Abban tarina (2024)

                          


Onnistunut ja mielenkiintoinen dokumentti Yle Areenassa Abbasta, ruotsalaisesta popmusiikin huippuyhtyeestä, jonka euroviisuvoitosta tuli kuluneeksi 50 vuotta 6.4.1974. Abban tarina alkoi legendaarisen Waterloo -laulun myötä, kun he voittivat sillä yllätyksellisesti 19. Eurovision laulukilpailut Brightonissa. Tämän jälkeen syntyi tiuhaan tahtiin hittikappaleita toinen toisensa perään kuten Knowing Me, Knowing You, Dancing Queen ja Money, Money, Money. Abban tuotanto on henkeäsalpaavan hieno!

Dokumentti pursuaa kiinnostavaa materiaalia haastatteluiden, musiikkivideoiden, kiertueiden ja valokuvien muodossa. Yllätyin siitä miten yhtyeen kotimaassa suhtauduttiin niin negatiivisesti Abban musiikkiin. Heitä syytettiin muun muassa liiasta kaupallisuudesta ja tunteiden puuttumisesta eli sieluttomuudesta musiikissa. Myös se miten yhtyeen naiset ja etenkin Agnetha nähtiin vain ”lihankappaleena” ja ulkoisilta ominaisuuksiltaan kiinnostavana tuntuu tylsältä muttei ikävä kyllä uudelta ilmiöltä. Itse asiassa vaikuttaa siltä, ettei riittävän monet asiat ole muuttuneet musiikkibisneksessä sitten 1970-luvun. 

Abba yritti valloittaa Amerikan mikä valitettavasti epäonnistui niin kuin monelle muullekin artistille ja bändille on käynyt, mutta esimerkiksi Australiassa he olivat todella suosittuja ja voitiin puhua suoranaisesta Abba-kuumeesta. 

On selvää miten Björnillä ja Bennyllä riitti intohimoa yhtyettä kohtaan enkä usko, että se olisi kovin helposti ehtynyt, mutta loppua kohti Agnetha ja Anni-Frid etääntyivät porukasta. Esimerkiksi äitiyden ja uran yhdistämisen haasteet painoivat Agnethan mieltä ja luonnollisesti molemman parin avioerot vaikuttivat tilanteeseen. Ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kun lopettaa jos yhdessä tekeminen ei ole enää mukavaa niin kuin dokumentista käy ilmi. 

Abban suhteellisen lyhyt, mutta sitäkin antoisampi ja kunniakkaampi ura tuli päätökseensä vuonna 1982. Itselleni Abban musiikki on tottakai tuttua ja pidän siitä paljon, mutta dokumentin kautta sain valtavasti uutta tietoa yhtyeen uran etenemisestä ja pariskuntien suhteista. En voi kuin harmitella sitä etten koskaan nähnyt Abbaa livenä, sillä heidän konserttinsa olisi ollut täydellistä musiikillista ilotulitusta. Edes Lontoossa pyörivä Abba Voyage -esitys avatareineen ei korvaa oikeaa yhtyettä. 

Dokumentin ansioksi on nostettava myös runsas musiikkitarjonta ja se miten katsoja pääsee nauttimaan Abban esiintymisistä. Haastattelut ovat pääosin hieman vaivaannuttavaa katsottavaa, koska bändi vaikuttaa tylsistyneeltä ja naiset etenkin ärsyyntyneiltä typeristä kysymyksistä, mutta muuten on toki hauskaa kuulla heidän vastauksiaan. 

Abba oli ja tulee aina olemaan jotakin ainutlaatuista ja niin kuin monen kohdalla käy arvostus ja ymmärrys tulevat vasta kunnolla jälkikäteen. Thank You for the Music! 
 

                                ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival