American Fiction (2023)

                          


Herkullisen naseva elokuva turhautuneesta kirjailijasta, joka kirjoittaa vitsinä stereotyyppisen mustien eli afroamerikkalaisten kirjan huomatakseen, että vitsi menee läpi ja hän menestyy paremmin kuin koskaan. Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Baftan voittanut ja viiden Oscarin ehdokas on katsottavissa Prime Video -palvelussa. 


Ohjaus: Cord Jefferson

Käsikirjoitus: Cord Jefferson

Näyttelijät: Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams, Adam Brody, Issa Rae, Sterling K. Brown

Lajityyppi: draamakomedia

Kesto: 1 t 57 min


”Mitä typerämmin käyttäydyn sitä rikkaammaksi tulen”. Thelonious ”Monk” Ellisonin lausahdus kiteyttää loistavasti ’American Fiction’ -elokuvan ytimen. Näyttelijä Jeffrey Wright tekee huikean roolisuorituksen kirjailijana, jonka aiemmat kielellisesti rikkaat teokset eivät ole olleet myyntimenestyksiä ja hän joutuu toimimaan sivutyönään opettajana kunnes liian tiukat mielipiteet ajavat hänet pakkolomalle kotiin Bostoniin. Paluu ei tunnu perheestään vieraantuneesta Monkista helpolta, mutta vihdoin hän pääsee osaksi äitinsä ja sisarustensa elämää niin myötä -kuin vastamäessä.   

Thelonious päättää kirjoittaa satiirina ’My Pafology’ -kirjan, joka edustaa tyypillistä mustien kirjallisuutta ja saa järkytyksekseen huomata miten teos menestyy ennätyksellisen hyvin poikien elokuvaprojektin ja palkintoehdokkuuden. Hän joutuu kehittämään itselleen alter egon, katu-uskottavan vankilakundin hahmon voidakseen mainostaa uudelleen lyhyen ytimekkäästi nimettyä kirjaansa ’Fuck’. Tästä aiheutuu mehukkaita tilanteita, joissa Monk joutuu valitsemaan ollako oma itsensä vai alter egonsa? Elokuva on käytännössä humoristinen tutkielma siitä mitä voi tapahtua kun myy itsensä paholaiselle eli tässä tapauksessa markkinavoimille. 

’American Fiction’ on myös lämminhenkisen rehellinen tarina perheestä, jonka jäsenet näyttäytyvät lopulta aitoina itsenään ja häpeällisetkin salaisuudet paljastuvat. Ja vaikka mitä tapahtuu on perhe lopulta se yksikkö, joka pysyy tukena ja turvana, kun sille vihdoin uskaltaa antautua. 

Cord Jeffersonin käsikirjoittama ja ohjaama esikoiselokuva on lopun erilaisilla ratkaisuoptioilla makustelua lukuunottamatta viihdyttävä ja valloittava draamakomedia. Se miten ’American Fiction’ onnistuu leikittelemään valkoisten suhtautumisella afroamerikkalaiseen kulttuuriin on hillittömän tarkkanäköistä ja hauskaa. Nautin suunnattomasti sujuvasta tarinankuljetuksesta, jonka mahdollistaa tietysti loistava käsikirjoitus. Se pohjautuu Percival Everettin vuoden 2001 romaaniin ’Erasure’. 




Jeffrey Wright, jonka filmografia on laaja sisältäen muun muassa elokuvat ’Syriana’ (2005), ’Asteroid City’ (2023), ’Rustin’ (2023) ja roolit James Bond, Nälkäpelit ja The Batman -saagoissa, on saanut rinnalleen tasavahvat näyttelijäkollegat. Toki on mainittava erikseen Sterling K. Brown (This Is Us), joka ansaitsi Wrightin tavoin Oscar-ehdokkuuden roolistaan. Molempien herrojen tekeminen on vakuuttavaa, mutta erityisesti Wrightin vähäeleinen fyysinen näytteleminen tuo sopivan lisänsä Monkin hahmoon. 

Kiinnitin lisäksi huomiota elokuvan Oscar-ehdokkuuden saaneeseen musiikkiin, jonka on säveltänyt Laura Karpman. Musiikki luo letkeyttä jazz-rytmeillään ja toisaalta herkempää tunnelmaa piano -ja jousisävellyksillään. Koska päähahmoa Theloniousta kutsutaan Monkiksi (lempinimi tulee kuuluisalta jazzpianistilta Thelonious Monkilta) on musiikissa syystä jazz-sävyjä ja hyvä niin.

’American Fiction’ olisi saanut tulla katsottavaksi myös Suomen valkokankaille erinomaisen tarinansa ansiosta. Onneksi kuitenkin edes Prime Video tarjoaa tämän katseluelämyksen ja mikä parasta ennen Oscareita, jotta voi arvioida elokuvaa myös mahdollisten palkintojen kannalta. Uskon, että paras mahdollisuus voittoon on sovitetun käsikirjoituksen kategoriassa, mutta tuli pystiä tai ei on ’American Fiction’ hieno esikoinen Jeffersonilta. 


                                   ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival