The Quake (2018)

                        Norjalaista osaamista katastrofielokuvien saralla! Osloon iskee maanjäristys aiheuttaen valtaisat tuhot geologi Kristian Eikjordin varoituksista huolimatta. Tämä on jo kertaalleen pelastanut perheeseensä tsunamilta ja joutuu nyt uudelleen samanlaiseen karmivaan tilanteeseen. ’The Quake’ löytyy ainakin Netflix -suoratoistopalvelusta. 


Ohjaus: John Andreas Andersen 

Käsikirjoitus: John Kråke Raake, Harald Rosenløw-Eeg

Näyttelijät: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Kathrine Thorborg Johansen 

Lajityyppi: trilleri/toiminta

Kesto: 1 t 46 min


Geologi Kristian Eikjord elää muusta perheestään eristäytynyttä elämää kodissaan upean jylhissä Norjan maisemissa Geirangerissa. Vaikka media hehkuttaa häntä sankariksi potee Kristian valtavaa syyllisyyttä siitä ettei onnistunut aikoinaan pelastamaan enempää ihmisiä tsunamin armoilta mikä on syössyt miehen masennuksen kouriin. Jonkinlaisena herätyksenä toimii entisen kollegan Konrad Lindblomin kuolema ja varsinkin se, kun Kristian huomaa tämän tavoitelleen häntä ennen kuolemaansa. Niinpä Kristian lähtee Osloon tutkimaan Konradin kuolemaan johtaneita olosuhteita saadakseen selville, että edesmennyt kollega on löytänyt todisteita tulevasta ison kokoluokan maanjäristyksestä. Kristian päättää jatkaa pakkomielteisesti Konradin jalanjäljillä.

Samalla Kristian yrittää paikata välejä perheensä joutuen tuottamaan muun muassa vaimolleen ja tyttärelleen pettymyksiä, kun geologiset tutkimukset vievät mennessään. Lopulta tanner tömisee ja Osloon kohdistuu 8,5 magnitudin järistys, jolloin Kristianilla tulee kiire pelastaa perheensä apunaan Konradin tytär Marit, jonka hän on pestannut kuljettajakseen. 

Kyseessä on jatko-osa vuonna 2015 valmistuneelle elokuvalle ’The Wave’. Sen on ohjannut Roar Uthaug eli eri mies kuin ’The Quake’ -leffan. Itselläni kävi pienoinen moka siinä mielessä, etten ollut hahmottanut näiden kahden elokuvan välistä yhteyttä, joten katsoimme mieheni kanssa ensin jatko-osan. Voin todeta, että se toimii myös itsenäisenä teoksena, mutta eittämättä jäi harmittamaan tämä lapsus ja nyt tekee mieli katsoa myös tsunamista kertova ’The Wave’. 

’The Quake’ vaikuttaa alkuun yllättävän realistiselta, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun maanjäristys alkaa tuhota Osloa niin epäuskottavuus iskee voimalla. Hämmästystä herätti muun muassa se, että kaupungin korkein lasirakennus pysyy pystyssä muiden talojen romahtaessa ympärillä. Ei se tietenkään voinut tuhoutua, kun sisällä on tarinan päähenkilöt, mutta tuntui yhtä kaikki hölmöltä. Katastrofileffoille tutusti kaikki hahmot eivät selviä ja muutenkin juoni noudattelee tämän genren elokuville tuttua kaavaa. 


Norjalainen elokuvatuotanto ei ole minulle tuttua entuudestaan, mutta ’The Quake’ teki hyvän vaikutuksen. Leffan kuuden miljoonan dollarin budjetti tuli kaksinkertaisesti takaisin lippuluukuilla ja kyllä erikoistehosteet ovat varsin vakuuttavat. Mukana on jännittäviä ja jopa henkeä salpaavia hetkiä, kunhan pääsee yli esimerkiksi päähahmojen käsittämättömästä valinnasta mennä hissillä portaiden sijasta, vaikka hätätapauksissa hissien käyttö on tunnetusti kielletty. 

Vielä toistaiseksi enemmän kuvaajan roolissa työskennellyt ohjaaja John Anders Andersen on filmografiansa perusteella kiinnostunut etenkin toimintaelokuvista, jotka sijoittuvat kotimaahan Norjaan. ’The Quaken’ jälkeen häneltä on ilmestynyt muun muassa ’The North Sea’ -leffa (2021), jossa tutkitaan öljynporauslautan mystistä uppoamista ja se ymmärtääkseni täydentää näiden kahden katastrofielokuvan jatkumon muuttaen sen trilogiaksi vaikka henkilöhahmot ovatkin eri kolmannessa osassa. 

’The Quake’ on kelpo viihdettä, jossa näkee hienoja maisemia, sujuvaa tarinankerrontaa ja hyvin toteutettuja erikoistehosteita. Kyllä tämä kelpaa mainiosti muiden katastrofileffojen seuraan.


                                    ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)