Always - Ikuisesti

                       


Uhkarohkea pelastuslentäjä Pete kuolee vaarallisessa työtehtävässä ja palaa tuonpuoleisesta auttamaan tyttöystäväänsä Dorindaa elämässä eteenpäin ja löytämään uuden rakkauden. 


Ohjaaja: Steven Spielberg

Käsikirjoitus: Jerry Belson

Näyttelijät: Richard Dreyfuss, Holly Hunter, John Goodman, Brad Johnson, Audrey Hepburn

Lajityyppi: Fantasia / romantiikka

Kesto: 2 t 3 min


Pete on rohkea, mutta holtiton lentäjä, joka toimii pelastuslentotehtävissä esimerkiksi maastopalojen sammuttajana. Hänen tyttöystävänsä Dorinda työskentelee lennonjohtajana. Pariskunnan suhde on räiskyvän humoristinen ja heihin pätee hyvin sanonta ”rakkaudesta se hevonenkin potkii”. Pete ei ole koskaan sanonut Dorindalle rakastavansa tätä eikä ehdi sanomaankaan kuollessaan lentokoneen räjähdyksessä yhdellä lukuisista pelastuslennoista. 

Peten päästyä taivaaseen hän saa tehtävän Hap -nimiseltä naiselta, jota voisi kenties kutsua enkeliksi. Peten on tarkoitus auttaa ja inspiroida Ted Baker -nimistä lentäjää samalla hyvästellessään rakkaan Dorindansa. Tämä ei ole ollenkaan helppoa Petelle, joka kokee suorastaan mustasukkaisuutta ja yrittää ensin sabotoida Tedin ja Dorindan orastavaa rakkaussuhdetta. Hap joutuu muistuttamaan Peteä miksi hän pääsi henkenä takaisin elävien pariin ja lopulta Pete ymmärtää tehtävänsä saaden itsekin rauhan. 

Mestariohjaaja Steven Spielberg on tehnyt komean uran, joka on kestänyt jo yli viisi vuosikymmentä. Hän on keskitttynyt seikkailu-, sota -ja draamaelokuviin, joissa on mukana muun muassa poliittisia tapahtumia ja  henkilökuvia. Siksi yllätyin ’Always’ -elokuvasta, koska se edustaa romanttista fantasiaa eikä todellakaan tyypillistä Spielbergiä. Se oli sekä ohjaajan että miespääosanäyttelijä Richard Dreyfussin toiveprojekti. 
’Always’ on uudelleenfilmatisointi vuoden 1934 elokuvasta ’A Guy Named Joe’, jonka sovitetun käsikirjoituksen taustalta löytyy Dalton Trumbo ja Frederick Hazlitt Brennan. Alkuperäisen tarinan kirjoittaneet Chandler Sprague ja David Boehm saivat aikoinaan siitä Oscar -ehdokkuuden. Suurin ero kolmekymmentäluvun ja uudelleenversioidun vuoden 1989 elokuvan suhteen on se mihin aikakauteen tarina on sijoitettu. Alkuperäinen elokuva kertoi toisesta maailmansodasta ja uusin modernimmasta 1980-luvusta.  

En ole nähnyt alkuperäistä vertaillakseni elokuvia keskenään, mutta koin elokuvan tarinan hieman häiritsevänä etenkin kuolleen Peten mustasukkaisuuden vuoksi. Se tuntui suorastaan karmivalta vaikka ymmärränkin mistä se kumpuaa. ’Always’ toimi esikuva muun muassa ’Ghost’ -elokuvalle ja tällaisen kuollut henki ohjaa eläviä -tyyppiselle genrelle. 

John Williams on taituroinut tähänkin Spielberg- elokuvaan musiikin, mutta siitä ei jää säveltäjälle tyypillisiä tarttuvia melodioita mieleen. Itse asiassa score jää yllättävän huomaamattomaksi ja muistan vain yhden kohtauksen, jossa kiinnitin musiikkiin ylipäänsä huomiota. Jos ihmettelen tätä elokuvaa Spielbergin ohjaustyönä niin samaa voi sanoa Williamsin osalta. 
Pääosissa nähtävät Holly Hunter ja Richard Dreyfuss löytävät hyvin yhteisen kemian, tosin Hunterin roolisuoritus tuntuu kiristelyltä. John Goodman on sympaattinen aisapari Dreyfussin tulkitsemalle Petelle ja parasta on nähdä legendaarinen Audrey Hepburn viimeisessä elokuvaroolissaan Hap -enkelinä. Hänessä on läsnä se sama viehkeys, kauneus ja hienostuneisuus kuin aina ennenkin ja kaiken lisäksi hän lahjoitti saamansa palkkion hyväntekeväisyyteen. Tosielämän enkeli. 

Spielberg pyrkii tekemään elokuvasta seikkailuhenkisen, mutta lopputulos on hölmö eikä nouse ohjaajansa tasolle. ’Always’ sortuu liikaan tunteiluun pystymättä silti herättämään katsojassa aitoja tunteita. Itse olin lähinnä tylsistynyt eikä tarina tuntunut etenevän riittävän lennokkaasti. Erikoinen Spielberg -leffakokemus, joka jää mestarin parhaimmiston ulkopuolelle. 


                                      ⭐️⭐️

    Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival