10 parasta Harrison Fordin roolisuoritusta



Valitsin Harrison Fordin ja hänen pitkän uransa ensimmäiseen Top 10 -listaukseen, koska hän on paitsi upea näyttelijä ja karismaattinen mies myös hyvin ajankohtainen Hollywood-tähti tällä hetkellä. Ford palkittiin toukokuussa Cannesin elokuvafestivaaleilla kunniapalkinnolla (Palme d’Or). Seuraavaksi voisi olla kunnia-Oscarin vuoro!

Harrison on näytellyt viime ja tänä vuonna kahdessa suositussa tv-sarjassa ja lisäksi häneltä ilmestyy tulevana kesänä viimeinen Indiana Jones -elokuva. Listalleni on päässyt sekä elokuva- että tv-sarjaroolisuorituksia ja ne on laitettu satunnaiseen järjestykseen. 


Top 10:


1. Takaa-ajettu (The Fugitive)

2. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (Indiana Jones and the Last Crusade)

3. Kunnes toisin todistetaan (Presumed Innocent)

4. Tähtien sota (Star Wars)

5. Air Force One

6. Morning Glory

7. 1923

8. Shrinking

9. Salaisuus pinnan alla (What Lies Beneath)

10. Näkymätön vihollinen (Patriot Games)


Perustelut:


1. Takaa-ajettu (1993) on suosikkini Harrisonin rooleista ja elokuvista ja olen nähnyt sen monen monta kertaa. Tässä 30 vuotta vanhassa klassikossa Harrison näyttelee arvostettua kirurgia Richard Kimblea, jonka vaimo murhataan heidän kotonaan. Todisteet viittaavat Richardiin, joka tuomitaan vankeuteen, mutta vankienkuljetusauton joutuessa onnettomuuteen Kimble pääsee pakenemaan. Kissa-hiiri-leikki Tommy Lee Jonesin esittämän poliisin Samuel Gerardin ja Kimblen välillä on erityisen jännittävää ja nautittavaa katsottavaa. Harrison tekee upean ja intensiivisen roolityön, joka on toimintaelokuvien parhaimmistoa.



2. Indiana Jones oli pakkovalinta listalle ja varsinkin, kun Harrison palaa tänä kesänä rooliinsa vielä 80 vuoden iässä. Hänen muodonmuutoksensa harmittomasta arkeologian professorista kadonneiden aarteiden metsästäjäksi on yksinkertaisesti ikonista. Suosikkini Indyn seikkailuista on saagan kolmas elokuva Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989), sillä mukana on Sean Connery esittämässä Indyn isää. Fordin ja Conneryn välinen kemiaa on huikeaa. Odotan kovasti miten Harrison selviää roolistaan uusimmassa Indiana Jones seikkailussa.



3. Kunnes toisin todistetaan (1990) on toinen suur-suosikkini Harrisonin rooleista. Elokuva on upea kokonaisuus, jossa on huikea tarina ja loistava näyttelijäkaarti kokonaisuudessaan, mutta etenkin Harrisonin tulkinta asianajaja Rusty Sabichista on vähäeleisyydessään tyylikäs. Elokuvan loppukohtaus on erityisen hyytävä ja Harrisonin tuska ja järkytys käsin kosketeltavaa. Lämmin katselusuositus jos et ole vielä nähnyt! 



4. Harrisonin toinen ikoninen rooli on Han Solo George Lucasin Star Wars -saagassa. Tässä hahmossa näkyvät seikkailijan ja humoristin yhdistelmä eli käytännössä Ford on kuin Indiana Jones avaruuteen sijoitettuna. Star Wars on yksi kaikkien aikojen elokuvasarjoista, joka tuskin kaipaa esittelyjä ja hienoa, että Harrison on yksi sen unohtumattomista tähdistä! Ps. Yksi lempinimistäni on Hansu Solo:)



5. Air Force One (1997) on jännittävä panttivankielokuva, jossa Harrison liittyy niiden miesnäyttelijöiden joukkoon, jotka ovat saaneet esittää Yhdysvaltain presidenttiä ja hän on ehdottomasti paras toimintaleffojen presidentti mitä tiedän. Harrison on uskottava maansa ja perheensä suojelijana, jolta löytyy tarvittavaa kovuutta ja auktoriteettia mutta myös herkkyyttä ja lämpöä. 



6. Morning Glory -elokuvassa (2010) saamme nähdä Harrisonin äreän uutisankkurin Mike Pomeroyn roolissa. Hän tekee herkullisen näyttelijäsuorituksen, jossa ilkeyden ja huonotuulisuuden takaa paljastuu hiljalleen lämmin ja välittävä sydän. Harrisonin kemia Rachel McAdamsin ja Diane Keatonin kanssa toimii kuin unelma. Kiukutteleva Harrison sulattaa sydämeni joka kerta. 



7. Harrison Ford on tehnyt viime aikoina kaksi loistavaa tv-sarjaroolia ja toinen on menestyksekkään Yellowstonen esiosassa 1923, jossa hän näyttelee Jacob Duttonia, Duttonin perheen patriarkkaa. Yellowstone on hurjaan suosioon noussut lännensarja, joka on saanut parikin esiosaa ja oli upea uutinen, että Harrison näyttelee pääroolia 1923 -sarjassa yhdessä Helen Mirrenin kanssa (hieno kemia näiden kahden välillä). Ja voi kuinka vakuuttavaa työtä Ford tekeekään! Hänen charminsa puree, ratsastaminen ja ampuminen näyttävät luontevalta tekemiseltä ja rooli sopii kypsään ikään ehtineelle Fordille kuin nakutettu. 



8. Shrinking (2023) on toinen onnistunut sarjavalinta Harrisonilta. Tällä kertaa hän on tohtori Paul Rhoades, pitkän linjan terapeutti, joka sairastaa Parkinsonin tautia. Hahmossa on samoja elementtejä kuin Morning Gloryn uutisankkurissa eli tiettyä äreyttä, mutta myös lämpöä ja huumoria. Harrison tuo Apple + -suoratoistopalvelun sarjaan kokemusta, ammattitaitoa ja maailman luokan valovoimaisuutta. Olen niin iloinen, että hän on päässyt vielä tekemään sekä draamaa että komediaa ja Shrinking tulee saamaan jatkokauden, jossa Ford on toivottavasti mukana. 



9. Salaisuus pinnan alla (2000) on täydellinen elokuva omassa genressään eikä vähiten Fordin ja Michelle Pfeifferin kemian ja loistavan yhteistyön tuloksena. Elokuva on muutenkin onnistunut tarinaltaan ja jännittäviltä kohtauksiltaan. Harrisonin hahmo on charmantti lääkäri, josta kuoriutuu kuin sipulista eri kerroksia valehtelijasta pettäjään ja lopulta murhaajaan. Muodonmuutos on huikea ja pelottavan vakuuttava. Tämän elokuvan katson tasaisin väliajoin ja nautin joka hetkestä. 



10. Harrison Ford on tähän mennessä ainut näyttelijä, joka on saanut esittää Tom Clancyn romaaneista tuttua hahmoa Jack Ryania kahdesti valkokankaalla. ’Näkymätön vihollinen’ (1992) ja ’Isku Kolumbiaan’ (1994) tuovat Harrisonin tutut vahvuudet esiin ja rooli on hänelle hyvin tyypillinen: perheenisän ja toimintasankarin yhdistelmä, joka sopii Fordille kuin nakutettu. Jack Ryanissa on samaa kuin Indiana Jonesissa, sillä kummatkin työskentelevät professoreina, mutta kulissin takana ns. kenttätyössä oikeutta puolustavina sankareina. 




Kuva: imdb.com

Tiedot: imdb.com

Trailerit: youtube.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)