Hans Zimmer: Top 10 scoretHans Zimmer 


Saksalainen säveltäjä (s. 1957-) Hans Zimmer on yksi ehdottomista suosikeistani elokuvamusiikin saralla. Hän on säveltänyt huikeita scoreja jo 1980-luvulta alkaen yli 150:een elokuvaan. Zimmer on voittanut muun muassa kaksi Oscaria (The Lion King ja Dune) ja neljä Grammy-palkintoa elokuvamusiikillaan. 

Frankfurtissa syntynyt Zimmer on itseoppinut muusikko, joka on soittanut eri kokoonpanoissa koskettimia ja syntetisaattoria. 1980-luvulla hän aloitti yhteistyön elokuvasäveltäjä Stanley Myersin kanssa ja he perustivat oman levytysstudion, jossa kehittivät perinteisen orkesterin ja elektronisten soittimien fuusion. Tästä tyylistä Zimmer tunnetaan tänä päivänäkin ja mielestäni hänen scoreilleen on nimenomaan tyypillistä se, että ne ikään kuin maalaavat äänimaisemaa selkeästi tunnistettavien melodioiden sijaan. Hyvä esimerkki tällaisesta maalailusta ja harmonioilla herkuttelusta on kappale ’Time’ elokuvasta ’Inception’ (kuuntele alla olevalta youtube-videolta). 

Zimmer on säveltänyt scoreja muun muassa seuraaviin elokuviin: The Rainman, Top Gun: Maverick, 007 No Time to Die ja 12 Years a Slave.

Pääsin onnekseni nauttimaan Hans Zimmerin konsertista Helsingissä vuonna 2017. Muistan vieläkin miten voimakasta musiikki oli ja tutisin penkissä sekä innosta että liikutuksesta. Kun The Lion King -elokuvan alussa kuultava ’The Circle of Life’ -kappale alkoi paikalla olleen Lebo M. -solistin laulamana olin myyty. Legendaarista ja muistoja herättävää. Toivottavasti Zimmer nähdään vielä uudestaan Suomessa konsertoimassa äärettömän taitavien muusikoidensa kanssa. 

Tällä hetkellä Zimmeriltä on odotettavissa Dune: Part 2 ja Mufasa: The Lion King -elokuvien scoret, joista odotan kovasti etenkin jälkimmäistä. Alkuperäisen The Lion King -animaatioelokuvan musiikki on niin väkevä ja sielun syvyyksiin kurkottava kokemus, että odotukset ovat eittämättä hyvin korkealla. Top 10 suosikkiscoreni Zimmerilta:


1. Interstellar (2014)

2. Leijonakuningas (The Lion King) (1994)

3. Dune (2021)

4. Gladiator (2000)

5. Inception (2010)

6. The Dark Knight (2008)

7. The Holiday (2006)

8. Sherlock Holmes (2009)

9. Hidden Figures (2016)

10. Pearl Harbor (2001)’Time’ elokuvasta InceptionAvaruudellisia tunnelmia elokuvasta ’Interstellar’


Tiedot: en.m.wikipedia.org (16.6.2023)

Kuva: wikipedia.org

Videot: youtube.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival