Top 10 toimintaelokuvat

                          


Blogini lukijan toiveesta koostin Top 10 -listan toimintaelokuvasuosikeistani. Valinnat oli helppo tehdä, sillä katson mielelläni toimintaleffoja. Näköjään puolet listalleni päässeistä elokuvista on kultaiselta 1990-luvulta ja kaksi edustaa vuoden sisällä ilmestyneitä menestyksiä sekä Suomessa että maailmalla. Valintani ovat satunnaisessa järjestyksessä ja kirjoitin myös perustelut miksi juuri nämä kymmenen löytyy listaltani. 


                                     Top 10: 


                             1. Speed (1994)

                          2. The Matrix (1999)

                             3. Skyfall (2012)

                      4. Kill Bill (2003 & 2004)

       5. Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki (1989)

                 6. Die Hard ja koston enkeli (1995)

   7. Top Gun ja Top Gun: Maverick (1986 & 2022)

                           8. Takaa-ajettu (1993)

                     9. Mission: Impossible (1996)

                               10. Sisu (2023)


                                 Perustelut: 


1. Kostonhimoinen psykopaatti on asentanut pommin bussiin, joka räjähtää jos kulkuneuvon vauhti laskee alle 80:n kilometrin tunnissa. Ohjaaja Jan de Bontin käsissä Speed- kuoleman kyydissä -elokuvasta on muodostunut nimensä mukaisesti vauhdikas kilpajuoksu aikaa ja mielipuolisuutta vastaan. Elokuva on ehdottomasti kolmen näyttelijän, Keanu Reevesin, Sandra Bullockin ja edesmenneen Dennis Hopperin huippusuoritus. On nerokasta miten jännittävät tapahtumat on onnistuttu rakentamaan lähes pelkästään Los Angelesin teillä ajavan linja-auton ympärille. Erittäin nautittava kokonaisuus. 

                  


2. The Matrix on toinen Keanu Reevesin elokuva listallani ja osoittaa sen, että hän on loistava nimenomaan toimintaleffoissa. The Matrix on ehdoton klassikko, jonka ensimmäinen osa on sarjan paras. Tietokonehakkeri -Neolle selviää, että todellisuus onkin koneiden luoma keinotekoinen maailma ja hän liittyy kapinallisten joukkoon messiaanisena hahmona taistelemaan koneiden valtaa vastaan ja vapauttamaan ihmiset. Huikeat erikoistehosteet, uskomaton juoni, visuaalisuus ja tyyli ovat jotain käsittämätöntä ja omaa laatuaan. Tämä Wachowskin sisarusten teos on toiminut inspiraationa ja suunnannäyttäjänä monille elokuville ja etenkin näyttävät taistelukohtaukset hidastuksineen ovat varmasti tulleet kopioiduksi.

                  


3. Olen aina rakastanut James Bond -elokuvia ja suosikkini niistä on uudempaa tuotantoa eli Daniel Craigin Skyfall. Tässä agenttiseikkailussa toimii kaikki: jännittävä ja etenkin Bondin menneisyyttä valottava tarina, upeat näyttelijät, jylhät maisemat ja hienot tehosteet. Ohjaaja Sam Mendes teki loistavaa työtä ja päälle vielä Adelen mahtava tunnuslaulu niin eipä voi muuta kuin ihastella lopputulosta. 

                     


4. Käsikirjoittaja-ohjaaja Quentin Tarantino on originelli oman tiensä kulkija, jonka elokuvat ovat aina kovasti odotettu tapaus. Kill Bill -elokuvat ovat väkivaltaisuudessaan visuaalisesti vaikuttavia ja tarinan osalta mukaansa tempaavia. Kyseessä on kostoelokuva, sillä Uma Thurmanin raskaana oleva The Bride -hahmo on yritetty tappaa ja koska hän ei kuolekaan luotiin on tiedossa hänen kostonsa eli vihollistensa kuolema. Thurman tekee elämänsä roolin ja tämä genrejen sekoitelman sisältämä kaksiosainen mestariteos kestää aikaa. 

                      


5. Uusin Indiana Jones on tulossa teattereihin huomenna 28.6. eli vuosikymmeniä kestänyt saaga on tulossa ainakin Harrison Fordin osalta päätökseen ja toivon, että elokuvasarja loppuu kokonaan, koska ilman Fordia se ei ole mitään. Yleisesti ottaen ensimmäistä Indiana Jones -elokuvaa pidetään parhaana, mutta oma suosikki on kolmas osa eli Viimeinen ristiretki. Olen aina nauttinut Harrisonin ja Sean Conneryn välisestä kemiasta ja elokuvassa on jännittäviä kohtauksia Graalin maljan etsintään liittyen. Elokuva teki minuun vaikutuksen jo lapsena ja on ehkä siksi niin mieluisa. 6. Bruce Willis on yksi kaikkien aikojen toimintaelokuvasankareista ja on todella surullista, ettei hän pystynyt enää jatkamaan uraansa. Die Hard -sarjan ensimmäiset kolme elokuvaa ovat onnistuneimmat ja oma suosikkini on kolmas eli koston enkeli. Minua viehättää elokuvassa Willisin humoristinen vuorovaikutus Samuel L. Jacksonin ja pahiksen roolissa nähtävän Jeremy Ironsin kanssa sekä kostotarinan intensiivinen leikkisyys: John McClanen pitää ratkoa arvoituksia estääkseen koulun räjäytys. Koukuttavaa!

                          


7. Tom Cruise on kenties toimintaelokuvien ykkössankari ja häneltä valikoitui myös listalleni pari leffaa. Cruise taitaa hurjat stuntit ja laadukkaiden toimintaelokuvien teon. Minun oli pakko valita molemmat Top Gun -elokuvat, koska harvoin jatko-osa on niin onnistunut kuin Top Gun: Maverick on. Elokuvien tapahtumat sijoittuvat hävittäjälentäjäkouluun, jossa mitellään siitä kuka on paras lentäjä, suoritetaan vaarallisia tehtäviä, menetetään ystäviä ja rakastutaan. Top Gun teki Cruisesta maailmanluokan tähden ja jatko-osalla Tom pelasti Hollywoodin koronakurimuksen jälkeiseltä yleisökadolta. Kova kaveri. 

                                   


8. Takaa-ajettu kestää katselukertoja edelleen vuosikymmenten jälkeen. Arvostettu kirurgi Richard Kimble joutuu vankilaan vaimonsa murhasta, mutta päästyään pakoon onnettomuuden seurauksena hän käyttää kaikki keinot löytääkseen todellisen murhaajan ja todistaakseen syyttömyytensä. Harrison Fordin ja häntä jahtaavan poliisin Tommy Lee Jonesin kissa-hiiri-leikki on elokuvan parasta antia.  

                        


9. Mission: Impossible -sarja jatkuu edelleen ja uusin osa tulee ensi-iltaan heinäkuussa, mutta pidän eniten ensimmäisen elokuvan tyylikkyydestä ja tietystä vanhanaikaisuudesta. Nerokas juoni on pääosassa, mutta mukana on Cruiselle ominaiseen tapaan huikeita temppuja ja räjähtäviä kohtauksia. Elokuvassa on jännittäviä käänteitä ja loistavat näyttelijät. Vanhassa vara parempi!

                         


10. Jalmari Helanderin toimintaelokuva Sisu on menestystarina sekä Suomessa että ulkomailla. Kotimaassa sen on nähnyt tähän mennessä yli 177000 katsojaa ja esimerkiksi Yhdysvalloissa se on ollut top 10-listalla ja kerännyt useamman miljoonan dollarin lipputulot. Voit lukea linkistä arvioni suomalaisen miehen sisusta natseja vastaan: https://www.leffahammas.com/2023/01/arvio-sisu.html


                Kuvat: imdb.com, wikipedia.fi
                              

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival