Harold Fryn toiveikas taival

                           


Rachel Joycen samannimiseen romaaniin pohjautuva sydämellinen ja toiveikas tarina uskosta ja anteeksiannosta nyt elokuvateattereissa.


Ohjaaja: Hettie Mcdonald

Käsikirjoitus: Rachel Joyce

Näyttelijät: Jim Broadbent, Penelope Wilton

Lajityyppi: draama 

Kesto: 1 t 47 min. 


’Harold Fryn toiveikas taival’ sai ensi-iltansa 30.6.2023. Kävin katsomassa elokuvan Biorexin Senioribiossa, joka on aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona varttuneemmalle kohdeyleisölle suunnattu iltapäivänäytös. Näihin valitaan uutuuksia draaman, komedian ja kotimaisen elokuvan saralta katsojakunnan mielenkiinnon kohteita ajatellen. Nautin itsekin tällaisista klo 15 alkavista näytöksistä, kun pysyn todennäköisemmin paremmin hereillä. Varmistin vielä lipunmyyjältä voinko tulla näytökseen, kun en ole seniori, sillä muut katsojat todella olivat!

Harold ja Maureen ovat eläkeläispariskunta, joka asuu siistissä lähiökodissaan Devonissa. Eräänä päivänä Harold saa kirjeen vanhalta ystävältään Queenie Hennesylta, joka ilmoittaa olevansa saattohoidossa. Harold päättää lähteä kävellen pelastamaan Queenien 760 kilometrin päähän Berwick-upon-Tweediin. 

Jalat rakoilla ja sään armoilla Harold taivaltaa ehdottoman sinnikkäästi pyhiinvaelluksellaan (elokuvan alkuperäinen nimi on ’The Unlikely Pilmgrimage of Harold Fry’ mistä pyhiinvaellus -sanan valinta johtuu). Hän kohtaa matkan varrella mielenkiintoisia ihmisiä, joilta saa apua ja joille Harold antaa vastapalveluksena etenkin toivoa. Sillä välin Maureen yrittää pitää itsensä työteliäänä huolen ja pelon Haroldin menettämisestä kalvaessa.  Puolisosta tulee median myötä kuuluisa hahmo, joka tunnistetaan missä vaan hän kulkeekaan ja vaikka Harold kohtaa epäilyksiä, ovat ihmiset avuliaita ja kannustavia. 

Elokuva avaa hiljalleen Haroldin, Maureenin ja Queenien ”kolmiodraaman” taustaa ja syitä Haroldin vaellukselle. Tarinassa on traagisia sävyjä, mutta ennen kaikkea uskoa, toivoa ja rakkautta. Elokuvan ohjaaja Hettie Mcdonald (s. 1962) on työskennellyt tähän mennessä television puolella ohjaten jaksoja muun muassa sarjoihin ’Doctor Who’, ’Talo jalavan varjossa’ (Howards End) ja ’Hercule Poirot’ sekä suositun minisarjan ’Normaaleja ihmisiä’ (Normal People). ’Harold Fryn toiveikas taival’ on Mcdonaldin ensimmäinen elokuvaohjaus ja hän onnistuu hienosti luomaan kauniin tunnelman ja sydäntä lämmittävän kokonaisuuden. 

Elokuvan päätähdet Jim Broadbent ja Penelope Wilton  ovat varsinaisia konkarinäyttelijöitä, sillä molempien urat alkoivat jo 1970-luvun alussa. Erityisesti Broadbent on tehnyt valtavan määrä rooleja ja ansioitunut luonnenäyttelijänä muun muassa elokuvassa ’Rautarouva’, ’Harry Potter’-saagassa ja ’Bridget Jones’-trilogiassa. Onpa Broadbent myös näytellyt suomalaisessa Jalmari Helanderin ’Big Game’ -elokuvassakin. Penelope Wilton taas tunnetaan esimerkiksi sarjasta ’Downton Abbey’ ja ’The Best Exotic Marigold Hotel’ -elokuvasta ja sen jatko-osasta. 

Sekä Broadbent että Wilton ovat suvereeneja rooleissaan ja tekevät taattua laatua olevat näyttelijäsuoritukset. Lisäksi elokuvan koira vei totaalisesti sydämeni. 

’Harold Fryn toiveikas taival’ jättää katsojan pohtimaan voisimmeko käyttää elokuvan sanoin ”vähemmän järkeä, enemmän uskoa”? Elokuvasta jäi lämmin ja tulevaan luottamusta herättävä tunne eli varmasti se mitä oli tarkoituskin. Toimikoon Haroldin esimerkki inspiraationa meille kaikille! 


                                           ⭐️⭐️⭐️⭐️

Kuvat: episodi.fi, finnkino.fi
Tiedot: imdb.com
Traileri: youtube.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)