Ambulance

                  


Mitäpä sitä ei tekisi perheensä eteen kuten vaikka osallistuisi kriminaaliveljensä suunnittelemaan pankkiryöstöön? Pieleen mennyt ryöstö johtaa ambulanssin kaappamiseen ja panttivankien ottamiseen. Toiminnantäyteinen ’Ambulance’ on vuodelta 2022. 


Ohjaaja: Michael Bay

Käsikirjoitus: Chris Fedak

Näyttelijät: Jake Gyllenhaal, Yahua Abdel-Mateen II, Eiza González

Lajityyppi: Rikos/toiminta/trilleri

Kesto: 2 t 16 min


Kokeneen toimintaelokuvien ohjaajan Michael Bayn uusin elokuva ’Ambulance’ menee suoraan asiaan. Reilu parituntinen on täynnä vauhtia, takaa-ajoa ja hengästyttäviä tilanteita. Kyseessä on uudelleen filmatisointi vuoden 2005 tanskalaisesta ’Ambulancen’ -elokuvasta, jonka on ohjannut Laurits Munch-Petersen.

Veteraanisotilas Will Sharpin (Abdel-Mateen II) vaimo tarvitsee syöpäleikkauksen, mutta heiltä puuttuu rahaa ja sairausvakuutus mikä on monelle valitettavaa todellisuutta Amerikassa. Will pyytää pitkän linjan rikolliselta adoptioveljeltään Dannylta (Gyllenhaal) rahaa, mutta joutuu apuriksi 32 miljoonan dollarin pankkiryöstöön, joka epäonnistuu. Paetessaan poliiseilta veljekset päätyvät kaappaamaan ambulanssin, jonka kyydissä on heidän ampumansa poliisi ja ensihoitaja (González).

Ohjaaja Bayn filmografiaan kuuluvat muun muassa elokuvat ’The Rock’, ’Armageddon’, ’Pearl Harbor’ ja ’Pahat pojat’. Hänellä on siis vakuuttavia ja onnistuneita teoksia listallaan, joista monet ovat omia toimintaleffasuosikkejani.  Odotukset uusinta ’Ambulance’-elokuvaa kohtaan olivat suuria sen ilmestyessä teattereihin viime vuonna, mutta harmillisesti se alisuoriutui lippuluukuilla. 

           


Tarinallisesti ’Ambulance’ oikoo mutkat suoraksi eikä välitä käyttää aikaa taustatarinan tai päähahmojen rakentamiseen ja kehittelyyn. Katsoja ei näin ollen välitä hahmoista eikä tunnetasolla pääse syntymään mitään. Tämä suorastaan harmitti, sillä tuntui, että hyvät näyttelijät menivät hukkaan. Poikkeuksena kuitenkin elokuvan loppu, joka tuntuu parhaalta annilta ja tutulta tunteisiin vetoavalta Michael Baylta pauhaavine musiikkeineen. Tuli ’Armageddon’ -elokuvan loppu mieleen, jossa avaruudesta palaavat astronautit pääsevät halaamaan maassa odottavia perheitään. Suorastaan paatoksellista.

’Ambulance’ panostaa kaikkensa toimintaan ja ahtaa itsensä täyteen niin, että katsojalle meinaa tulla ylensyönyt olo. Mielenkiintoisinta katsottavaa ovat ambulanssin sisällä tapahtuvat tapahtumat ja on myönnettävä, että takaa-ajokohtaukset on näyttävästi tehty.

Päänäyttelijäkolmikko tekee mukiinmenevät suoritukset niillä kohtuullisen köyhillä eväillä, mitä ovat käsikirjoituksesta saaneet. Suosikikseni nousi ehkä hieman yllättäen selkeästi altavastaaja naishahmo ja sen esittäjä Eiza González, joka vastasi itselleni suurimmasta jännityksestä eli ensihoitotehtävistä. Meksikolainen näyttelijätär on vasta Hollywood-uransa alkutaipaleella, joten häntä tullaan varmasti näkemään lisää valkokankaalla.

Haluaisin nähdä alkuperäisen tanskalaisen ’Ambulancen’ -elokuvan siksi, että voisin vertailla miten siinä on huolehdittu henkilöhahmojen kehittelystä vai onko toiminta ajanut siinäkin juonen yli. Räjähtävää meininkiä Michael Bay, mutta voitko tuoda taas tarinan päärooliin kiitos! 


                                            ⭐️⭐️

                            Kuvat ja tiedot: imdb.com


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival