Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

                       Vuonna 2018 ilmestynyt romanttinen ja ihastuttava elokuva lukupiiristä Guernseyn saarella. Katsottavissa Netflix-suoratoistopalvelussa.


Ohjaaja: Mike Newell

Käsikirjoitus: Kevin Hood, Thomas Bezucha, Don Roos 

Näyttelijät: Lily James, Michiel Huisman, Penelope Wilton, Tom Courtenay, Glenn Powell, Matthew Goode

Lajityyppi: Romanttinen draama

Kesto: 2 t 4 min


Lukupiiri ja sen erikoinen nimi (’Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville) saa syntynsä vahingossa muutaman hengen porukan yrittäessä piilottaa paahtopaistin saksalaisilta Guernseyn saarella vuonna 1941 sen ollessa Saksan miehittämä. Saksalaiset kun veivät porsaat sotilailleen ruoaksi ja on rikollista pitää yhtäkään porsasta itsellään. Vanha rouva Maugery (Penelope Wilton) on kuitenkin piilottanut porsaan, joka sitten paahdetaan juhla-ateriaksi ja lisukkeena tarjotaan perunankuoripaistosta. Lukupiiri on rekisteröitävä virallisesti saksalaisten käskystä ja näin tarina saa alkunsa.

Kirjailija Juliet Ashton (Lily James) saa kirjeen lukupiirin jäseneltä Dawsey Adamsilta (Michiel Huisman) ja kirjeenvaihdon seurauksena neiti Ashton päättää lähteä Lontoosta tutustumaan Guernseyn saarelle kirjapiirin toimintaan. 

’Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville’ perustuu samannimiseen bestseller-kirjaan, jonka ovat kirjoittaneet Mary Ann Shaffer ja Annie Barrows. Eriskummallisesta ja pitkästä nimestään huolimatta elokuva on hurmaava ja tempaa katsojan mukaansa laadukkaan draaman pariin. Elokuvan ohjannut Mike Newell on tehnyt ansiokkaan uran, jonka filmografiaan kuuluvat muun muassa elokuvat ’Neljät häät ja yhdet hautajaiset’, ’Mona Lisa Smile’ ja Potter -saagan neljäs osa ’Harry Potter ja liekehtivä pikari’. 

         


Elokuvan juoni on tunteikkaan tyylikkäästi toteutettu. Toisen maailmansodan vaikutukset ihmisten elämään näkyvät rakkaiden läheisten menetyksinä, pelkona tulevasta ja traagisina tarinoina, mutta mukana on myös toiveikkuutta. Julietin pähkäily kahden hyvin erilaisen miehen rakkauden välillä on tyypillinen ja yllätyksetön kuvio, joka päättyy silti tyydyttävän odotetusti. 

Näyttelijävalinnat ovat onnistuneet ja pidän erityisesti Lily Jamesista pääroolissa. Hän on paitsi kaunis myös hienovarainen lahjakkuus, joka tunnetaan kenties parhaiten Downton Abbey -sarjasta. Näyttelijöissä on mukana nuorten osaajien lisäksi kaksi hurjan taitavaa veteraania eli Penelope Wilton ja Tom Courtenau, joiden työskentelyä on ilo katsoa. 

Alexandra Harwoodin musiikki tukee kauniin vähäeleisesti elokuvan tarinaa ja välttää pateettisuuden karikot. Guernseyn saari ei toiminut kuvauspaikkana vaan North Devon alkuperäisistä suunnitelmista poiketen. Joka tapauksessa maisemat ovat upeat. 

’Kirjallinen piiri perunapaistoksen ystäville’ sulattaa sydämet ja toimii loistavasti romantiikan nälkäisille surullisten tarinoiden faneille.

          
                                           ⭐️⭐️⭐️⭐️

              

                                 Kuvat: imdb.com
                                 Tiedot: en.m.wikipedia.org
                                 Traileri: youtube.comKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival