Kreivi (El Conde) (2023)

                           

  

Kauhun värittämä satiiri Chilen diktaattori Augusto Pinochetista, 250-vuotiaasta vampyyristä, joka on menettänyt elämänhalunsa. Visuaalisesti vaikuttava elokuva sisältää kiehtovan tarinan ja kisaa parhaan kuvauksen Oscarista maaliskuussa. 


Ohjaus: Pablo Larraín

Käsikirjoitus: Pablo Larraín, Guillermo Calderón

Näyttelijät: Jaime Vadell, Gloria Münchmeyer, Alfredo Castro, Paula Luchsinger

Lajityyppi: kauhu/komedia 

Kesto: 1 t 50 min


Netflixin valikoimasta löytyvä chileläinen mustan huumorin sävyttämä kauhuelokuva on mielenkiintoinen tapaus. Tarina alkaa 1700-luvulta, jolloin ranskalainen sotilas Claude Pinoche huomaa olevansa vampyyri ja onnistuu pelastautumaan tappoyritykseltä. Hän päätyy lavastamaan kuolemansa Ranskan vallankumouksen jälkeen ja löytää itsensä Chilestä 1935 uuden nimen turvin eli häntä kutsutaan Augusto Pinochetiksi. Liityttyään Chilen armeijaan hän etenee urallaan kenraaliksi ja lopulta diktaattoriksi. Kotona hänen perheensä (niin vampyyrilläkin voi olla rakastava perhe) pitää kutsua Augustoa kreiviksi ja siitä elokuvan nimikin juontaa juurensa. 

Viranomaiset alkavat tutkia Pinochetin suuren varallisuuden taustoja ja tämän suorittamia ihmisoikeusrikkomuksia, joten on aika taas lavastaa oma kuolema ja päätyä elämään yksinkertaista elämää karulle maatilalle. 250 vuoden iässä vanha vampyyrimme on jo menettänyt elämänhalunsa, mutta onnistuu rakastumaan lastensa palkkaamaan nunnaan, jonka on tarkoitus tappaa perheenpää. Auguston vahvuus on liikaa nunna-Carmenille, joka päätyy vampyyrin hampaisiin muuttuen itsekin verenimijäksi. Tästä aiheutuu kiinnostava väliintulo, sillä Clauden/Auguston äiti, Margaret Thatcher, lentää paikalle ja vaatii tätä tappamaan Carmenin. Samalla Auguston lapset suunnittelevat isänsä päästämistä päiviltä omaisuuden perimisen toivossa. Loppuratkaisua en paljasta, mutta sanottakoon, että kauan eläköön vampyyrit!

Ohjaaja Pablo Larraínin aikaisempiin töihin lukeutuvat muun muassa henkilökuvaelokuvat ’Jackie’ (2016) ja ’Spencer’ (2021), jotka valottivat Jackie Kennedyn ja Walesin prinsessa Dianan kokemuksia osittain fiktiivisesti. Nyt Larraín on tarttunut ”hieman” erilaiseen materiaaliin. ’Kreivi’ voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon Venetsian elokuvafestivaaleilla elokuussa 2023. Larraín on tehnyt yhteistyössä Guillermo Calderónin kanssa kerrassaan uskomattoman tarinan, joka leikittelee tosielämän hahmojen ja taruolentojen kanssa ilkikurisesti. ’Kreivi’ on vastustamattoman omaperäinen, hauska ja makaaberi. Elokuvan alku onnistui olemaan itselleni pelottava, mutta totuin pian tyyliin ja olin huojentunut mustavalkoisesta värimaailmasta, koska muuten verisyys olisi saattanut olla liikaa. Mustavalkokuvaus tekee elokuvasta tyylikkään. Hauska yksityiskohta elokuvassa käytetyistä kielistä on, että pääosin hahmot puhuvat espanjaa, Augusto ja Carmen flirttailevat keskenään rakkauden kielellä ranskalla ja tarinan kertoja puhuu englantia. Toimiva ja kansainvälinen yhdistelmä. 




Ylipäänsä elokuvan kuvaus on huikeaa katsottavaa. Jokainen kuva on kuin taideteos ja katselukokemus on suoranainen nautinto. Ei siis ihme, että Edward Lachman on Oscar-ehdokkaana parhaasta kuvauksesta. Elokuvan kuvastosta tulee mieleen hetkittäin ’Berliinin taivaan alla’ (1987) ja ’ Jeanne  d’Arcin kärsimys’ (1928). Myös Carmenin ulkonäkö muistuttaa Jeanne d’Arcia mikä lienee tarkoituksellista. 

Myös musiikki on suuressa roolissa. Klassisen musiikin teokset pauhaavat läpi elokuvan ja mukaan on valittu sävellyksiä Verdiltä, Vivaldilta, Faurélta, Britteniltä ja Pärtiltä. Huikea kattaus, joka sopii elokuvan tyyliin kuin nenä päähän. 

Näyttelijät ovat rooleissaan mainioita ja jos joku heistä pitäisi nostaa esille niin se on Carmenia näyttelevä Paula Luchsinger. Hän on yksinkertaisesti lumoava. Muuten sanoisin, että näyttelijäkollektiivi on tasavarma. 

’Kreivi’ ei ole missään nimessä tyypillinen kauhuelokuva vaan mustan huumorin sävyttämä toden ja tarun sekoitelma, joka varmasti miellyttää osaa katsojista ja osaa ei. Itse nautin elokuvan visuaalisuudesta ja omaperäisestä tarinasta yllättävän paljon. Hienoa, että tämä löytyy Netflixin valikoimasta! 


                                 ⭐️⭐️⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)

Myrskyluodon Maija (2024)