Old

                


Trooppisen lomasaaren salaisella yksityisrannalla tapahtuu outoja. Ihminen vanhenee tunnissa kaksi elinvuotta. Mistä ihmeestä on kysymys? Erikoisten mysteerielokuvien ohjaajan M. Night Shyamalanin ’Old’ on vuodelta 2021 ja katsottavissa ainakin Viaplay -suoratoistopalvelussa. 


Ohjaaja: M. Night Shyamalan

Käsikirjoitus: M. Night Shyamalan, Pierre-Oscar Lévy, Frederik Peeters

Näyttelijät: Gael Garcia Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Alex Wolff, Thomasin McKenzie, Anbey Lee, Nikki Amuka-Bird, Ken Leung, Aaron Pierre

Lajityyppi: trilleri/kauhu

Kesto: 1 t 43 min


M. Night Shyamalan aloitti uransa 1990-luvun alussa ja ensimmäinen kansainvälinen menestys tuli ’Kuudes aisti’ (1999) elokuvan myötä. Hän on ohjannut viisitoista elokuvaa (muun muassa Signs, The Village ja Knock at the Cabin) ja onnistuneen tv-sarjan ’The Servant’, mutta ainakin elokuvien osalta menestyskäyrä on ollut laskeva. 

Shyamalan sai lahjaksi Lévyn ja Peetersin romaanin ’Sandcastle’, jonka pohjalta hän teki käsikirjoituksen ’Old’ -elokuvaan. Nelihenkinen perhe saapuu trooppiselle saarelle nauttimaan viimeistä yhteistä lomaansa ennen vanhempien eroa, tosin lapsille ei ole kerrottu asiasta, mutta he ovat fiksumpia kuin vanhemmat ymmärtävätkään. Perheelle tarjoutuu mahdollisuus lähteä viettämään päivää salaiselle rannalle, johon heidän mukaansa tulee toinenkin seurue. Yhtäkkiä veden mukana lipuu ruumis ja oudot tapahtumat saavat alkunsa. Saarella on lopulta yksitoista henkeä, jotka huomaavat vanhenevansa nopeaa vauhtia, kaksi vuotta tunnin aikana. Onko saarelta mahdollista päästä pois ja mistä kaikki johtuu?

                


’Old’ ei saanut ilmestyessään hyviä arvioita, mutta itse en kokenut sitä niin huonona kuin odotin. Ajatus pikavauhtia vanhentavasta saaresta on mielenkiintoinen. Varsinaista kauhua tai pelottavia kohtauksia elokuvasta ei harmi kyllä löydy. Shyamalanin tyyli onkin ylipäänsä melko kesy. Hänen töissään on aina jonkin yllätyskäänne ja niin on myös tavoilleen uskollisesti ’Old’ -elokuvassa. 

Näyttelijöinä on muutama tutumpi kasvo kuten esimerkiksi Rufus Sewell ’The Diplomat’ -sarjasta ja Gael Garcia Bernal elokuvista ’Amores Perros’ ja ’Babel’, mutta muuten nähdään uudempia kasvoja. Mitään merkittäviä roolisuorituksia ei tällä materiaalilla synny, ihan kelpo työtä kuitenkin. Ohjaaja itse tekee myös tutuksi tulleeseen, Hitchkockilta kopioituun tyyliin cameoroolin. 

Shyamalanin tapa kertoa tarinoita viehättää minua ja erityisesti hänen uransa alkuvaiheen elokuvat ovat suosikkejani. On harmillista, että hän on jotenkin menettänyt otteensa tai hänen elokuvansa tuntuvat niin heppoisilta tekeleiltä nykyään, että pelon sijasta huomaa olevansa lähinnä huvittunut. 


                                             ⭐️⭐️


                                   Kuvat: imdb.com
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival