Ordinary Angels (2024)

                            


Alkoholisoitunut kampaaja löytää elämälleen tarkoituksen auttaessaan kuolemansairasta pikkutyttöä ja tämän perhettä. Tositapahtumiin perustuva, laskelmoiva, mutta myös innostava nyyhkytarina lepää loistavan Hilary Swankin harteilla. 


Ohjaus: Jon Gunn

Käsikirjoitus: Meg Tilly, Kelly Fremon Craig

Näyttelijät: Hilary Swank, Alan Ritchson, Nancy Travis, Tamala Jones

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 58 min


Sharon Stephens toimii kampaajana Louisvillessa, Kentuckyssa. Eronnut yhden lapsen äiti on sotkenut elämänsä alkoholilla ja liiallisella yksin pärjäämisellä. Eräänä päivänä hän huomaa paikallislehdessä jutun viisivuotiaasta Michellestä, jonka äiti on kuollut ja tyttö itse on sairastunut vakavasti ja tarvitsee maksansiirron. Tytön isä Ed Schmitt työskentelee katonkorjaajana yrittäen elättää kahden lapsen perheensä apunaan äitinsä Barbara. Michellen lääke -ja hoitokulut ja edesmenneen vaimon sairaalakulut ovat vaan niin mittavat, että perhe on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. 

Sharon päättää auttaa perhettä laskujen maksamisessa löytääkseen omalle elämälleen uuden merkityksen ja kokeakseen olevansa arvokas ja riittävä ihminen. Ed ottaa avun pitkin hampain vastaan, muttei hänkään voi kieltää, että Sharon on aikaansaava ja periksiantamaton nainen. Tämä ei hyväksy kieltävää vastausta missään tilanteissa. 

Äärimmäisten sääolosuhteiden Kentuckyssa joudutaan elämään hurjien tornadoiden ja ankarien lumimyrskyjen kourissa, joista jälkimmäinen uhkaa pilata Michellen mahdollisuuden saada uusi maksa. Onneksi Louisvillen asukkaiden pyyteetön avuliaisuus astuu esiin. Vaikka tositarina kerjää häpeilemättömästi liikutuksen kyyneliä (myönnän, itkin itsekin), onnistuu se myös luomaan toiveikkuutta ja inspiraatiota katsojalle. 

Ohjaaja Jon Gunnin (My Date With Drew, The Case For Christ) draamaelokuva tempaa mukaansa ja tunnelma tiivistyy suorastaan hermostuttavan jännittäväksi kelloa vastaan taisteluksi loppua kohti edettäessä. On muuten mielenkiintoista miten paljon Sharon Stephensin hahmo muistuttaa tyylillisesti Erin Brockovichia, toista tosielämän naista, joka pukeutui myös rohkeasti ja oli hyvin päättäväinen ja sinnikäs. Sharon on tosin elokuvan perusteella vähemmän pippurinen ja enkelimäisempi. Tarina on sentimentaalinen ja imelä, mutta Hilary Swankin roolisuoritus nostaa elokuvan tasoa huomattavasti. 
Kaksinkertainen Oscar-voittaja Swank on yksi Hollywoodin parhaista naisnäyttelijöistä ja osoittaa Ordinary Angels -elokuvassa jälleen kerran sen miten uskomattoman lahjakas hän on. Muut näyttelijät tukevat Swankia hyvin, mutta on selvää kuka on elokuvan tähti. Ilman Hilaryn taidokkuutta ja monipuolisuutta Ordinary Angels olisi jäänyt siirappiseksi keskinkertaisuudeksi. Varsinkin perheenisää Ediä näyttelevä Alan Ritchson (Fast & Furious X, Reacher) on melkoisen jäyhä ja ilmeetön roolissaan, mutta hänet herättää eloon ne hetket, kun hän hassuttelee lasten kanssa. Sama tilanne on Swankin kohdalla, sillä lapsinäyttelijöiden kanssa tehdyt kohtaukset ovat erityisen luontevia. Vuonna 2023 kaksoset synnyttänyt Hilary hehkuu äitiyden onnea niin, että se välittyy vahvasti Sharonin roolihahmon kautta. 

Ylisukupolviset ongelmat, riittämättömyyden kokemukset, ihmisen keskeneräisyys ja epätäydellisyys välittyvät tärkeinä teemoina Sharonin tarinassa. Se, että hän uskaltaa kohdata omat haasteensa ja työstää niitä on ihmisenä kasvamista parhaimmillaan. Elokuva onnistuu kuvaamaan tämän prosessin yllättävänkin realistisesti ja turhia paisuttelematta. Sharonin elämä ja motiivit auttamisen taustalla ovat mielenkiintoinen ja tärkeä ydin kokonaisuudelle. 

Ordinary Angels haluaa nimensä mukaisesti muistuttaa katsojia siitä, että voimme jokainen olla arvokas apu toinen toisillemme juuri sellaisina kuin olemme. Elokuva painottaa tarinansa mukaisesti etenkin elinten luovuttamisesta syntyvää elintärkeää hyötyä, mutta aivan hyvin avun antaminen missä tahansa tilanteessa on tarpeen ja voi todella pelastaa jonkun päivän. Kaunis ja merkityksellinen sanoma etenkin näinä aikoina.


                                      ⭐️⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)