Bodkin -sarja (2024)

                            


Kevyt ja mustalla huumorilla höystetty rikossarja Irlannin maisemissa, jossa podcastin tekijät saavat huomata, että haudatuksi luultu katoamisjuttu onkin jotain ihan muuta kuin unohdettua menneisyyttä. 

Netflixin seitsemänosainen alkuperäissarja sai ensi-iltansa 9.5.2024. Sen päärooleissa nähdään Will Forte (Saturday Night Live), Siobhán Cullen (Paula, The Dry) ja Robyn Cara (Trying, The Rising). Brittiläisen Jez Scharfin luomus tuo true crime -genreen erilaista tunnelmaa synkän nordic noirin vastapainoksi. Irlannin vehreät maisemat, pubikulttuuri, sisäänlämpiävän kylän pienet piirit ja humoristinen ote viehättävät ja tekevät sarjasta leppoisaa katsottavaa. 

Mieleen nousee vertailukohtana amerikkalainen, suosittu ja palkittu, Steve Martinin, Martin Shortin ja Selena Gomezin tähdittämä draamakomedia -sarja Only Murders In The Building (2021-), jossa kolme kaverusta tutkivat murhia ja tekevät niistä podcasteja. Bodkin on jenkkisarjaa aidompi ja sympaattisempi tapaus varmasti erityisesti miljöönsä ansiosta. 

Kaksi podcastin tekijää, Gilbert Power ja Emmy saavat avukseen Doven, kokeneen journalistin Lontoosta, jonka on pakoiltava viranomaisia liittyen itsemurhan tehneeltä ilmiantajalta varastettuun tietokoneeseen. Kolmikko matkustaa Irlantiin pieneen Bodkinin rannikkokaupunkiin tekemään podcastia kaksikymmentä vuotta sitten Samhain -juhlan yhteydessä kadonneista kolmesta henkilöstä. Kunnianhimoinen, mutta aluksi vastahakoinen Dove innostuu tutkimaan katoamisia ja saa rohkeilla ja suorastaan poliisityötä muistuttavilla metodeillaan asioita selville. Trioa uhkaillaan ongelmilla jos he jatkavat tarinan penkomista ja käy selväksi, että Bodkinissa on meneillään monenlaista juonittelua ja rikollista toimintaa. Sarjan viimeinen jakso on synkin ja jännittävin juonen tiivistyessä ja salaisuuksien paljastuessa. 

Sarjan tarina ei sinänsä ole kovin kaksinen mistä sitä on myös kritisoitu. Se on lopulta melko perinteinen rikossarja, johon olisin eittämättä kaivannut enemmän kelttiläistä mystiikkaa tai jotakin koukuttavampaa. Tapahtumat ovat kovin arkisia, yllätyksettömiä ja polveilevat liikaa, jolloin tarinasta tulee vaikeammin seurattava. 

Näyttelijät eivät olleet itselleni etukäteen tuttuja yhtä lukuunottamatta mikä tuntui mukavalta vaihtelulta. Mitään suurta ja ihmeellistä näyttelijäntyötä ei kukaan esitä erottuakseen porukasta vaan kaikki tekevät kelpo suoritukset. He saivat ainakin minut kokemaan, että Bodkinin kylässä voisi oikeasti asua kyseisiä hahmoja. 

Sarjaan sävelletyllä musiikilla on onnistuttu luomaan juuri sopivan kepeä tunnelma ja tämä on oiva esimerkki siitä miten suuri merkitys musiikin tyylillä on kokonaisuuteen. Pisteet siis säveltäjä Paul Leonard-Morganille onnistuneesta työstä. 

Bodkinin kaikki jaksot ovat nyt katsottavissa Netflixissä. Mukavia hetkiä true crimen parissa!


                                      ⭐️⭐️⭐️


        Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival