Arvio: The Woman King

 


The Woman King (2022) on ennen kaikkea toimintaelokuva, mutta siinä on myös tunteisiin vetoava tarina. Sen tekijäkaarti on poikkeuksellisen naispainoitteinen sillä ohjaaja, käsikirjoittaja, kuvaaja, leikkaaja ja suurin osa näyttelijöistä ja tuottajista on naisia. Lisäksi elokuva kertoo kenraali Naniscan johtamista naissotureista, Agojista eli perinteiset miespainoitteiset toimintaelokuvat ovat saaneet virkistävän ja mielestäni hyvin onnistuneen haastajan. 

’The Woman King’ kertoo yksinkertaisesti hyvän ja pahan välisestä taistelusta ja oikeuden toteutumisesta. Tämä tositapahtumien inspiroima elokuva sijoittuu Länsi-Afrikassa sijaitsevaan Dahomeyn kuningaskuntaan vuonna 1823, jota Agojit puolustavat. Oyon valtakunnan orjakauppiaat ovat siepanneet Dahomeyn naisia, joita ilman miehiä ja lapsia elävät naissoturit vapauttavat. Näiden kahden valtakunnan, Dahomeyn ja Oyon, välille syttyy sota, jota varten kenraali Nanisca kouluttaa uusia Agojia. Yksi heistä on itsepäinen Nawi, tyttö, joka paljastuu myöhemmin Naniscan tyttäreksi. Kenraali päätyi hylkäämään tytön, sillä raskaus sai alkunsa lukuisten raiskausten myötä. Erinäisten vaiheiden ja lopputaistelun jälkeen Dahomeyn kuningas kruunaa Kenraali Naniscan naiskuninkaaksi eli kumppanikseen ja tasavertaiseksi hallitsijaksi. 

Parasta elokuvassa ovat näyttävät toimintakohtaukset, jotka ovat syntyneet hienosta koreografiasta ja taitavasta kuvauksesta ja leikkauksesta. Dialogi ja toiminta vuorottelevat sopivasti elokuvan aikana ja siten rytmitys on onnistunut. ’The Woman King’ kestää reilun pari tuntia ja pitää hyvin otteessaan juurikin tuon rytmityksen ansiosta. 

Miehet on jätetty selvästi sivurooliin ja he lähinnä joko neuvottelevat keskenään tai uhittelevat toisilleen. Varsinaisen toiminnan ja tarinan tunnepuolen hoitavat naishahmot eli perinteiset roolijaot on käännetty aika lailla toisinpäin. ’The Woman King’ on voimaannuttava teos naisille, mutta etenkin tummaihoisille naisille, joita ei tässä mittakaavassa ole aiemmin esitetty toimintasankareina. 

Elokuvan ehdoton valttikortti on sen pääosanäyttelijä, Oscar-voittaja Viola Davis, joka tekee yli kuusikymmenvuotiaana huikean roolisuorituksen. On hienoa nähdä hänet näin fyysisessä roolissa unohtamatta hänen vaikuttavaa kykyä ottaa hahmo kuin hahmo hyppysiinsä myös emotionaalisella tasolla. On ehkä väärin vertailla, mutta väkisinkin tulee mieleen Jennifer Lopezin uutuuselokuva ’The Mother’, jossa toimintaelokuvan pääroolissa oleva nainen suojelee lastaan. En voi olla toteamatta miten suuri ero näiden kahden näyttelijättären välillä on uskottavuuden suhteen ja miten loistava fyysinen kunto ei korvaa näyttelijän tehtävää tunteiden tulkkina.

Myös elokuvan muu näyttelijäkaarti onnistuu hienosti rooleissaan ja erityisesti brittiläinen Lashana Lynch, joka tekee tällä hetkellä kovaa nousua Hollywoodissa, sillä hänet on nähty muun muassa uusimmassa James Bond -elokuvassa ’No Time to Die’ ja hän on mukana Marvel-universumissa. 

’The Woman King’ sai useita palkintoehdokkuuksia ja voittoja, mutta ei yhtään Oscar-ehdokkuutta mitä on yleisesti ottaen pidetty vääryytenä ja etenkin sitä, että Viola Davis jäi parhaan naispääosaehdokkuuden ulkopuolelle. Nähtyäni hänen roolisuorituksensa olen eittämättä samaa mieltä, muta uskon Violan saavan toisen Oscarin tulevaisuudessa. 

Jos kaipaat laadukasta toimintaelokuvaa niin tämä on loistava ehdokas, joka löytyy muun muassa Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelusta ja on ostettavana/vuokrattavana eri palveluissa. 


⭐️⭐️⭐️⭐️




Kuva: imdb.com
Tiedot: en.m.wikipedia.org
Traileri: youtube.com 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)