65 - Adam Driver vs. dinosaurukset ja asteroidi

            


Olipa kerran ennen ihmisen tuloa maapallolle avaruudessa planeetta, Somaris, jossa asui ihmisennäköisiä olentoja, jotka osasivat puhua englantia ja joilla oli pitkälle kehittynyttä teknologiaa avaruusaluksineen ja aseineen. Eräänä päivänä yksi heistä, Mills (Adam Driver), lähtee kahden vuoden kestoiselle tutkimusretkelle voidakseen huolehtia tyttärensä lääkityksestä. Hän joutuu kuitenkin tekemään pakkolaskun aluksensa vaurioiduttua ja päätyy, kuinka ollakaan, maapallolle. Millsin lisäksi on olemassa toinenkin eloonjäänyt, nuori tyttö Koa (Ariana Greenblatt), jonka kanssa hän lähtee kävellen vaaralliselle matkalle kohti pelastusalusta. Kaiken huipuksi valtava asteroidi on iskemässä maapallolle. Näistä tapahtumista koostuu elokuva ’65’.

Kaikki dinosauruksia sisältävät elokuvat kiinnostavat itseäni lähtökohtaisesti ja vertaan niitä automaattisesti legendaariseen ja mielestäni kaikkien aikojen parhaaseen dinoleffaan ’Jurassic Parkiin’, jonka ohjaaja Steven Spielberg loihti iloksemme vuonna 1993. Nyt kolmekymmentä vuotta tuon klassikon jälkeen saapui valkokankaalle elokuva ’65’ (2023), joka on kahden amerikkalaisohjaajan Scott Beckin ja Bryan Woodsin scifi/toimintaelokuva. Pääosaa näyttelee muun muassa Star Warsista ja The House of Gucci -elokuvista tuttu Oscar-ehdokas Adam Driver, joka on noussut Hollywoodin A-luokan näyttelijöiden joukkoon.  

’65’ laittaa niin sanotusti mutkat suoriksi eli taustatarinan avaaminen ja hahmojen kehittely jätetään minimiin ja jo kymmenen minuutin kohdalla elokuvassa nähdään ensimmäinen havainto vedessä vaanivasta pedosta. Juoni on lähes olematon ja hölmö ja tuntui naurettavalta, että Somaris -planeetan asukkaat ovat käytännössä kuin amerikkalaiset ihmiset. Tekijät eivät ole kerrassaan keksineet mitään mielikuvituksellisempaa ja oletus siitä, että englanninkieli hallitsisi myös maailmankaikkeutta on ylimielistä. 

Olennaisinta elokuvassa lienee erilaisten dinosaurusten esittely ja niiltä pakeneminen. ’65’ myös näyttää sen miten dinosaurukset hallitsivat maapalloa ennen ihmistä ja miten ne kohtasivat tuhonsa. Mukana on pari kohtuullisen komeannäköistä kohtausta etenkin elokuvan lopussa.

Dinosaurukset on tehty valitettavasti juuri sillä tyylillä kuin nykyään tehdään, joten ne näyttävät epäaidoilta tehosteilta. Lisäksi muutama dinokohtaus näyttää siltä kuin ne on olisi kopioitu ’Jurassic Parkista’ vain ilman pelottavuutta. Suorastaan häiritsee kuvaston yhtäläisyydet ’Jurassic Parkiin’ eli juurikaan mitään uutta ei ole tähän toimintaelokuvaan keksitty. 

Täytyy hämmästellä miksi Adam Driver on lähtenyt elokuvaprojektiin mukaan, sillä hänellä on varmasti valinnan varaa tänä päivänä. Käsikirjoitus kun ei ainakaan ole ollut kummoinen. Driver tekee kyllä ihan mukiinmenevää työtä ja parhaansa sillä materiaalilla mitä on.

’65’ ei onnistunut houkuttelemaan katsojia teatteriin kuin 60 miljoonan dollarin edestä eli parinkymmenen miljoonan verran enemmän kuin mitä sen budjetti oli. Parasta elokuvassa on sen kesto, sillä tapahtumat on tiivistetty puoleentoista tuntiin. 

Jos on valmis heittämään aivot narikkaan ja haluaa nähdä Driverin mukana dinorymistelyssä on tämä kertakatselun kestävä elokuva sopiva valinta. 


                                     ⭐️⭐️
                     Kuva ja tiedot: wikipedia.org
                           Traileri: youtube.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival