan onnellinen loppu. 

Etenkin Dianan ja Bonnien ystävyys tekee vaikutuksen. He tapaavat toisiaan edelleen joka päivä ja pysyivät ystävinä kaikista koetteluksista huolimatta. Tällainen sitoutuneisuus ja lojaalius tuntuu harvinaiselta ja varsinkin kun huomioi valmennussuhteeseen liittyvät haasteet ja erilaiset roolit. 

Elokuvan kuvaus on vakuuttavaa ja ohjaajat Chin ja Vasarhelyi ovat tehneet viihdyttävän kokonaisuuden, joka täyttää kaikki onnistuneen urheiluleffan piirteet. Ja pakko mainita, että elokuvassa kuullaan loistavia kappaleita 1960 -ja 70-luvuilta rytmittämässä Dianan uintia. 
Ei voi kuin ihailla Dianan käsittämätöntä päättäväisyyttä mikä on todella poikkeuksellisella tasolla. On ollut syytäkin tehdä elokuva tällaisesta naisesta, joka on tavoitellut unelmiaan jääräpäisesti ja uskonut itseensä kuin kallioon. ’Nyad’ imaisee mukaansa välittömästi ja saa katsojan eläytymään Dianan koettelemuksiin vahvasti. Parituntinen vierähtää nopeasti kiinnostavan tarinan parissa ja tottakai upeat näyttelijät ovat piste i:n päälle. Annette Bening ja Jodie Foster ovat hienossa vedossa ja etenkin Nyadia näyttelevä Bening on valmistautunut rooliinsa tosissaan. Kaksikon yhteistyö toimii saumattomasti ja sivuroolissa nähtävä Rhys Ifans täydentää mainiosti näyttelijäkaartia.

Loppuun muistutus Dianan sanoin: älä koskaan luovuta, et ole koskaan liian vanha tavoittelemaan unelmiasi ja vaikka uinti näytti yksilösuoritukselta siihen tarvittiin joukkue. 


                                ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival