Ferrari (2023)

                       


Legendaarisen rikoselokuvien ohjaajan Michael Mannin uusin teos kertoo Enzo Ferrarin ammatillisesta kamppailusta ja henkilökohtaisen elämän haasteista 1950-luvun lopulla. ’Ferrari’ on yllättävän synkkä ja vakava katselukokemus jättäen paljon toivomisen varaa. 


Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Troy Kennedy Martin  

Näyttelijät: Adam Driver, Penelope Cruz, Shailene Woodley, Sarah Gadon, Gabriel Leone, Jack O’Connell, Patrick Dempsey

Lajityyppi: urheilu/draama

Kesto: 2 t 10 min


Entinen kilpa-ajaja Enzo Ferrari perusti vaimonsa Lauran kanssa autotehtaan vuonna 1947 ja kymmenen vuotta myöhemmin Commendatore Ferrari on vaikeuksissa paitsi taloudellisesti myös henkilökohtaisessa elämässään. Kilpa-autoihin kuluu enemmän rahaa kuin tuotantoautoista saadaan myyntivoittoa ja poikansa Dinon kuoleman jälkeen myrkylliseksi muuttunut avioliitto Lauran kanssa horjuu toden teolla, kun Enzon salasuhde Lina Lardiin paljastuu. Kaiken lisäksi Enzolla ja Linalla on poika Piero, jolle äitinsä toivoo Ferrarin sukunimeä. 

Ferrarin tiimi osallistuu Mille Miglia kilpa-ajoon tavoitellen voittoa ja sitä kautta lisää autotilauksia. Vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi Ferrarin on pakko hankkia kumppani jakamaan rahallinen vastuu. Tätä varten Enzo joutuu pyytämään vaimoltaan takaisin tälle antamansa osuuden yhtiöstä mihin Laura suostuu puolen miljoonan dollarin shekkiä vastaan. 

Mille Miglia -kilpailu osoittautuu tiukaksi ja vaaralliseksi taistoksi Ferrarin ja Maseratin välillä. Viimeisellä osuudella tapahtuu järkyttävä onnettomuus vaatien lukuisia kuolonuhreja ja täytyy sanoa, että tämä kohtaus näytetään tarpeettoman raa’asti ja shokeeraavasti. Ferrari voittaa kuitenkin kilpailun ja elokuva pistää nopeasti pakettiin lukuisat juonikuvionsa.  

’Ferrari’ sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla viime vuoden elokuussa. Suomessa elokuvaa ei harmillisesti nähty lainkaan valkokankaalla vaan se ilmestyi suoraan Prime Video -suoratoistopalveluun sanoisinko vähin äänin ja ilman suuria fanfaareja.Nyt jo yli 80-vuotias Michael Mann on tehnyt hienon uran, jossa elämäkerrallinen ’Ferrari’ on kahdestoista elokuva. Tunnetuimpia töitä ovat ’Viimeinen mohikaani’ (1992), ’Heat’ (1995) ja ’Collateral’ (2004). Uusinta elokuvaa kohtaan oli luonnollisesti suuret odotukset, mutta ’Ferrari’ on osoittautunut hienoiseksi pettymykseksi ja arvosteluissa on toistunut sana outo. Elokuva etenee kohtalaisen jouhevasti ja etenkin kilpa-autoilukohtaukset ovat jännittäviä ja hyvin kuvattuja osoittaen ohjaaja Mannin vahvuuksia. Niitä on kuitenkin suhteellisen vähän ja tuntuu, että tekijät eivät ole osanneet valita mihin oikeastaan keskittyä elokuvassa, sillä juonikuvioita on liiankin kanssa. ’Ferrari’ jää keskinkertaisuuden asteelle eikä saa hyödynnettyä potentiaaliaan. 

Elokuvan suurin ongelma on sen tunnekylmyys mikä näkyy etenkin pääosaesittäjän Adam Driverin roolissa. Hän on kuin pönöttävä patsas koko elokuvan ajan eikä saa puhallettua henkeä Enzon hahmoon. Penelope Cruz sen sijaan saa otettua Laurasta irti sen minkä voi ja tuo vaaran ja dramatiikan tuntua elokuvaan. 

’Ferrarin’ budjetti oli lähes 100 miljoonaa dollaria, mutta lipputuloja se ansaitsi vain 40 miljoonaa. Rotten Tomatoes prosentti on 71 mikä on kuitenkin positiivisen puolella. Elokuva ei ole Mannin parhaimmistoa ja jos tämä jää herran viimeiseksi työksi niin se ei ole sinänsä häpeällinen muttei loistokas lopetuskaan. 


                                      ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival