Yhteinen sävel (2019)

                             


Yle Areenassa vielä reilun viikon katsottavissa oleva ’Yhteinen sävel’ (alkup. Military Wives) on kepeän harmiton, tositapahtumiin perustuva elokuva sotilaiden puolisoiden kuorosta, joka toimi innoittajana muille vastaaville naisporukoille. Pääosissa nähdään Kristin Scott Thomas ja Sharon Horgan. 


Ohjaus: Peter Cattaneo

Käsikirjoitus: Rachel Tunnard, Rosanne Flynn

Näyttelijät: Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Jason Flemyng, Greg Wise

Lajityyppi: draamakomedia

Kesto: 1 t 47 min


Flitcroftin kuvitteellisessa sotilastukikohdassa tapahtuu, sillä sotilaat lähtevät Lähi-idän komennukselle ja heidän puolisoilleen on keksittävä mielekästä tekemistä. Kate ja Lisa kartoittavat naisten toiveita ja näistä toistensa vastakohdista kehkeytyy päällepäsmäröivät kilpailijat. Kuoro on yksi ehdotuksista ja saa kannatusta, mutta haasteeksi muodostuu Katen ja Lisan erilaiset näkemykset kuoronjohtamisesta ja laulettavasta ohjelmistosta. 

Sotilaiden puolisoiden kuoro paljastuu yllättävän nopeasti kehittyväksi ja mukana on ainakin yksi muista erottuva kaunisääninen laulaja, joka saa vastuulleen soolojen laulamisen. Poplaulut ovat kuorolaisten mieleen ja kun heidät kutsutaan esiintymään Royal Albert Halliin päättää Lisa säveltää itse kappaleen ”Home Thoughts From Abroad” (on muuten kaunis kappale), jonka sanoittamiseen osallistuvat kaikki kuoron jäsenet. Tosielämässä ”Stronger together” eli yhdessä vahvemmat muodostui iskulauseeksi kaikille vastaaville kuoroille, joissa laulaa ympäri maailman yli 2300 laulajaa.

Kevyen hömpän ja leppoisan musiikillisen puuhastelun vastapainona tarkastellaan läheisen menettämisen pelkoa. Esimerkiksi Katen ainut lapsi on kuollut sodassa eikä hän ole kunnolla käsitellyt suruaan kunnes Lisan tekemä kappale tuo muistot voimakkaasti mieleen. Naisten yhteisten harrastusten tarkoituksena on antaa heille muuta ajateltavaa puolisoiden ollessa rintamalla ja tärkeää vertaistukea mille tuleekin valitettavasti tarvetta. Peloista puhuminen on elokuvassa silti hämmentävää kyllä tabu, joka yritetään lakaista maton alle. 
’Housut pois’ -elokuvan ohjaajan Peter Cattaneon uusin leffa on harmillisen pintapuolinen raapaisu sinänsä kiinnostavasta aiheesta ja kovin kiirehdityn oloinen. Näin musiikinopettajana en voinut lakata ihmettelemästä miten nopeasti laulajat oppivat stemmansa ja teki vaikeaa sietää epäuskottavuutta kuoron toimintaan liittyen. Cattaneo tekee elokuvia harvakseltaan, joten olisi luullut, että ’Yhteinen sävel’ olisi saanut enemmän irti teemastaan. Ja sitä paitsi kun vertailukohtana on Cattaneon vuonna 1997 ilmestynyt edelleen hauska komedia ’Housut pois’ niin tämä naisporukan tarina on aivan liian kesy ja höttöinen tekele. Muistan esimerkiksi Nigel Colen ’Kalenteritytöt’ -elokuvan, joka on huomattavasti rohkeampi ja räväkämpi versio naisporukasta, joka kerää rahaa leukemian tutkimukseen. Tosin he tekevät sitä varten raflaavasti alastonkalenterin, mutta eikö sotilaiden puolisoiden kuorosta olisi voinut saada menevämpää ja syvällisempää kokonaisuutta irti?

Nautin elokuvassa erityisesti kahdesta asiasta: musiikin hyvinvointia tukevan ja terapeuttisia elementtejä sisältävän luonteen esille nostamisesta ja näyttelijä Kristin Scott Thomasista. Musiikilla on valtava voima ihmisten yhdistäjänä ja tunteiden käsittelyn väylänä mikä konkretisoituu loistavasti kuoroharrastuksessa. ’Yhteinen sävel’ ilahduttaa tästä näkökulmasta erityisen paljon. Näyttelijäkonkari Kristin Scott Thomas taas nostaa elokuvan tasoa ja etenkin hänen hahmonsa ilmentämä suru kuollutta poikaansa kohtaan tuo elokuvan yleistunnelmaan kaivattua tummempaa sävyä. 

’Yhteinen sävel’ ei lunasta odotuksia ja unohtuu pian katsomisensa jälkeen, mutta on sillä onnistuneet hetkensä ja sympaattinen perusvire. Menettelee kepeänä katselukokemuksena. 


                                     ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)