You Hurt My Feelings (2023)

                          Beth kuulee vahingossa puolisonsa Donin rehellisen ja vähemmän mairittelevan mielipiteen uudesta kirjastaan, jota mies oli kehunut kirjoitusvaiheessa lukuisia kertoja. Elokuva tutkii sitä miten totuudellisesti puhumme toisillemme ja mitä rehtiydestä voi seurata kummallekin osapuolelle.  


Ohjaus: Nicole Holofcener

Käsikirjoitus: Nicole Holofcener

Näyttelijät: Julia Louis-Dreyfus, Tobias Menzies, Michaela Watkins, Arian Moayed, Owen Teague, Jeannie Berlin

Lajityyppi: Komedia/romantiikka

Kesto: 1 t 33 min


Beth on kirjailija ja kirjoittamisen opettaja. Hän on tehnyt uuden fiktiivisen teoksen, joka on ensimmäinen laatuaan Bethin tuotannossa kohtuullisen hyvin myyneiden muistelmien jälkeen. Hänen kirjallisuusagenttinsa ei kuitenkaan pidä kirjasta ja kaiken lisäksi Beth kuulee vahingossa aviomiehensä Donin kommentoivan ettei kirja ole hänenkään mieleensä. Beth loukkaantuu miehelleen, joka on kehunut kirjan useita luonnoksia perusteettomasti. Luottamukseen tulee suuri särö.

Don itse työskentelee terapeuttina ja kokee väsymystä ja kykenemättömyyttä asiakkaiden auttamisessa. Samalla seurataan Bethin ja Donin pojan Eliotin edesottamuksia ja Bethin siskon Sarahin ja tämän puolison Markin työkuvioita. Pähkinänkuoressa voisi todeta, että ’You Hurt My Feelings’ on elokuva rehellisyydestä itselle ja muille ja siitä kuinka paljon haluamme miellyttää toisia totuuden kustannuksella. Milloin on oikein tai sopivaa kertoa valkoinen valhe vai pitäisikö meidän vain olla brutaalin rehellisiä koko ajan?

Elokuvan käsikirjoittanut ja ohjannut Nicole Holofcener on tunnettu tarkkanäköisistä elokuvistaan kuten Oscar-ehdokkuuksia saanut ’Can You Ever Forgive Me?’ (2018) ja ’Friends With Money’ (2006). Hän on tehnyt myös paljon televisiopuolen ohjauksia tunnetuissa sarjoissa kuten ’Sinkkuelämää’ ja ’Six Feet Under’. ’You Hurt My Feelings’ on aiheeltaan mielenkiintoinen ja hyvin inhimillinen, johon kuka tahansa voi samaistua. Elokuva on sympaattinen ja nokkela muttei kovin hauska. Epäilen usein omaa huumorintajuani, kun luen elokuvien arvosteluista, että kyseessä pitäisi olla hauska komedia niin kuin tätäkin elokuvaa mainostetaesss todetaan, mutta en kuitenkaan nauranut kertaakaan. Viihdyin kyllä hyvin elokuvan parissa, sillä se on jotenkin kotoisa. Viime aikoina olen katsonut yhden aidosti (huom. rehellinen kommentti tulossa) hulvattoman hauskan elokuvan ja se on Oscar -ehdokas ’The Holdovers’, josta tuli heittämällä yksi suosikkikomedioistani. 
Julia Louis-Dreyfus ja Tobias Menzies eivät suoranaisesti häikäise rooleissaan, mutta sopivat elokuvan tyyliin ja tunnelmaan. Julia on aiemminkin työskennellyt ohjaaja Holofcenerin kanssa elokuvassa ’Enough Said’ (2013), jossa hänen vastanäyttelijään on legendaarinen, mutta suureksi suruksi edesmennyt James Gandolfini. Holofcenerin tavassa ohjata ja tehdä työtä on mitä ilmeisemmin jotakin erityistä, sillä hänen elokuvissaan on näytellyt vuosien varrella lukuisia huippunimiä kuten Frances McDormand, Oliver Platt, Jennifer Aniston ja Liev Schreiber. ’You Hurt My Feelings’ ei tällä kertaa kuitenkaan lukeudu hänen parhaimpiin töihinsä. 

Herkullisesta aiheesta olisi toivonut saatavan enemmän irti ja räväkämpiä tilanteita. Toki nyt pysyttiin melko tavallisten ihmisten elämänpiirissä mikä lisää samaistuttavuutta, mutta jokin jäi puuttumaan. Liian kesy ja pikkunätti huumori ei osu maaliinsa jättäen väljähtyneen tunnelman katsojalle. 


                                      ⭐️⭐️ 

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival