10 hienointa elokuvajulistetta

                 


                                 1. Metropolis v. 1927


Elokuvien mainostamista varten on tehty kautta aikain mitä upeampia julisteita, jotka ovat taideteoksia. Olen jäänyt harmittelemaan yhtä jos toistakin elokuvajulistetta, jota en ole uskaltanut pyytää leffateatterista mukaani. Yhden olen kyllä pyytänyt ja se on mukana näiden valitsemani kymmenen hienoimman joukossa. Valinnoissani korostuvat yllättävän tummat värit ja tietty elokuvagenre. 

Mikä näistä kymmenestä on sun suosikki? Voit käydä kommentoimassa blogin facebook-sivulle (Leffahampaan puraisema) tai tämän kirjoituksen alle. 

1. Tekstin yläpuolella on ohjaaja Fritz Langin mykkäelokuva Metropoliksen juliste, josta on nähtävissä tieteiselokuvan futuristisen ja teollisen maailman kolkkous. Värit ovat synkkyydessään vaikuttavat ja elokuvan nimi on tekstattu kolmiuloitteisella tyylillä. Tämä on suosikkini näistä kymmenestä.

                        


2. Manaajan (The Exorcist) julisteessa vuodelta 1973 on nerokasta sen tumman värimaailman keskelle valittu kuva, jossa manauksen suorittava pappi, Lankester Merrin (Max von Sydow), saapuu paikalle perheen kodin eteen ja seisoo hetken katuvalon loisteessa. Pahuus odottaa oven takana. Hyytävä näky! 

                      


3. Vuonna 1975 ilmestynyt Tappajai (Jaws) kylvi kauhua ja pelkkä juliste aiheuttaa kylmät väreet. En ole varma siitä onko uimassa oleva nainen huomannut veden alta nousevaa petoa, mutta joka tapauksessa häntä kohti on tulossa huomattavan suuri kokoinen hai, joka on suu auki valmiina nappaamaan saaliin. Kuvassa kiinnittää huomiota nimenomaan mittasuhteiden eroihin ja karmaiseviin hainhampaisiin.

                      


4. Olen selvästi vaikuttunut eniten kauhuelokuvien julisteista, sillä myös Halloween -elokuva vuodelta 1978 on päässyt mukaan. Taas tumma pohja, josta valkoinen teksti, oranssi kurpitsa ja veitseä pitelevä käsi erottuvat voimakkaasti. Kurpitsajuhlan pelottavaa tunnelmaa karmivimmillaan. 

                       


5. Amadeus (1984) eli Wolfgang Amadeus Mozartista kertovan elokuvan juliste on vaikuttava lukuisine yksityiskohtineen: eteenpäin kurkottavat orkesteria johtavat kädet, kuva kaupungista ja intensiivisesti tuijottavat silmät muutaman mainitakseni. Lumoava kuva, jossa riittää ihmeteltävää.

                      


6. Interstellarin (2014) juliste on se minkä perään haikailen edelleen ja juuri tämän version missä elokuvan nimi on kirjoitettu ikään kuin avaruuteen lähetettävän raketin muotoon. Tässä on jotain maagista ja universumia syleilevää!

                        


7. Tämän julisteen pyysin paikallisesta leffateatterista itselleni eli La La Landin (2016). Vastavärit liila ja keltainen toimivat upeasti ja Emma Stonen mekko suorastaan pomppaa silmille. Kuvan asettelu, katuvalo, tanssijat ja teksti, on kaunis. Taidokasta työtä. Ylinnä näkyvä lause on suosikkini: Here’s to the fool’s who dream. 

                      


8. Uusimman Tuntemattoman sotilaan (2017) juliste on mestarillinen. Yksinäinen sotilas ase olallaan, puiden takaa kurkkiva aurinko ja värityksen muuttuminen yläosan tummasta alaosan vaaleaan luovat puhuttelevan ja pysäyttävän tunnelman. 

                    


9. Vielä yksi kauhuelokuvajuliste kymmenen joukossa eli uusintaversio It -elokuvasta vuodelta 2017. Pimeydestä ilmestyy pellen käsi, joka pitää punaista ilmapalloa ja ojentaa sitä räikeän keltaisen sadetakin omaavalle lapselle, tässä tapauksessa pojalle. Lisäksi hyytävä teksti ’You’ll float too’. Karmivaa.

                      


10. Joker -elokuvan (2019) julisteessa viehättää kaupungin harmauden keskellä oleva väripilkku, Joaquin Phoenixin esittämä Joker, joka tanssii elokuvan klassikkokohtauksessa portaikoissa. Julisteesta tulee vapautunut ja hullunkurinen olo. 


                                    Kuvat: imdb.com
                    

Kommentit

  1. Kaikki ovat hienoja, mutta Interstellan erottautui selkeällä yksinkertaisuudellaan. Siinä on jotain maagista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva, että säkin tykkäsit tuosta julisteesta!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)