Tilaa rakkaudelle (1996)

                           


Voiko parisuhde toimia ilman fyysistä vetovoimaa ja läheisyyttä? Tätä teemaa tutkii Barbra Streisandin ohjaama ja tähdittämä romanttinen komedia, jonka muissa rooleissa nähdään muun muassa Jeff Bridges ja Lauren Bacall. 


Ohjaus: Barbra Streisand

Käsikirjoitus:

Näyttelijät: Barbra Streisand, Jeff Bridges, Lauren Bacall, Pierce Brosnan, George Segel, Mimi Rogers, Brenda Vaccaro

Lajityyppi: romanttinen komedia

Kesto: 2 t 6 min 


Rose Morgan on keski-ikäinen kirjallisuuden professori Columbian yliopistossa ja asuu yhdessä turhamaisen äitinsä kanssa. Rosella ei ole ollut onnea rakkauselämänsä suhteen, mutta hän toivoo vielä löytävänsä jonkun rinnalleen. Gregory Larkin työskentelee samassa yliopistossa matematiikan professorina ja on myös kokenut kolhuja rakkauden saralla. Hän keksii idean laittaa ilmoituksen lehteen kumppanin löytämistä varten painottaen, ettei ulkonäöllä ole merkitystä. Rosen sisko Claire vastaa tämän tietämättä ilmoitukseen ja siitä alkaa Rosen ja Gregoryn mielenkiintoinen suhde.

Kaksikko ystävystyy ja löytää helposti yhteisen älyllisen keskustelun sävelen. Pikkuhiljaa Rose rakastuu mieheen ja toivoo salaa, että suhde etenisi fyysiseksi. Gregory sen sijaan on vannoutunut olemaan sekoittamatta kumppanuutta ja fyysistä läheisyyttä toisiinsa aiempien pettymysten vuoksi. Tilanne eskaloituu, kun Rose toivoo pariskunnan menevän sänkyyn ja Gregory menee tolaltaan tilanteen koittaessa. Rose päättää ottaa aikalisän tehden merkittäviä muutoksia ulkonäköönsä mikä järkyttää Gregorya. Löytääkö pariskunta toisensa uudelleen myös fyysisen puolen huomioiden vai onko kumppanuuteen perustunut avioliitto kokonaan ohi? 

Hämmästyttävä multitalentti Barbra Streisand hallitsee romanttiset rakkaustarinat ja omaa mielettömän sensuellin karisman. Kemiaa tuntuu löytyvän aina vastanäyttelijän kanssa riippumatta siitä kuka hän on. ’Tilaa rakkaudelle’ -elokuvassa (engl. The Mirror Has Two Faces) Streisand paitsi näyttelee naispääosan myös toimii ohjaajana, tuottajana ja laulaa tunnuskappaleen ’I Finally Found Someone’ yhdessä Bryan Adamsin kanssa. ’Tilaa rakkaudelle’ ottaa kantaa ihmisten ulkonäkökeskeisyyteen ja siihen kuinka paljon ulkoiset tekijät vaikuttavat parin valintaan ja ylipäänsä toistemme kohteluun. Mikä on ulkoisen ja sisäisen kauneuden painoarvo suhteessa toisiinsa? Elokuvan loppuratkaisun perusteella voisi summata, että sisäinen kauneus ratkaisee, mutta haluamme myös tuntea olomme hyväksi omissa nahoissamme ja kokea olevamme kauniita ja viehättäviä etenkin itsemme vuoksi. Elokuva on itse asiassa omanlaisensa tulkinta ruma ankanpoikanen -sadusta voimaannuttavalla tavalla käsiteltynä. ’Tilaa rakkaudelle’ menestyi hyvin lippukassoilla varmasti paitsi näyttelijöidensä myös yllättävän älyllisen lähestymistapansa vuoksi. Hahmojen väliset keskustelut ovat kiinnostavia ja fiksuja eikä elokuva ole ihan perinteistä romanttista hömppää. 

Jeff Bridges on mainio valinta komean, mutta hieman höntin professorin rooliin. Elokuvan sykähdyttävin näyttelijä on kuitenkin itseoikeutetusti legendaarinen Hollywood-ikoni Lauren Bacall, joka on juuri sopivan pisteliäs ja huomiota herättävä niin kuin hänen roolihahmolleen sopii. Myös Pierce Brosnan lipevänä hurmurina vakuuttaa ja on hauskaa, että hän teki tällaisen osan Bond-seikkailujensa välissä. 

’Tilaa rakkaudelle’ on yksi suosikeistani Streisandin elokuvista. Tätä oli pitkän aikaa vaikea löytää katsottavaksi, mutta nyt se on saapunut Netflixin tarjontaan. Romantiikan nälkäisille juuri sopiva leffa viikonlopuksi!


                                    ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival