Wicked Little Letters (2024)

                                  



Onhan riemastuttava elokuva, josta saa kunnon naurut! Pisteliäs ja hersyvän rääväsuinen tarina törkykirjeiden mysteeristä sai ensi-iltansa eilen 3.5.2024 ja on täydellinen mustan huumorin nautinto.


Ohjaus: Thea Sharrock

Käsikirjoitus: Jonny Sweet

Näyttelijät: Olivia Colman, Jessie Buckley, Anjana Vasan, Joanna Scanlan, Gemma Jones, Malachi Kirby, Lolly Adefope, Eileen Atkins, Timothy Spall

Lajityyppi: musta komedia /mysteeri 

Kesto: 1 t 49 min


Vanhempiensa kanssa asuva vanhapiika Edith Swan saa järkyttäviä haukkumasanoja sisältäviä kirjeitä, joiden lähettäjää ei tiedetä. Poliisia vaaditaan puuttumaan tilanteeseen Edithin tiukan isän toimesta. Syyllisestä on epäilys, sillä Swanien seinänaapurina asuva Rose Gooding on rääväsuinen ja sähäkkä yhden lapsen äiti, joka ei epäröi puhua suutaan puhtaaksi ja elää muutenkin naiseksi paheksuttavalla tavalla. Hän on oiva syntipukki ja joutuu pidätetyksi vailla muita todisteita kuin aikajana ja motiivi. Edith ja Rose kun ovat olleet ystäviä, mutta Edithin isän syntymäpäivillä tapahtunut välikohtaus erotti kaksikon toisistaan. 

Kunnianhimoinen nuori naiskonstaapeli Gladys Moss ei usko Rosen syyllisyyteen ja kun tämä uhataan tuomita vankeuteen aloittaa Moss omat tutkimuksensa esimiestään uhmaten. Hän saa avukseen Edithin ja sittemmin Rosen ystävät, joiden kanssa he yhdessä nappaavat syyllisen itse teossa. Hiemam tollot miespoliisit ovat vain keskittyneet juoruiluun, mutta ottavat ilomielin kunnian Mossin saavutuksesta. 

Thea Sharrockin (Me Before You) kolmas elokuva on varsinainen herkkupala, josta ei voi olla nauttimatta. Ohjaus ja Jonny Sweetin käsikirjoitus toimivat vallan mainiosti ja dialogi on niin pirullisen nasevaa, että voin vaan kuvitella miten näyttelijät ovat nauttineet saamastaan materiaalista. Tositarinan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Littlehamptoniin, rantakaupunkiin Sussexissa, joka tarjoaa oivan ja visuaalisesti sopivan miljöön. Eletään feminismin ja tasa-arvoistumisen aikaa, sillä suffragettiliike ajaa naisten äänioikeus-asiaa ja esimerkiksi poliisiasemalle on palkattu naiskonstaapeli, joka joutuu tosin kokemaan melkoista vähättelyä ja epäilyä osaamistaan kohtaan. Muun muassa Edithin isä Edward kohtelee Gladys Mossia hyvin epäkunnioittavasti todeten, että maailma on mennyt päin helvettiä, kun poliisivoimissa työskentelee nainen.

Elokuvassa naiset nostetaan sankarin rooliin ja vapautetaan miehisen vallan alta. Yhtenä ilmentymänä toimivat juurikin törkykirjeet ja ylipäänsä kiroilu, mikä ei kuulu ”hienon naisen käytökseen”. Naiset kokevat tällaisen miesten holtittomana pitämän käytöksen suorastaan voimaannuttavana. Rosen hahmo on aikaansa edellä edustaen rohkeaa, mielipiteensä julki tuovaa naista, jota ei mies määräile. Sekös on kammottavaa! 



Näyttelijäkaarti on Englannin parasta pari irlantilaista lisäystä huomioiden. Oscar-voittaja Olivia Colman ei petä koskaan ja toimittaa täydellisesti nyanssoidun suorituksen, Jessie Buckley on huikea ja Timothy Spall häikäisee Edward Swanina. Anjana Vasan on kiinnostava uusi tuttavuus, joka sopii täydellisesti rooliinsa naiskonstaapeli Mossina. On ilo katsella kokonaisuudessaan näin lahjakasta ja taitavaa näyttelijäensemblea. 

Tämän tosielämän skandaalin pystyy vaivatta siirtämään sadan vuoden takaa nykyaikaan, sillä erotuksella, että nimetön kirjoittelu tapahtuu tänä päivänä somessa ja ihmiset lynkataan valmiiksi ilman virallista tutkintaa. ’Syytön, kunnes toisin todistetaan’ -ajattelu on heitetty romukoppaan jo ajat sitten. Wicked Little Letters on mainio opetus siitä, ettei kaikki ole aina sitä miltä näyttää. Hätäinen tuominta voi paitsi tuhota toisen ihmisen elämän myös vapauttaa todellisen syyllisen. Loistava mustan huumorin elokuva pistää ikään kuin huomaamattaan ajattelemaan ihmisten paheksuvuutta ja kuinka meille on vaikeaa hyväksyä erilaisuutta. 

En voi kuin lämpimästi suositella Wicked Little Lettersiä eli elokuviin mars mars!


                                 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

     Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival