Barbie

                  


Barbie ja Ken ovat minä, sinä, me kaikki. Kukin loistakoon omana itsenään. Sinä riität ja olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. ’Barbie’ on voimaannuttava ja humoristisen tarkkanäköinen kuvaus ihmiselämästä. Täydellinen ilo katsella.


Ohjaaja: Greta Gerwig

Käsikirjoitus: Greta Gerwig ja Noah Baumbach

Näyttelijät: Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Issa Rae, Will Ferrell, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Simu Liu, Rhea Perlman

Lajityyppi: komedia

Kesto: 1 t 54 min


’Barbie’ on tällä hetkellä valtava ilmiö ja elokuva on kerännyt hurjan määrän lipputuloja Yhdysvalloissa ensimmäisenä esitysviikonloppuna (yli 150 miljoonaa dollaria) ja maailmanlaajuisesti yli 330 miljoonaa dollaria. Naisen ohjaamalle elokuvalle nämä ovat ennätyksellisiä lukuja. Samalla ’Barbie’ pesi ’Oppenheimerin’ selkeästi lippuluukuilla, mutta molemmat elokuvat pärjäävät toivotun hienosti ja ruokkivat toistensa menestymistä mikä on mahtava asia Hollywoodin elokuvateollisuudelle.

Barbie on ikoninen hahmo ja historian kuuluisin Mattel -lelufirman nukke, jolla on leikkinyt vuosikymmenten aikana lukuisat lapset itseni mukaan lukien. Minua viehätti ja viehättää edelleen barbeissa erityisesti niiden ulkonäkö ja vaatteet, jotka ilmentävät kauneuden lisäksi muun muassa eri ammatteja ja teemoja. 

Barbien kehitti 1950-luvulla Ruth Handler vastavoimana vauvanukeille, joita hoivattiin äidin lailla. Sen sijaan Ruth halusi antaa tytöille mahdollisuuden kuvitella barbien avulla mitä heistä voisi tulla isona. 

Barbie voi olla mainoslauseiden mukaan mitä tahansa ja on ollut omalta osaltaan luomassa feminististä maailmankuvaa ja tätä elokuva myös korostaa. Kritiikkiä sen sijaan voi antaa nuken ulkonäkökeskeisyydestä, materialistisuudesta ja siitä millaisen viestin kehonkuvasta kapean uuman ja suurehkot rinnat omaava nukke antaa. Myös ikärasismi on nostanut päätään, sillä barbie ei vanhene. 

Eittämättä odotukseni Barbie -elokuvaa kohtaan oli, että se näyttää varmasti upealta ja lavastukseen sekä puvustukseen on panostettu valtavasti, mutta mitenköhän on tarinan laita? Onko se hölmöä höttöä vai oikeasti hauska ja sanomaltaan merkityksellinen? 

                   


Barbiet elävät täydellisessä Barbiemaassa, jossa jokainen päivä on hyvä päivä. Elokuvan alussa nähdäänkin Barbien päivä aamusta iltaan siirappisen kiiltokuvamaisesti esitettynä. Pelkäsin jo, että elokuva on seuraavat pari tuntia tällaista, mutta huoleni oli turha. Barbie kokee elokuvassa muutoksia, jotka ovat kuin oikean naisen elämästä (kuten reisissä ilmenevä selluliitti) ja hänen täytyy matkata Tosimaailmaan palauttaakseen itsensä takaisin normaaliksi stereotyyppiseksi barbieksi. Tästä Barbiemaan ja Tosimaailman yhteentörmäyksestä syntyy elokuvan ydin ja paras anti. 

Tosielämän pariskunta ohjaaja Gerwig ja Noah Baumbach ovat tehneet yhdessä elokuvan nerokkaan käsikirjoituksen, jossa käsitellään ihmisyyttä, naisen ja miehen rooleja ja ylipäänsä elämää hauskan ironisesti, mutta koskettavasti. America Ferreran hahmon Glorian monologi naiseudesta on piste iin päälle ja tyhjentävästi sanottu toimien barbiet pelastavana elementtinä. Naiseus on vaikeaa ja siinä on mahdotonta onnistua. Tässä ajattelemisen aihetta.

’Barbie’ korostaa naisten osaamista ja pätevyyttä mikä ei pääse näkymään tosielämässä, mutta myös miehet eli Kenit saavat sanansa sanottua. Elokuvaa on syytetty miesvihasta, mutta itse koin sen ennemmin painottavan molempien sukupuolien ja ylipäänsä ihmisten tarvetta tulla nähdyksi ja ymmärretyksi. 

Margot Robbie loistaa nimiroolissa ja Ryan Gosling hurmaa Keninä. Will Ferrell on tutun hupaisa Mattelin johtajana ja muut Barbiet ja Kenit komppaavat mainiosti pääparia. Elokuva on yksinkertaisesti nautinto katsoa, sillä lavastus ja puvustusosastot ovat tehneet loistotyötä. Elokuvan soundtrack on myös ilahduttava kokonaisuus täynnä pirteyttä ja herkkyyttä. 

Aion ostaa elokuvan hyllyyni ja makustella sitä lisää, koska uskon siitä irtoavan vielä uusia tasoja ja merkityksiä kuin mitä ensimmäisellä kerralla ehti hahmottaa. Täydellinen eli juuri sopiva leffa tähän kesään!


                                       ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


                                     Kuvat: imdb.com


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival