Hope Gap (2019)

                       


Grace ja Edward ovat olleet aviopari 29 vuotta, kunnes Edward paljastaa haluavansa erota uuden rakkauden vuoksi. Intiimi ja surumielinen perhedraama, jonka pääosissa nähdään konkarit Annette Bening ja Bill Nighy. Elokuva on katsottavissa Prime Videolla.


Ohjaus: William Nicholson

Käsikirjoitus: William Nicholson

Näyttelijät: Annette Bening, Bill Nighy, Josh O’Connor, Aiysha Hart, Ryan McKen, Steven Pacey, Nicholas Burns

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 40 min


Grace on pisteliäs, vaativa ja voimakastahtoinen nainen, Edward taas hiljainen ja vetäytynyt. Grace rakastaa runoja ja kerää niitä antologiaksi, Edward on opettaja, joka täydentää wikipediaa vapaa-ajallaan. Pariskunta on ollut lähes kolme vuosikymmentä yhdessä ja heillä on yksi poika Jamie, joka elää omaa elämäänsä toisaalla. 

Edward kutsuu Jamien hieman yllättäen kylään ja käy ilmi, että kutsulla on syynsä. Edward kaipaa poikaansa vaimonsa tueksi, kun tämä kertoo lähtevänsä kotoa toisen naisen vuoksi. Ero on täydellinen shokki ja suistaa Gracen epätoivoon. Jamie ottaa äidistään huolehtimisen asiakseen ja toimii myös samalla isänsä viestinviejänä. 

Elokuva seuraa perheen selviytymistä ison ja repivän muutoksen jälkeen. Miten kukin pärjää yksilönä ja miten perheenjäsenten keskinäiset suhteet kehittyvät. Erityisen mielenkiintoista on nähdä Jamie kahden tulen välissä yrittäen olla valitsematta kummankaan vanhemman puolta ja toisaalta toimia tukena ja apuna kummallekin.’Hope Gap’ pohjautuu ”The Retreat from Moscow” -nimiseen näytelmään, jonka on kirjoittanut elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja William Nicholson. Näytelmä on siirtynyt valkokankaalle mutkattomasti olematta liian teatterimainen ja intensiivisen tunnelman säilyttäen. Runoihin kiedottu tarina dialogi mukaan lukien sykkii rakkautta kirjoitettuun kieleen ja alleviivaa sitä, että elokuvan pohjana on näytelmä. 

Elokuva on vaatimaton ja tunnelataus jää vajaaksi vaikka hetkittäin etenkin Gracen hahmon tunteet purkautuvat jopa väkivaltaisesti. Koko ajan on läsnä pidätelty ja ristiriitainen pohjavire johtuen Gracen ja Edwardin hyvin erilaisista temperamenteista. Nicholsonin teos pohtii onko lähes kolmekymmentä vuotta yhdessä olleet puolisot olleet toisilleen koko ajan väärät kumppanit ja mikä on pitänyt parin yhdessä jos näin on asianlaita. Vaikka tarina on täynnä surua ja luopumista niin lopulta myös toiveikkuus saa jalansijaa ja elämä jatkuu.  

Oscar-ehdokkaat Annette Bening ja Bill Nighy muodostavat elokuvan sielun. Ilman heidän taitavaa ja hienovireistä työskentelyään ei ’Hope Gap’ nousisi sille tasolleen millä on. Elokuvan menestys on ollut varsin pienimuotoista eikä kyseessä tietysti olekaan mikään suuren budjetin teos. Myös Jamien roolissa nähtävä Josh O’Connor sopii osaansa, mutta jää ymmärrettävästi hieman kolmannen pyörän asemaan. 

’Hope Gap’ muuten kuvattiin henkeäsalpaavan hienoissa maisemissa Seafordissa, Sussexissa, jonka vaikuttavat kalliot veden äärellä muodostavat hetkittäin kohtalokkaan, mutta pääosin rauhoittavan tunnelman elokuvaan. 

Elokuva kosketti minua ja yritin samaistua Gracen tilanteeseen, jossa aiemmalta elämältä putoaa totaalisesti pohja. Toisaalta ymmärsin myös Edwardin valinnan ja koin häntä kohtaan valtavaa sympatiaa. Ajatuksia herättävä elokuvakokemus.


                                     ⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival