Unelmien leffapäivä

                     


Sain joululahjaksi Finnkinon lahjakortin ja työpaikan kautta e-passiin rahaa niin vapaan, yksin vietettävän viikonlopun koettaessa päätin toteuttaa ideani leffapäivästä Helsingissä missä on laajin elokuvatarjonta. Toiveenani oli alun perin nähdä kolme elokuvaa yhden päivän aikana, mutta aikataulusyistä johtuen ehdin käydä katsomassa vain kaksi. Mutta ne kaksi olivatkin sitten ihan huippuja! Sitä paitsi pääsin vihdoin kokemaan uuden Biorex Kulttuurikasarmin, joka osoittautui melkoisen kokonaisvaltaiseksi elämykseksi. 


                              Viihtyisä kahvila                

                                      Nam!               

              Kippis mukavalle päivälle!                Olin aivan hurmiossa päästessäni elokuviin jo heti aamupäivästä. Minulla oli sopivasti aikaa nauttia lasillinen proseccoa ja pala herkullista feta-parsapiirasta Biorex Kulttuurikasarmin yhteydessä olevassa kahvilassa. Päiväni ensimmäinen elokuva ’The Zone of Interest’ alkoi klo 11.15. Brittien viiden Oscarin ehdokas ei totisesti ole kevyttä katsottavaa, mutta saa ehdottomasti suosituksen. Natseihin ja keskitysleireihin liittyvät elokuvat ovat aina raskas kokemus eikä tämä leffa ole poikkeus. Kahden totaalisen erilaisen todellisuuden rinnakkaiselo on julmaa ja kauhistuttavaa nähtävää tuntuen samalla hyvin epätodelliselta. Kymmenen vuotta valmistuakseen vienyt ohjaaja-käsikirjoittaja Jonathan Glazerin ’The Zone of Interest’ kuvaa tosielämän natsikommendantti Rudolf Hössin, vaimonsa Hedwigin ja heidän viiden lapsensa unelmaelämää. Perhe asustaa suuressa talossa, jota reunustaa Hedwigin kättentyönä tekemä valtava, vehreä puutarha. Kotia ympäröivän muurin ulkopuolella sijaitsee Auschwitzin keskitysleiri, jonka kauhut kuvataan pääosin äänimaiseman keinoin mikä riittää herättämään liian hyvin mielikuvan kärsivistä ihmisistä. Ihmisen hirviömäisyys jättää sanattomaksi. Elokuvan äänisuunnittelu on upeaa ja alun sekä lopun aavemainen musiikki tunkeutuu luihin ja ytimiin. Näennäisen siisti ’The Zone of Interest’ on oikeasti kuin kauhuelokuva. Pysäyttävä kokemus. 

             

                                ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️              

Ainakin Kulttuurikasarmin elokuvateatterin ykkössalissa on hulppeasti jalkatilaa, jokaisella katsojalla himmeästi valaistu pöytä ja mukavat penkit. Todennäköisesti myös muut salit ovat yhtä viihtyisät. Paikalla oli lisäkseni neljä henkilöä, joten sai rauhassa uppoutua toisen maailmansodan kauhuihin.

Toinen päivän elokuva oli ’Anatomy of a Fall’ eli suomennettuna Putoamisen anatomia, joka sai ensi-iltansa eilen 9.2.2024. Kyseessä on ranskalainen Justine Trietin ohjaama ja yhdessä puolisonsa Arthur Hararin kanssa käsikirjoittama viiden Oscarin ehdokas. Kävin katsomassa elokuvan Finnkino Kinopalatsissa mikä on entuudestaan tuttu paikka. Näytös oli isossa kakkossalissa ja olin tilannut etukäteen pientä suolaista syötäväksi eli pitsaa ja sipulirenkaita plus ostin tietysti karkkia jälkiruoaksi. 

                      


                  


’Anatomy of a Fall’ on oikeussalidraama, jossa pyritään selvittämään miten alppimajansa pihalta löytynyt Samuel on kuollut. Onko kyseessä itsemurha vai onko hänet työnnetty ikkunasta? Vaimo Sandra joutuu syytetyksi miehensä kuolemasta ja samalla kun yritetään saada selville totuuden ja kuvitelman ero pääsee katsoja todistamaan Sandran ja Samuelin parisuhteen jonkinlaista ”ruumiinavausta”. Elokuvan loputtua ei vieläkään voi olla varma siitä mitä tapahtui mikä jää eittämättä kiusaamaan mielen perukoille. 

Pidin elokuvasta valtavasti ja vaikka se on kestoltaan kaksi ja puoli tuntia se pitää mielenkiinnon yllä vaivatta. En ollut tietoinen, että molemmissa päivän elokuvissa on sama naispääosan esittäjä eli saksalainen Sandra Hüller, joka sai Oscar-ehdokkuuden ’Anatomy of a Fall’-elokuvasta. Hän on häikäisevä ja pakko todeta, että minusta tuli fani kertaheitolla. Hän hallitsee sekä saksan, ranskan että englanninkielen ja on karismaltaan vaikuttava. 

’Anatomy of a Fall’ keräsi hyvin katsojia iltapäivänäytökseen enkä voi muuta kuin suositella tätä etenkin jos olet rikoselokuvien ystävä. 


                               ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Leffapäiväni oli juuri niin mieluisa ja nautinnollinen kuin olin kuvitellut ja haluan toteuttaa tällaisen uudelleen. Kenties on jäätävä hotelliin yöksi niin voisi käydä vielä katsomassa kolmannen leffan myöhemmin illalla. Nyt oli kiirehdittävä kotiin katsomaan Uuden musiikin kilpailua! 


                        


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival