The Beatles: Let It Be (2024)

                             


Restauroitu dokumenttielokuva, joka on katsottavissa ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen! Huonossa maineessa oleva Michael Lindsay-Hoggsin ohjaustyö vuodelta 1970 ei ole edelleenkään riemukas elokuva vaan alakuloinen ja jännitteinen kokonaisuus. Nyttemmin ymmärrämme näkevämme The Beatlesin viimeiset hetket yhdessä luomassa uutta ja esiintymässä viimeisen kerran julkisesti. 

Dokumentti kuvaa yhtyettä harjoittelemassa ja äänittämässä kahdettatoista ja viimeistä albumiaan Let It Be tammikuussa 1969 sekä Twickenham Film Studiolla että Beatlesin perustaman Apple -yhtiön pääpaikassa. Elokuvan loppupuolella järjestetään ulkoilmakonsertti Apple -yhtiön rakennuksen katolla. Kokonaisuus herättää kunnioitusta järkälämäisen uran tehnyttä brittibändiä kohtaan ja tiedostin todistavani jotakin äärimmäisen hienoa ja taitavaa katsoessani miesten musisointia ja sävellystyötä. 

Let It Be -dokumenttia pidetään nykyään ohjaaja Peter Jacksonin koostaman kolmiosaisen dokumenttisarjan Get Back esiosana. Melkein kahdeksan tuntia kestävä tv-dokumentti Get Back on koottu Michael Lindsay-Hoggsin ohjauksessa kuvatusta materiaalista, jonka pohjalta leikattiin aikoinaan Let It Be -dokumentti eli käytännössä Get Back -sarja on dokumentti dokumentin tekemisestä. Molemmat kokonaisuudet on katsottavissa Disney + -suoratoistopalvelusta. Let It Be -elokuvan alussa ohjaajat Jackson ja Lindsay-Hoggs keskustelevat lyhyesti vuoden 1970 dokumenttielokuvan uudesta tulemisesta. 

The Beatles -yhtyeen jäsenten lahjakkuus ja monipuolinen muusikkous on päivänselvää ja dokumentti osoittaa etenkin Paul McCartneyn vimmaisen luomisvoiman ja yhteistyön hedelmällisyyden John Lennonin kanssa. Paul ja John aloittivat laulujen kirjoittamisen jo viisitoista vuotiaina ja tekivät vuosien aikana historiallisesti merkittävän uran ja laulukokoelman, joka on innoittanut lukuisia muusikoita. Lennon kritisoi dokumenttia siitä miten se korostaa Paul McCartneyta ja esittää muut jäsenet tahdottomina ja flegmaattisina hahmoina. Olen samaa mieltä, sillä elokuvan myötä syntyy käsitys, että McCartney johti bändiä ja oli kantava voima, joka määräsi miten kappaleet sovitetaan ja soitetaan. Jäin todella kaipaamaan Johnin, Georgen ja Ringon kommentteja ja vahvempaa osallisuutta.  

Mielenkiintoinen kohtaus, joka osoittaa bändin jäsenten jännitteet todeksi on tilanne, jossa Paul kritisoi George Harrisonin soittamista ja tämä puolestaan paheksuu Paulin kommentointia. Pari päivää myöhemmin Harrison ilmoitti jättävänsä yhtyeen. 

Erikoinen lisämausteen Beatlesin jamitteluun tuo Lennon-Ono-yhdistelmä. Toisensa löytäneet Lennon ja Yoko Ono nähdään muun muassa suutelemassa ja tanssimassa George Harrisonin hevivalssin tahtiin. Yoko istuu miehensä vieressä koko dokumentin ajan ilmeettömänä muusana ja henkisenä tukena. Se tuntuu oudolta, mutta toki pariskunta oli erottamaton. Yoko Onoahan pidettiin syypäänä The Beatlesin hajoamiseen minkä Lennon on kieltänyt systemaattisesti. Hänen mukaansa oli tapahtunut erilleen kasvaminen, jonka konkretisoitumista Ono todennäköisesti vain vahvisti. 

Dokumentissa kuullaan paljon musiikkia mikä on tietysti antoisinta. Vaikka tunnelma on erikoisen lattea on vaivatonta nauttia The Beatlesin mielenkiintoisista harmonioista ja melodioista. Ollaan niin sanotusti suuren äärellä ja tätä osaa arvostaa varmasti nyt enemmän kuin viisikymmentä vuotta sitten. 

Ringo Starrin surumieliset silmät The Long And Winding Road -kappaleen aikana kertovat kaiken. Jokin ainutlaatuinen oli päättymässä, yksi merkittävä aikakausi musiikin ja popkulttuurin historiassa. 


                                    ⭐️⭐️⭐️⭐️

       Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival