Eden -ensimmäinen kotimainen rippikouluelokuva

                      


Onko rippikoulu uhka vai mahdollisuus?
Vuonna 2020 ilmestynyt Ulla Heikkilän esikoisteos
on katsottavissa Yle Areenassa 19.7.2023 saakka.


Ohjaaja: Ulla Heikkilä

Käsikirjoittaja: Ulla Heikkilä

Näyttelijät: Linnea Skog, Aamu Milonoff, Bruno Baer, Amos Brotherus

Lajityyppi: Nuortenelokuva, draama

Kesto: 1 t 28 min.

’Eden’ kertoo rippikouluviikosta, jolla nuoret tutustuvat kristinuskoon, erilaisiin riitteihin ja toisiinsa samalla kun pohtivat elämää. Kukin kipuilee omien tunteidensa kanssa ja alkutahmeuden jälkeen nuoret löytävät yhteyden itseensä ja toisiinsa. Ja vanhemmatkin saavat lopulta olla ylpeitä jälkikasvustaan kirkonpenkissä istuessaan.

Elokuva esittelee ryhmän teinejä, jotka lähtevät rippileirille vanhempiensa tahtoa noudattaen: Aliisan, itsevarman älykön, joka toimii ryhmän kyseenalaistajana (Aamu Milonoff), Jennan, kaveriporukkansa rohkean pahiksen (Linnea Skog), Panun, herkän pohdiskelijan (Bruno Baer) ja Ilmarin, sympaattisen ja kohteliaan komistuksen (Amos Brotherus). 

Mukana on myös liuta muita nuoria ja luonnollisesti leiriä ohjaavat aikuiset kuten muun muassa rento Juhani-pappi (Tommi Korpela) ja vastavalmistunut idealistinen pappi Tiina (Satu Tuuli Karhu). 

’Eden’ näyttää rippikouluviikon päivittäisen ohjelman jouhevasti ja kronologisesti edeten. Tarina ei varsinaisesti sisällä yllätyksiä tai suuria tunnekokemuksia ja on kokonaisuutena yllättävän vakava. Olisi hauskaa kuulla nuorten itsensä kommentteja elokuvasta ja siitä kuinka se onnistuu esittämään heidän kokemuksensa riparista ja heidät itsensä.

’Edenin’ rippileiri on hyvin perinteinen ja elokuva palautti vaivattomasti omat ripariajat mieleen tuttuine rituaaleineen ja lukuisine ohjelmanumeroineen. Nykynuoret kohtaavat kenties erilaisia haasteita kuin nuoret vuosikymmeniä sitten, mutta tietyt tutut teemat kuten ihastumiset, tupakanpoltto salassa, yölliset seikkailut ja joukkoon kuulumisen haasteet, pysyvät ikäryhmää leimaavina kokemuksina. ’Eden’ ei ole varsinaisesti uskonnollinen elokuva vaikka siinä käsitellään joitakin kristinuskon teemoja. Enemmän on läsnä uskonnon kyseenalaistaminen mikä kuvaa vahvasti nykyaikaa. 

Elokuvan englanninkielinen musiikki, jonka esittää Babel (Karin Mäkiranta ja Mikko Pykäri), sopii hienosti kokonaisuuteen tuoden siihen nuorta energiaa ja herkkyyttä. 

Parasta antia ovat ehdottomasti nuoret taitavat näyttelijät, jotka ovat rooleissaan hurjan luontevia. Erityisesti Bruno Baerin esittämä Panu vakuuttaa ja hänessä on jotakin vangitsevaa. Aikuisnäyttelijät jäävät selvästi nuorten varjoon ja tekevät perussuoritukset. 

’Eden’ on kerrassaan nostalginen ja katsomisen arvoinen kokemus. Hienoa, että tämä sukupolvesta toiseen toistuva uskonnollinen riitti sai oman elokuvansa. 

                                           ⭐️⭐️⭐️

            

Kuva: wikipedia.fi
Traileri: youtube.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival