Indiana Jones and the Dial of Destiny -Harrison Ford hyvästelee ikonisen roolinsa28.6. koitti odotettu päivä, kun uusin Indiana Jones -elokuva sai ensi-iltansa! 

Ohjaaja: James Mangold

Näyttelijät: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore

Kesto: 2 t 35 min. 

Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat maltilliset, sillä olin tietoinen kriitikoiden varautuneesta vastaanotosta ja itseäni epäilytti trailerissa nähty Harrison Ford digitaalisesti nuorennettuna, mutta kaikesta huolimatta valmistauduin hauskaan ja seikkailuntäyteiseen iltaan. Leffateatterin aula pullisteli ihmisiä, kun saavuin paikalle ja olin ilahtunut runsaasta katsojamäärästä ja miten eri-ikäiset olivat kiinnostuneita tästä kesän megaelokuvasta. 

Elokuva alkaa vahvasti räjähtävän energisellä toimintakohtauksella, jossa Indylla on vastassa tutut viholliset, natsit, jotka ovat varastaneet muinaisia aarteita. Taistelun kohteeksi päätyy Arkhimeden kellotaulu, jolla voi palata menneisyyteen muuttamaan historiaa ja tähän esineeseen kiteytyy elokuvan juoni.

Tarinassa siirrytään kolmekymmentä vuotta eteenpäin vuoteen 1969, jolloin harmaahapsinen Indy on jäämässä eläkkeelle professorin työstään. Kohdatessaan kummityttönsä Helena ’Vompatti’ Shawn alkaa kellotaulun metsästys uudestaan. 

Indiana Jones and the Dial of Destiny tempaa mukaansa ja sisältää rutkasti takaa-ajoja, vauhtia ja huumoria. Myös pari ilahduttavaa cameoroolia nähdään, mutta en paljasta niitä. Elokuva on hieman liian pitkä vaikken kokenutkaan siinä olevan yhtään varsinaisesti turhaa kohtausta. Loppupuolella mentiin tarinallisesti kyllä aika epäuskottaviin sfääreihin ja hetken luulin jo olevani jossain supersankarielokuvan universumissa, mutta onneksi tämä oli kohtuu lyhyt osio. 

Näyttelijät tekevät kautta linjan varmaa työtä. Mads Mikkelsen on aina hyvä ja hänestä löytyy selvästi luonteva pahis. Phoebe Waller-Bridge tuo elokuvaan nasevaa huumoria ja nuorta energiaa ja Teddyä näyttelevä Ethann Osidore on mainio uusi tuttavuus. Harrison Ford on Harrison Ford eli kovan luokan tekijä minkä ikäisenä tahansa. Indyn lakoniset letkautukset huvittavat edelleen ja on Ford aika rautaisessa kunnossa ikäisekseen. Ja huoleni liittyen nuorennettuun Indyyn oli turha, sillä ratkaisu on tarinaan sopiva ja perusteltu. 

Elokuvan hahmot ovat monen ikäpolven edustajia millä pyritään varmasti puhuttelemaan eri sulupolvien katsojia  ja tämän sain itsekin huomata teatterinpenkissä istuessani. Indyn seikkailut kiinnostavat selvästi kohtuu laajaa katsojakuntaa ja esimerkiksi perheet voivat tulla yhdessä viettämään hauskaa leffailtaa.

Itselleni elokuvan score oli erityisen tärkeä, sillä sen on säveltänyt yksi parhaista koskaan eli John Williams, jonka käsialaa ovat kaikki aiemmatkin Indy-elokuvat. Musiikki on taattua Williamsin laatua. Suorastaan liikutuin kuullessani tutun Indiana Jonesin teeman elokuvan lopussa. Sitä kuultiin harmillisen vähän filmin aikana vaikka uudet sävelmät vakuuttivatkin.

Elokuva on vahva kolmen tähden teos, jolle päädyin antamaan nostalgialisänä neljännen tähden. Tämä on hieno päätös Indiana Jonesin tarinalle ja upealle seikkailusaagalle. Nyt on Indyn hattu ripustettu naulaan lopullisesti. Näin ainakin toivon, sillä ilman Harrison Fordia ei ole Indiana Jonesia.


                                  ⭐️⭐️⭐️⭐️
                   Kuva: en.m.wikipedia.org

                     Traileri: youtube.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival